Radostný psík na procházce v přírodě - ilustrační snímek.

Radostný psík na procházce v přírodě - ilustrační snímek. Zdroj: Adéla Turková

Zvířecí přátelé vs. lidští přátelé? Majitelé psů mají dle vědců jasno

Studie provedená na popud společnosti Link AKC, která nabízí „chytrá řešení“ pro psí obojky, tvrdí, že se více než polovina lidí s radostí omluví ze společenské akce, jen aby mohla zůstat doma se svým mazlíčkem. Pro někoho může být překvapivé, že milovníci psů upřednostňují čtyřnohé přátele před těmi dvounohými. Jenže pokud vezmeme v potaz další výsledky studie, nelze se tomu zase tolik divit. Mnozí respondenti totiž psům připisují až skoro zázračné vlastnosti.

Hned 60 % z 2000 dotázaných je přesvědčeno o tom, že se o ně pes nějakým způsobem stará. To pak dle vědců způsobuje ono silné pouto mezi člověkem a jeho mazlíčkem. Speciálně nezadaní jedinci pak psům připisují klíčové zásluhy za zvládání stresových momentů v jejich životech. Každý týden jim prý pomohou v průměru s pěti krizovými situacemi. Zdaleka ale nemusíte být jen „single“, aby na vás váš mazlíček působil pozitivním způsobem.

Hned 82 % respondentů si je jistých tím, že už pouhé pořízení psa mělo kladný vliv na jejich duševní zdraví a celkový emocionální stav. Takřka polovina páníčků tvrdí, že jim čtyřnohý kamarád pomohl překonat těžké období po ztrátě blízkého člověka. 20 % dotázaných říká to samé o těžkém rozchodu. Drtivá většina se pak přiznává k tomu, že na psy mluví jako na přátele. Říkají jim ale i věci, které by těm lidským nikdy sdělit nedokázali. A to, na čem se shodnou takřka všichni, je pocit, že z nich mazlíčci dělají celkově lepší bytosti.


Máte doma roztomilého domácího mazlíčka, který je součástí vaší rodiny a nedovedli byste si bez něj svůj život představit? Chtěli byste soutěžit o hodnotné ceny?

Přihlašte vašeho čtyřnohého kamaráda do souteže Mazlíček Česka


Pokud pomineme vliv na duševní zdraví člověka, jsou zde ještě neoddiskutovatelné benefity zdravotní. 62 % páníčků připisuje psům zásluhy za to, že jdou dvakrát denně na procházku, a u ještě většího množství respondentů se již prý dostavilo kýžené zlepšení zdravotního stavu. To můžeme částečně připisovat i právě psychické pohodě. 90 % dotázaných se totiž přiznává, že se psem nablízku se cítí výrazně bezpečněji.