D-shirt

D-shirt Zdroj: cityzensciences.fr

Francouzská móda je čím dál chytřejší. Posledním hitem je tričko, které díky mikrosenzorům rozpozná, jak vám je

Francouzská firma Cityzen Sciences představila 10. ledna na výstavě Consumer Electronics Show trička, které jsou vyrobená z takzvaného Smart Sensing (Inteligentní snímání) materiálu. Ten umí číst teplotu těla, tep srdce, pohyb a pozná i místo, kde se právě nacházíte.

„Látka může být v jakémkoliv kusu oblečení: v rukavicích, tričku, košili, kalhotech, prostě v čemkoliv,” řekl Gilbert Reveillon, generální ředitel firmy Cityzen, vedoucí společnosti ze skupiny firem, která vytvořila materiál. „Je to poprvé, co jsme propojili tyto dvě odvětví průmyslu. Vložili jsme senzory do textilu.” Senzory v tričku zachycují data o nositeli a přenášejí informace přes malé zařízení na baterku, které je diskrétně skryté pod nášivkou jména firmy. Data se v reálném čase bezdrátově přenáší na smartphone, kde je aplikace zpracuje do časové linky a upozorní lidi na možné problémy s jejich tělem.

Aplikace ukazuje, jestli je nositel unavený nebo vystresovaný, nebo se třeba blíží infarkt. „Nemůžete zabránit infarktu, ale můžete se o jeho příchodu dozvědět hodiny předtím, než se srdeční příhoda stane,” řekl Reveillon agentuře AFP. Materiál byl vyroben ve spolupráci s významnými francouzskými sportovními týmy a také s firmami z farmaceutického průmyslu.

Chytrá látka může prý být bez obav i vyprána a vyžehlena. „Za dva roky se bude baterie sama dobíjet tím, že oblečení dáte do pračky,” slíbil Reveillon.