Korál  větevník rodu  Acropora  při  vypouštění  vajíček

Korál větevník rodu Acropora při vypouštění vajíček Zdroj: Getty Images

Nová naděje pro korálové útesy? Vědci chtějí vyšlechtit odolné druhy

Australští vědci se pustili do zcela nového projektu na záchranu korálů. Chtějí vyšlechtit odrůdy odolné vůči blednutí. Roky 2016 a 2017 znamenaly pro Velký bariérový útes táhnoucí se podél severovýchodního pobřeží Austrálie, obrovskou ránu. Dvakrát krátce po sobě došlo k masivnímu blednutí korálů a jejich odumírání.

Výsledky leteckého průzkumu na konci loňského roku vědce zaskočily: Odumřely nebo jsou těžce poškozené už dvě třetiny tohoto největšího útesu na světě. To je mnohem víc, než dosud předpokládali.

Proč blednou?

Korál sám osobě není barevný, barvu mu dodávají symbiotické řasy zooxantely, které žijí v jeho organismu. Ty jsou schopné fotosyntézy a dodávají mu potřebné živiny. Pokud se ale oceán ohřeje, začnou produkovat nadměrné množství kyslíku, který je pro korály nebezpečný. Řasy proto ze svého těla vypudí. Přijde tak nejen o barvu, ale i o své živitele. A pokud se podmínky včas nezmění a řasy se nevrátí, umírá hladem.

Blednutí korálů se netýká jen Austrálie, korálové útesy umírají na celém světě. Pokusů, jak je zachránit nebo dokonce obnovit, už proto v mnoha oblastech proběhlo a stále probíhá celá řada. Zatím se jako nejnadějnější jeví snaha vytvářet nové umělé útesy z betonu či železobetonových konstrukcí osazené zárodky korálů. Jenže nikde není psáno, že "umělé" útesy budou odolné vůči vlivům způsobujícím jejich blednutí.

Mořský simulátor

Vědci z Australského institutu mořského výzkumu se proto pustili do zcela nového projektu, který využívá toho, že koráli stejného druhu, ale z různých hloubek a různých míst útesu, mají odlišnou odolnost vůči nepříznivým vlivům. Výběrem a rozmnožováním těch nejodolnějších chtějí vyšlechtit odrůdy odolné proti oteplování, ale také okyselování a znečištění oceánů.

Princip je stejný, jako kdyby chtěli vyšlechtit třeba nové plemeno psů. Praxe je však obtížnější: Korály nelze šlechtit ve volném moři, kde by jen těžko mohli jejich rozmnožování kontrolovat. Volné moře proto nahradí dokonalá napodobenina podmořského prostředí, kterou označují jako SeaSim (mořský simulátor).

Jak bude záchrana korálů probíhat? A co ji komplikuje? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>