Nové objevy českých vědců z Bornea

Nové objevy českých vědců z Bornea Zdroj: Univerzita Palackého Olomouc

Nové objevy českých vědců z Bornea
Nové objevy českých vědců z Bornea
Nové objevy českých vědců z Bornea
3
Fotogalerie

Čeští přírodovědci objevili na Borneu nové druhy živočichů i rostlin

Letošní expedice studentů a vědců z přírodovědeckých fakult Univerzity Palackého v Olomouci a Ostravské univerzity na Borneu opět přinesla nečekané výsledky. Češi objevili nové druhy živočichů i rostlin.

Jedná se například o nové druhy pavouků, motýlů i rostlin. Mezi cennými „úlovky“ je i nález mouchy, která opyluje vzácnou rostlinu Thismia hexagona. Tu našli olomoučtí biologové poprvé před dvěma lety a nyní pracují na potvrzení objevu jejích následovnic.

V nedotčené přírodě národního parku Ulu Temburong pracovali studenti biologických oborů a jejich vyučující téměř měsíc. „Zaměřili jsme se na studium rozmanitosti bezobratlých živočichů a rostlin v různých výškách a na odlišných typech stanovišť tropického deštného lesa. Již dnes víme, že několik nových, dosud nepopsaných druhů se nám opět podařilo nalézt,“ potvrdil Tomáš Kuras z katedry ekologie a životního prostředí olomoucké přírodovědecké fakulty.

Letos naši odborníci rozšíří také světové seznamy bezobratlých o dalších pět až šest druhů drobnělek. „Jedná se o drobné živočichy podobné termitům, kteří ještě před dvěma lety nebyli z Bornea vůbec známí. Na základě našeho výzkumu to nyní vypadá, že Borneo hostí nejbohatší faunu této unikátní skupiny hmyzu na světě. Jejich objevem se druhová početnost tohoto nenápadného hmyzího řádu zvýší až o 15 procent,“ popsal Petr Kočárek z Ostravské univerzity.

V nedotčené přírodě nížinného deštného pralesa pracovali i botanici. Ti mají oproti zoologům těžší práci při hledání nových druhů, protože rostliny jsou například v porovnání s bezobratlými viditelnější, je jich mnohem méně, a jsou tedy lépe prozkoumané. Přesto i letos botanici věří, že na nové druhy rostlin narazili. „Jedná se o jednu rostlinu z rodu Thismia a další nezelené rostliny. Zcela jistí si ale budeme za pár týdnů, až materiál podrobně prostudujeme v laboratoři,“ naznačil olomoucký botanik Martin Dančák.

Zázemí Brunejské univerzity v srdci pralesa využívala expedice již třetím rokem. Účastníci museli zvládnout zejména nástrahy počasí – kromě tropických teplot především stoprocentní vlhkost udržovanou pravidelnými vydatnými dešti.