S našimi čtyřnohými mazlíčky toho máme nejspíš společného více, než nyní tušíme.

S našimi čtyřnohými mazlíčky toho máme nejspíš společného více, než nyní tušíme. Zdroj: Archív

Psi jsou chytřejší, než se doposud myslelo. Čemu všemu vlastně rozumí?

Inteligence našich čtyřnohých mazlíčků bývá často zpochybňována, ale poslední poznatky, které byly zveřejněny v časopise Science dokazují, že psí mozek používá stejné mechanismy jako ten lidský. Díky tomu dokáže zpracovat jak samostatná slova, tak i intonaci a pes díky tomu "čte mezi řádky" a odhalí i komplexnější sdělení.

Všichni pejskaři vědí, že jakýkoliv pes je při správné motivaci schopen naučit se mnoha povelům. Proč tomu tak je ale prakticky nikdo neví. Maďarští vědci proto naučili 13 psů ležet v naprostém klidu během vyšetření na magnetické rezonanci a zatímco přístroj zkoumal činnost jejich mozku, mluvili na ně jejich majitelé.

Mazlíčci si postupně vyslechli slova, která jejich majitelé používají pro chválu jak v normální, tak i v pochvalné intonaci. A vědci během toho zkoumali, které části mozku u psů pracují. Zjistili tak, že levá hemisféra mozku je u psů zodpovědná za rozpoznání významu slov bez ohledu na to, jakou používá člověk intonaci a psi tak i bez pochvalné intonace poznají chválu. Část pravé hemisféry je pak naopak zodpovědná pouze za rozpoznání intonace a ne významu slov.

Zajímavé je, že naprosto stejný proces byl zhruba před deseti lety americkými vědci z university v Marylandu identifikován i v lidském mozku. S našimi čtyřnohými mazlíčky toho tak máme pravděpodobně společného daleko více, než nyní tušíme.