Některé jsou větší než basketový míč

Některé jsou větší než basketový míč Zdroj: Sergej Byšenov

Na Sibiři se objevily sněhové koule velké jako basketbalový míč

Na severu Ruska zaujaly místní obyvatele i média podivuhodné útvary, které se objevily nedaleko Obského zálivu. Pobřeží Obského zálivu pokryly obří sněhové koule, jejichž zjevení je nyní středem pozornosti okolních obyvatel.

Podél pobřeží Obského zálivu v oblasti Sibiře se táhne jedenáct kilometrů dlouhý pás, který pokrývají přirozenou cestou vytvořené sněhové koule. Většina z nich má velikost basketbalového míče, podle fotografií mají některé koule průměr i větší.

 

Ačkoliv se na první pohled zdá, že jde o záhadu, protože koule vypadají doslova tak, jako by je vytvořila ruka člověka, a nikoliv přirozené přírodní procesy, vědci znají vysvětlení. Podle informace BBC, kterou tento jev také zaujal, vznikají sněhové koule díky namrzlému sněhu, který se na pobřeží moře pohybuje a hroudovatí. Vlivem poryvů větru se malé hroudy sněhu posouvají a nabalují na sebe sníh, ale také písek a kamení na pláži. Pokud je stále pod bodem mrazu, což na Sibiři je pravidlem, koule se stále nabalují a stává se z nich útvar konzistencí podobný firnu.

 

Místní se dušují, že nic podobného nepamatují. Pro obyvatele nedalekého městečka Nyda jsou sněhové koule atrakce, místní se s nimi nadšeně fotí. Podle informací BBC se sněhové koule objevily také před dvěma lety ve Finsku nebo před rokem v Kanadě. V obou případech však nebyly koule takto rozměrné a nepokrývaly tak rozsáhlou plochu.