Lebka 25leté ženy vlevo na snímku ukazuje, jak vypadala po nehodě, vpravo pak zrekonstruovaný obličej po precizním zákroku lékařů.

Lebka 25leté ženy vlevo na snímku ukazuje, jak vypadala po nehodě, vpravo pak zrekonstruovaný obličej po precizním zákroku lékařů. Zdroj: Twitter

Unikátní rekonstrukce obličeje: 3D snímek zraněné lebky ženy ukazuje, proč mít v autě vždy zapnuté pásy

Medicínský web Figure 1 přinesl informaci o unikátní operaci, kterou provedl lékařský tým na pětadvacetileté pacientce, jež utrpěla rozsáhlá zranění hlavy. Pacientka se stala účastnicí dopravní nehody, při níž došlo ke srážce motorky a osobního vozidla. Žena, jejíž 3D snímek lebky zaujal jak laickou, tak především odbornou veřejnost, je nyní v pořádku a léčí se ambulantně.

Na prvním 3D snímku je vidět pacientčina lebka, která ukazuje ženina zranění bezprostředně po dopravní nehodě. Kromě úrazu mozku, který museli řešit neurochirurgové, bylo nutné provést celkovou rekonstrukci obličeje, pantu a nosu. Chirurg, který toto unikátní CT zveřejnil na webu Figure 1, uvedl, že „díky týmu složenému z odborníků napříč medicínskými odvětvími se nyní pacientka zotavuje a léčí se již jen ambulantně“.

CT po nehodě přitom ukazovalo traumatické zranění mozku, nitrolebeční krvácení a traumatické zranění oka, tedy velmi závažná poranění. Pacientka musela podstoupit dokonce enukleaci, tedy vyjmutí oka. Zranění oka byla natolik vážná, že jej lékaři museli ženě vyoperovat.

Snímek trojrozměrného lebečního CT vzbudil zájem předně proto, že odborná veřejnost okamžitě poznala, o jak náročný a pracně provedený zákrok se muselo jednat. Web, který původní zprávu se snímky zveřejnil, neuvedl, v jaké nemocnici byla pacientka léčena; nevíme tedy, kdo přesně se na operaci podílel. Snímky byly také zveřejněny s jistým časovým odstupem: k dopravní nehodě a následným operacím došlo již před dvěma lety, v létě roku 2015. Lékaři však tyto snímky zveřejnili až nyní.