Sea Orbiter

Sea Orbiter Zdroj: Sea Orbiter / Jacques Rougerie

Na oceány vypluje plavidlo jako z Avataru, snaží se objevit ztracené civilizace

Světové oceány jsou velké a temné. Jak odhalit tajemství jejich hloubek? SeaOrbiter, gigantické pozorovací plavidlo, které vypadá jako z filmu Avatar od Jamese Camerona, teď bude bez přestávky brázdit moře a hledat neznámé živočichy a potopené civilizace.

SeaOrbiter funguje na solární pohon a je prvním plavidlem na světě, které bude bez přestávky zkoumat oceán. Měří 58 metrů a je vybaveno podvodními drony, dá se na něm bydlet a jsou zde i trenažéry pro výcvik astronautů. Informaci o lodi přinesl server news.com.au.

Za projektem SeaOrbiter stojí francouzský oceánograf Jacques Rougerie. Navrhoval ho více než 10 let a posledních 30 procent částky na jeho realizaci, v přepočtu 960 milionů korun, získal na crowdfundigové stránce KissKissBankBank.

Důvod vzniku plavidla je jednoduchý. Devadesát procent oceánu je stále neprozkoumáno a předpokládá se, že na své objevení ještě čekají miliony mořských druhů. Rougerie chce kvůli tomu postupně prozkoumat všechny mořské hlubiny.

Na lodi je místo pro 22 stálých obyvatel. Čtyři patra jsou nad vodou a slouží pro pozorování mořských ptáků a země. Šest pater pod vodou je pro pozorování ryb. Na palubě je mnoho high-tech zařízení z nichž mnoho bude každý den opouštět loď a vracet se s daty. Jsou to například drony, které se nazývají podvodními „včelkami“. Součástí vybavení jsou také podvodní dekompresní komory pro potápěče.

Samotná stavba lodi započně tento rok a jako první objekt jejího zkoumání bylo vybráno Středozemní moře. Dalším plánem Rougeriera je postavit celou flotilu SeaOrbiterů.