Alfréd Veliký

Alfréd Veliký Zdroj: profimedia.cz

Archeologové zřejmě objevili hrob legendárního anglosaského krále

Kosti, které mohly patřit slavnému králi Alfrédovi Velikému z 9. století, objevil ve Winchesteru v jihozápadní Anglii tým britských archeologů.

Pozůstatky pánevní kosti pocházejí z vykopávek v opatství Hyde a byly uloženy v muzeu ve Winchesteru, který byl hlavním městem Alfrédova království. Tyto kosti byly nalezeny nejblíže hlavnímu oltáři opatství a patřily asi čtyřicetiletému muži.

Podle archeoložky Kate Tuckerové z Winchesterské univerzity by mělo jít o ostatky Alfréda Velikého nebo jeho syna Edwarda. „Je to pravděpodobně jeden z nich. Pokud víme z kronik a záznamů, jediní lidé pohřbení v té době tak blízko hlavnímu oltáři, kteří byli v tomto věku, mohou být buď Alfréd nebo Edward,“ řekla Tuckerová.

Nález pozůstatků legendárního anglosaského krále by byl dalším velkým úspěchem britských archeologů na domácí půdě. Loni totiž při vykopávkách na parkovišti v anglickém Leicesteru objevili ostatky známého krále Richarda III. Byl v roce 1485 posledním anglickým králem, který padl v boji. Alfréd, který žil pravděpodobně v letech 849 až 899, patří k velkým postavám anglických dějin. Jako král Wessexu sjednotil roztříštěné anglosaské státečky v boji proti dánským Normanům, které dokázal několikrát jednoznačně porazit. Bývá považován za prvního anglického krále, oficiálně však byl prvním králem celé Anglie korunován až jeho vnuk Athelstan.