Mozek

Mozek Zdroj: Profimedia.cz

Mužský a ženský mozek se liší. Fungují prostě jinak

Přemýšlejí muži a ženy odlišně? A pokud ano, je to dáno stavbou mozku nebo za to může výchova a společenské podmínky? Nová studie zveřejněná v prestižním vědeckém časopisu PNAS potvrzuje, že mozky obou pohlaví mají rozdílnou stavbu.

Údaje z magnetické rezonance téměř tisíce lidí různého věku a pohlaví ukázaly, že ženy mají většinu vazeb mezi centry mozku napříč levou a pravou hemisférou, zatímco muži mají spíše propojená centra v rámci každé hemisféry zvlášť. Znamená to také, podle autorů studie, že ženy, pokud je postavíme před obzvlášť těžký úkol, mohou při řešení zapojit velmi odlišné části mozku, kdežto u mužů pracuje "pouze“ jedna část.

Mohlo by to vysvětlovat, proč muži obecně lépe zvládají úkoly související s prostorem, pohybem a upřednostňují přímočaré řešení a proč jsou ženy lepší v intuitivním řešení problémů a dokáží lépe pracovat s pamětí.

Fyzické rozdíly mezi mozkem mužů a žen zjistili výzkumníci už u dětí, avšak během puberty se zvýrazňují. Mozkové dráhy tedy vznikají a posilují se ve stejném období, ve kterém se vlivem hormonů vyvíjejí i další pohlavní znaky. Skutečnost je ale taková, že – většinou (a to je nutné zdůraznit, protože každý člověk je individualitou) – už malí chlapci uvažují jinak, než stejně stará děvčátka.

Navzdory tomu někteří myslitelé tvrdí, že za rozdílný způsob uvažování mužů a žen může až přístup rodičů a společnosti k dětem, který se liší podle pohlaví. Jako jedna z prvních s touto myšlenkou přišla Simone de Beauvoir, když v roce 1949 formulovala slavnou větou: „Člověk se ženou nerodí, ale ženou se stává.“ Moderní zobrazovací metody a výzkumy zaměřené na rozdíly mezi mozkem žen a mužů, včetně tohoto posledního ukazují, že Simone de Beauvoir nejspíše mýlila.

Ukazuje se, že ke stejným výsledkům přichází průměrný mužský mozek zapojením jiných svých částí než průměrný mozek ženy. Zde je třeba zdůraznit slova stejný výsledek. Proto také – až na výjimky – žádný z badatelů neoznačil ženský mozek za výkonnější a lepší než mužský nebo naopak. Z biologů či neurologů již tedy o rozdílech ve stavbě mozku ženy a muže prakticky nikdo nepochybuje.