Myš

Myš Zdroj: Profimedia.cz

Smrtící zbraň proti invazivnímu hadovi: myši nacpané paralenem

Ostrov Guam v Tichém oceánu zahájil novou zkušební akci, jejímž smyslem je vymýtit neskutečně přemnožené hady bojgy hnědé. Tito hadi původem ze severu Austrálie a Indonésie jsou na Guamu jedním z nejničivějších invazivních druhů, které vůbec známe. Za zhruba 60 let co jsou na ostrově, vyhubili, mimo jiné, téměř všechny tamní ptačí druhy.

Do boje proti bojgám biologové nasadili usmrcené myši, do kterých vpravili malou dávku acetaminofenu, což je v podstatě všem dobře známý paralen, nebo panadol. Tato látka, která se podává i nemocným dětem, má pro hady fatální následky a přitom savcům prakticky neškodí.

Aby například po konzumaci otrávených myší zahynula kočka, musela by jich podle vědců, kteří tento plán vymysleli, sníst nejméně patnáct, větší pes ještě podstatně více. Dva tisíce „paralenových myší“ rozhodili terénní přírodovědci do pralesa v blízkosti americké letecké základny Andersen. Všechny myšky mají v tělech čip, s jehož pomocí hodlají výzkumníci sledovat úspěch akce.

Cílem ochranářů není bojgy na Guamu zcela vyhubit, ale zredukovat jejich počet.
Bojga hnědá byla na tichomořský ostrov náhodně zavlečena asi před šedesáti lety a její rozšíření představuje jednu z nejagresivnějších zvířecích invazí v historii. Předpokládá se, že někdy v 50. letech minulého století se několik těchto hadů – nebo jen jedna oplodněná samička – dostalo na Guam, kde do té doby žádní podobní hadi nežili.
Bojga nebo bojgy se na ostrov mohly dostat například americkou vojenskou lodí. Na Guamu našly ideální prostředí a začaly se rychle množit. Zhruba v polovině 60. let byly bojgy hnědé rozšířené na polovině ostrova, v roce 1968 už tito hadi prokazatelně žili na celém území. Podle odhadů nyní na Guamu žije pět až šest milionů bojg, což na ostrově, terý je o něco větší než Praha, znamená, že na kilometru čtverečním se jich vyskytuje více než deset tisíc.

Přemnožení hadů vedlo k vyhubení deseti z dvanácti ptačích druhů žijících na Guamu, zbylé dva sotva přežívají na speciálních místech, kde jsou před hady chráněni. Z Guamu také prakticky zmizeli stromoví ještěři a gekoni i další drobní obratlovci. Jedním ze zvláštních fenoménů ostrova je – prý až neuvěřitelné – přemnožení pavouků, kteří díky absenci ptáků a ještěrek přišli o přirozené predátory.

Přemnožení hadů pochopitelně nedělá radost ani lidským obyvatelům ostrova. Bojgy hnědé jsou statní hadi, běžně dorůstají jeden a půl metru, ale mohou být až téměř dvakrát tak dlouhé. Ačkoliv jejich jed není nijak zvlášť účinný, uštknutí velkým exemplářem může pokousanému poškodit zdraví a alergika nebo malé dítě ohrozit i na životě. Přemnožení hadi také často způsobují výpadky proudu, protože šplhají na sloupy elektrického vedení nebo lezou do transformátorů. Škody způsobené podobnými případy dosahují milionů dolarů.