Susan Copich je herečka a matka dvou dcer žijící v New Yorku. Proslavila se fotografiemi, které údajně ukazují rodinou realitu.

Susan Copich je herečka a matka dvou dcer žijící v New Yorku. Proslavila se fotografiemi, které údajně ukazují rodinou realitu. Zdroj: Susan Copich

Dětský kokain aneb Na čem frčí supermámy

Brzy ráno vstát, nachystat snídani, vzbudit celou rodinu, vypravit děti, jít do práce, pečlivě splnit všechny úkoly v zaměstnání, jít na oběd s kolegyněmi, dát si jen salát, protože je potřeba se udržovat, aby manžel nepokukoval jinde, vyzvednout děti, rozvést je do kroužků, nakoupit (ideálně čerstvé a biojídlo), vyzvednout děti z kroužků, napsat s nimi úkoly, uvařit večeři, vykoupat nejmenší a poslat je spát, porovnat byt, aby byl ráno zase perfektní, dát si horkou sprchu… a to vše s úsměvem. 

Realita mnoha žen ze střední a vyšší střední třídy. Vlastně je to i jejich ideál. Snaží se být superženami, supermatkami. Tlak, jejž často nejen společnost, ale také ony samy na sebe vyvíjejí, je neuvěřitelný. Jsou to ženy, které jsou na sebe přísné, rozhodnuté splnit všechny základní atributy toho, co se prezentuje v médiích jako ideální život.

Jak se však ukazuje, čím dál větší množství z nich si k tomu, aby byly jako motorové myši, pomáhá.

Kouzlo jménem Ritalin

Po čem sáhne vyčerpaná žena, aby se trochu „nakopla“? Příliš možností nemá. Alkohol není dobrá volba, opilá matka-manželka ještě nikdy nikoho nepřitahovala víc než střízlivá. Marihuana se dá sice vypěstovat na zahrádce, ale je dobrá tak k tomu, aby si člověk ubalil malého jointa před spaním a v době, kdy je v celém domě ticho, si ho v klidu vykouřil a s lehkým úsměvem na rtech se odebral do postele. Kokain? Droga. Nelegální. Drahá. Nepřichází v úvahu.

Dostává se tedy na řadu ritalin. Lék, který je na předpis, a jak se můžete dočíst na ženských fórech, s trochou snahy není dokonce problém dostat se k němu oficiální cestou. U žen vedou k užívání a následnému nadužívání ritalinu nejčastěji dvě cesty. Pokud je jim do 35 let a studovaly na vysoké škole, mnohé se tam s ritalinem setkaly. Obdobou ritalinu je lék zvaný Adderall. Americký Úřad pro kontrolu obchodu s drogami (DEA) zjistil, že na mnoha školách se vyskytují větší zásoby těchto drog než v nedaleké lékárně.

Důvod vysvětlila Karolína Kašparová pro e15.cz, kde uvádí: „Zneužívání adderallu, ritalinu a dalších léků, které se předepisují na ADHD, tedy poruchu chování s hyperaktivitou, nás zavádí do mnohem čistšího světa. Do světa, ve kterém vám ,dávku‘ předepíše doktor, pokud se budete alespoň trochu snažit.“ 

Pro léky, jež se předepisují na ADHD, tedy poruchu chování s hyperaktivitou, se nemusíte paktovat s dealery a jejich držením se nepohybujete za hranou zákona.

Lék neprospívá jen nemocným, umí vylepšit výkonnost i zdravých mozků. 

Móda v užívání léků určených k léčbě ADHD, ať už zakoupených na něčí lékařský předpis, ukradených sourozenci či vlastnímu dítěti, nebo získaných na zfalšovaný recept, k nám přišla právě z amerických vysokých škol. Nejdříve se léky rozšířily mezi studenty u nás a nyní se pomalu vkrádají do domácností.

Většině diagnostikovaných hyperaktivních dětí předepisují lékaři každý rok ritalin. Pomáhá jim ve zklidnění a soustředění. Je to lék. Není tedy možné ho zakázat, přesto, že procento jeho zneužívání se zvyšuje. Po zadání hesla „koupím Stalin“ do vyhledávače vám vyjede neskutečné množství příspěvků. Totéž platí, pokud se zeptáte na velkých fórech pro ženy, jaké mají zkušenosti s tímto druhem dopingu.

Dětský kokain, jak se ritalinu přezdívá, je teď módní záležitostí. Jeho zneužívání se objevuje především ve velkých městech. Je však důležité uvědomit si, že cena za prodlouženou bystrost, soustředění a aktivitu může být velmi vysoká. Pokud vám nebyl některý z léků na ADHD předepsán, dostáváte do vašeho těla látky, jež nepotřebuje. Stimulujte ho příliš a zbytečně.

Nyní by měl následovat odstavec o tom, jak jsou drogy nebezpečné, a také upozornění, že zabíjejí. Věřím, že každý soudný čtenář si již uvědomil, že brát léky, které nejsou určené jemu, nebezpečné opravdu je. Jak moc, si můžete přečíst ZDE.

Honbě za dokonalostí a heroickými výkony zdar!