Velrybí siamská dvojčata

Velrybí siamská dvojčata Zdroj: Youtube.com

Mexičtí rybáři našli velrybí siamská dvojčata

Unikátní nález učinili mexičtí rybáři na pacifickém pobřeží poloostrova Baja California. Objevili srostlá velrybí mláďata, která měla dvě hlavy a dva ocasy, ale jen jedno tělo. Siamská dvojčata byla v době nálezu ještě živá, po několika hodinách však mladí plejtvákovci šedí uhynuli.

Plejtvákovci, nebo také velryby šedé, patří spíše k menším druhům kosticovců, dorůstají asi patnáct metrů. Jsou proslaveni putováním ze severu, kde se v létě krmí, do oblasti při západním pobřeží Mexika a Kalifornie. Každoročně se jich takto, po malých skupinkách, přesouvá přes 20 tisíc. V teplejší vodě pak v místních lagunách rodí mláďata. Podle mexických biologů je to však vůbec poprvé, kdy u tohoto druhu někdo objevil podobný případ srostlých mláďat.

 

„Kvůli pozici, ve které se mláďata dlouhá asi tři a půl metru nacházela, nemohla dýchat a přijímat potravu,“ řekl biolog Benito Bermúdez. Srůst jejich těl byl dlouhý přes dva metry. Siamská dvojčata jsou jednovaječní sourozenci, mají tedy stejné pohlaví. U lidí připadá tato vada na zhruba 50 tisíc porodů. Většina srostlic, jak se siamským dvojčatům také říká, se však narodí mrtvých nebo neživotaschopných. Dospělosti se dožívá pouze zlomek. Také matka bez lékařského zákroku porod obvykle nepřežije.

Jak dopadla rodící velryba, z agenturní zprávy není známo. Snad ale dobře, protože mexičtí biologové se domnívají, že se mláďata v laguně Ojo de Liebre narodila nedonošená. Samice plejtvákovců šedých totiž rodí potomky v délce až pěti metrů.

Vědci již v minulosti registrovali podobné případy u jiných druhů kytovců, u plejtvákovce šedého však podle dostupných údajů jde o vůbec první srostlá mláďata na světě. Těla dvojčat budou nyní zkoumat experti. Ti doufají, že vzácný úkaz přispěje k rozšíření poznatků o tomto druhu mořských savců.