Krajta

Krajta Zdroj: Profimedia.cz

Krajty mají dokonalý navigační systém, i z dálky se vracejí domů

Překvapivou schopnost orientace prokázaly krajty tmavé, které výzkumníci na Floridě odvezli několik desítek kilometrů od domova. Ukázalo se, že tento had má vnitřní kompas, který mu umožňuje doplazit se domů po téměř rovné trase.

Krajty tmavé dorůstají délky přes pět metrů a patří mezi nejdelší plazy na světě. Původem tito hadi pocházejí z jižní a jihovýchodní Asie, ale uchytili se a značně rozšířili v jihofloridském národním parku Everglades, kam se patrně dostali coby vyhození domácí mazlíčci. Novému životnímu prostředí se přizpůsobili tak dokonale, že se stali vážnou hrozbou pro řadu původních druhů zvířat i ptáků.

Aby lépe poznali jejich život, vědci odchytili šest floridských krajt, jež odvezli na místa vzdálená 21 až 36 kilometrů. Zvířatům implantovali malý vysílač a sledovali jejich počínání. Všichni hadi se okamžitě zorientovali a vyrazili směrem k místu, kde byli odchyceni. Pět ze šesti sledovaných krajt se vrátilo do oblasti nedaleko od místa odchytu. Šestá se cestou odchýlila z trasy.

Hadi se „domů“ plazili 94 až 296 dní, což podle studie zveřejněné v časopise Biology Letters dokazuje „značnou motivaci dostat se na původní místo“. „Tato studie dokazuje, že krajty tmavé mají schopnost orientace a navigace,“ napsali autoři. Podobné schopnosti se zatím u žádného jiného druhu hadů neprokázaly.

Otázka je, zda někdo takový výzkum již dříve na jiném druhu hadů zkoušel. Jinak je už dávno známé, že hadi se dokážou vrátit na podzim do svého zimoviště (tedy jedné konkrétní díry v zemi) i z „letních lovišť“, vzdálených několik kilometrů.

To, že hadi mohou mít překvapivě „sofistikované“ reakce na překážky, které jim příroda nebo lidé postaví do cesty, potvrdí ostatně každý chovatel těchto plazů. Autor tohoto textu například viděl na vlastní oči užovku býčí, jež se v „touze po svobodě“ naučila zevnitř otevírat dveře svého terária.