Vědci vytvořili krystal, který nám dovolí dýchat pod vodou

Vědci vytvořili krystal, který nám dovolí dýchat pod vodou Zdroj: Profimedia.cz

Vědci vytvořili krystal, který nám dovolí dýchat pod vodou

Před lidmi stojí nové možnosti, jak ovládnout vodní říši. Dýchání bez používání nemotorných kyslíkových bomb už nemá být problém. Pomoci má nová látka absorbující kyslík.

Být schopen dýchat pod vodou bylo dlouho snem lidstva, ale jediné, čeho jsme zatím dosáhli, byly kyslíkové bomby na zádech a obličejové masky, což romantiku podmořského světa poněkud kazí. Takové zařízení ale už možná nebudeme v blízké budoucnosti potřebovat. Bude to možné díky vynalezení zvláštního krystalu, jehož přesné jméno zní poněkud nepoeticky:

[{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O

O objevu referoval například server huffingtonpost.com a další. Podle dostupných informací jenom malé množství tohoto krystalu může absorbovat kyslík z celé místnosti. Tento materiál je schopen pojmout plyn v mnohem větší koncentraci než kyslíkové nádrže. To znamená, že zařízení může být mnohem menší. Látka může pomalu vylučovat kyslík, když je zahřáta na mírnou teplotu. Funguje podobně jako hemoglobin v našem krevním oběhu. Tam je kyslík sebrán z plic a umístěn, kam je v těle třeba.

Profesorka Christine McKenzie z dánské Syddansk Universitet říká, že by tento objev byl cenný také pro pacienty s rakovinou plic, kteří musí být dnes obklopeni velkými bombami s kyslíkem. Pro potápěče by to mohlo znamenat, že by mohli své potápěčské bomby nechat doma a používat pouze přístroj, který by dokázal využívat kyslík z okolní vody.

Badatelka říká, že několik zrníček látky může obsahovat kyslík pro jedno nadechnutí, a protože materiál může absorbovat kyslík z okolní vody, zásobovat tak potápěče, který by potřeboval jen několik těchto zrníček.

V minulosti jsme ovšem jsme zažili několik objevů, o kterých se říkalo, že mohou zásadně změnit náš život. Jednou to byl supravodič, který bude fungovat za pokojové teploty, jindy zase membrána, která by mohla získávat vodu z okolního vzduchu dokonce i na poušti. Každý z těchto objevů, pokud by se ho povedlo převést do běžné praxe, by vyřešil obrovské množství problém, s kterými dnes lidstvo zápasí. Potíž je v tom, že velmi často právě k tomuto použití v praxi nakonec nedojde. Třeba to bude tentokrát jinak a "vodní svět" se stane realitou.