Hororskop

Hororskop Zdroj: Marek Douša

Slepá víra v horoskopy: Hodí se k sobě Vodnář s Váhami?

Je až podivuhodné, jak staletí přetrvává víra v to, že náš život určuje vyšší moc – například konstelace hvězd či znamení zvěrokruhu.

Vážený pane profesore,

již drahnou dobu pročítám Vaše odpovědi na dotazy publikované v sekci Publicistika na Vašich stránkách www.hoschl.cz. Vaše názory odrážejí nejen zkušenosti získané během Vaší klinické praxe, ale rovněž ohromný obolus nastudovaných informací. Chtěl bych se Vás proto zeptat na Váš názor, zda si má člověk vybírat partnera pro život na základě vhodnosti dané znamením zvěrokruhu. Na internetu je spousta hodnocení, jak které znamení vychází s jinými znameními. Jsou opravdu povaha člověka a jeho vztah k ostatním určeny tím, kdy se člověk narodil?

Je to vůbec možné? Pro mé znamení Vodnáře jsou pro partnerství většinou doporučována znamení Vah. Mám si tedy hledat partnerku narozenou ve znamení Vah a na jiná znamení zvěrokruhu rezignovat? Jaký je Váš názor, ­prosím? Děkuji.

S pozdravem Josef Kutil, Praha

Vzato velmi vážně bychom se měli spokojit teprve s takovým doporučením, jež je podloženo ověřitelným důkazem. Obávám se, že údaje o kompatibilitě partnerů narozených v určitém znamení zvěrokruhu to nejsou. Nikde se nedopídíte racionality výpočtu slučitelnosti povah na základě partnerského horoskopu. Nicméně tyto horoskopy jsou sestaveny tak, aby za všech okolností umožňovaly interpretaci, jakou chce zákazník slyšet.

Zadejte si datum narození své i své partnerky a uvidíte, kolik vazeb je „volných“, kolik „těsných“, kolik „kladných“, kolik „záporných“ atd., až vám z toho půjde hlava kolem. Nikde se nedočtete jednoznačné doporučení: tu si vezmi a tu pusť ihned k vodě. To dokázal kdysi jenom primář Plzák, když nám jako medikům kladl na srdce: „Jakmile vám bude vyhrožovat, že si něco udělá, ihned pryč od ní, život by byl peklem.“

Příkladem interpretační obojakosti horoskopů jsou věty typu: „Při studiu dynamiky vztahu vyjde najevo…, že pro vznik anebo trvání partnerského vztahu je nejlepší, když je jeho dynamika směsí obtížnosti a snadnosti. … Proto může být překvapením, že když naleznete dynamiku, která je plná duševní, emocionální a fyzické harmonie, je partnerský vztah neúspěšný, nezdařený anebo se vůbec nerozvine. Anebo funguje omezeným způsobem – jako milostná pletka. Naopak dynamika, která je plná problémů a konfrontací, může být úspěšná, a dokonce vytrvat léta – byť to může být velmi obtížné“ (doslovný citát z výše uvedeného partnerského horoskopu).

Jinými slovy, ať uděláte co uděláte, je to vždycky zároveň špatně i dobře, záleží na tom. A horoskop, respektive jeho autor, má vždycky pravdu. Takto imunizovaná „pravda“ je ovšem pseudopravdou, takže se pak zdá, že horoskopy fungují. Zrovna tak si ovšem můžete při výběru partnerky vsadit třeba na počasí. Když se s ní seznámíte během tlakové výše, je to dobře, i když se takový vztah může nakonec zhroutit.

Naproti tomu při tlakové níži byste si měl dát pozor, i když zde vzniklý vztah se může nakonec vydařit. No nemám pravdu? Ačkoli jsou horoskopy nejspíš pěkná ptákovina, věřit na ně bývá útěšné a při lidském přirozeném sklonu hledat jednoduchou kauzalitu celkem uspokojivé. Zejména když lepší návod, jak honem poznat pro sebe vhodného partnera, nebývá po ruce. Nicméně bližší pravdě, i když méně příjemná, bývají doporučení psychologů.