Vesmír může být plný vodních světů

Vesmír může být plný vodních světů Zdroj: A. Angelich (NRAO/AUI/NSF), NASA / JPL-CALTECH, NAOJ

Exoplaneta GJ 1214 b během přechodu před mateřskou hvězdou (v ultrafialovém  světle)
Sněžná čára v okolí hvězd
Schéma měsíce Europa
4
Fotogalerie

Vodní světy: Fantastický svět planet bez kontinentů

Naše planeta s oceány a pevninou je ve vesmíru spíš výjimkou. Většina planet v obyvatelné zóně bude mít po téměř celém povrchu oceán vody.

Merkur připomíná Měsíc. Venuše je pekelný svět. Mars naopak chladný a vyprahlý. Máme štěstí, že žijeme na Zemi s její atmosférou, pevninskými kontinenty a oceány. Svět planet mimo sluneční soustavu může být ale mnohem pestřejší. Mohou existovat extrémně horké planety nebo takové, které celé pokrývá oceán.

100 % vody

Více než 70 % zemského povrchu je pokryto vodou. Je to poměrně hodně, ale podle některých vědců existují ve vesmíru planety, kde voda zabírá více než 90 % povrchu nebo dokonce celý povrch. Fergus Simpson z Barcelonské univerzity provedl simulace, podle nichž je podobných vodních světů z potenciálně obyvatelných planet většina. Simpson však své modely nezakládá na pozorování konkrétních planet a někteří kolegové s jeho závěry úplně nesouhlasí.

Exoplaneta GJ 1214 b během přechodu před mateřskou hvězdou (v ultrafialovém světle)Exoplaneta GJ 1214 b během přechodu před mateřskou hvězdou (v ultrafialovém světle)|A. Angelich (NRAO/AUI/NSF), NASA / JPL-CALTECH, NAOJ

Neznámé složení

Dnes sice známe tisíce planet mimo sluneční soustavu, ale prozkoumat jejich povrch neumíme. Většinu těchto takzvaných exoplanet dokonce ani nevidíme, objevujeme je jen díky jejich vlivu na mateřskou hvězdu. U některých z nich znají vědci jen jejich velikost, u dalších zase jen hmotnost. Pokud znají obě hodnoty, mohou určit jejich hustotu a odhadnout alespoň přibližně jejich složení. V budoucnu ale možná dokážeme oceány a pevninu na vzdálených planetách studovat detailněji. Pevnina totiž odráží jiné množství světla než oceány. Jak se planeta otáčí, mohli bychom tyto změny v odraženém světle pozorovat.

Voda na horké planetě

Jedním ze slibných kandidátů na vodní svět je exoplaneta GJ 1214 b. Je asi 2,5krát větší než Země a obíhá okolo malé a chladné hvězdy. Jeden rok na ní trvá jen 1,5 dne. Planeta má výrazně menší hustotu než Země a je možné, že podstatnou část její hmoty tvoří voda. Nepůjde však o oceán kapalné vody, spíše o exotickou formu ledu nebo o velké množství vody v obrovské atmosféře. Na povrchu planety je totiž nejméně 200 stupňů Celsia.

Kde se bere voda a kde vznikají podmínky pro život, Dočtěte si článek na abicko.cz >>>