Flindersovo pohoří skýtalo nečekaný objev. Dvě stvoky 50 tisíc let starých koster.

Flindersovo pohoří skýtalo nečekaný objev. Dvě stvoky 50 tisíc let starých koster. Zdroj: Giles Hamm, Wikipedia Commons

Nálezci (vlevo) a archeoložka
Flindersovo pohoří skýtalo nečekaný objev. Dvě stvoky 50 tisíc let starých koster.
2
Fotogalerie

Muž cestou na záchod objevil kostry Austrálců staré 50 tisíc let

Zcela náhodou došlo v Austrálii ke zjištění, které může přepsat antropologické, ale také historické učebnice. Díky unikátnímu objevu totiž vědci přišli na to, že tzv. Aboriginals, původní obyvatelé Austrálie, žili na kontinentě mnohem dříve, než se původně myslelo.

K objevu došlo díky neuvěřitelné náhodě. Muž, shodou okolností také Aboridžinec, se svou manželkou jel autem oblastí Flindersova pohoří, v jižní části teritoria Jižní Austrálie. Jak popsala australská mutace britského deníku Telegraph, muže projíždějícího pohořím zastavilo “volání přírody”. Vystoupil tedy z auta a vydal se k nedalekému skalnímu převisu. Když vstoupil hlouběji do skalní chodby, která se před ním otevřela, narazil na skalní proláklinu plnou kostí - lidských i zvířecích.

 

Ke svému objevu přivolal muž archeology. Po podrobných analýzách zhruba dvou stovek koster, které se v proláklině Flindersova pohoří nalezly, došel tým specialistů k překvapivému závěru: kostry patří původním obyvatelům Austrálie, kteří se nazývají Aboridžinci (anglicky Aboriginals) neboli Austrálci. Oproti původním odhadům, že ostrov osídlili zhruba před zhruba 40 tisíci lety, nynější výzkumy toto číslo posunuly o 10 tisíc let. Podle výsledků analýz jsou kostry z jeskyně staré 46 až 49 tisíc let, což znamená, že předčily i stáří nejstarších dosud nalezených koster v Austrálii.

 

Závěry nálezu, na jehož začátku byl pouze náhodný objev, zveřejnil také prestižní časopis Nature. Ten mimo jiné poukázal na fakt, že Austrálci byli zdatní lovci - v jeskyni se našly kostry savců, které zřejmě Austrálci lovili. To vyvrací také předchozí teorie, které hlásaly, že Austrálci a zvěř žila, či mohla žít, v Austrálie vedle sebe zcela odděleně.