ISON

ISON Zdroj: profimedia.cz

Kometa století si z astronomů dělá legraci, znovu se objevila

Příběh komety už začíná připomínat nekonečný seriál ze života Ivety Bartošové.

Včera v noci, NASA oznámila, že nebeské těleso stihl osud antického Ikara. Stejně jako tento starořecký hrdina neměla ISON přežít své přiblížení ke Slunci. Jenže, dnes se objevila zpráva, že „kometa století“ – nebo alespoň něco z ní – přežila. Astronomové tvrdí, že jde o naprostý unikát, který si zatím nedovedou vysvětlit.

Včera, po milionech roků putování vesmírem se ISON přiblížila těsně ke Slunci. Po 15 hodině se začala rozpadat, nebo to tak alespoň astronomům připadalo. Večer se pak už zdálo být jisté se kometa nedokázala vyrovnat s obrovskými tlaky a teplotami v těsné blízkosti naší hvězdy a rozpadla se. Před půlnocí pak tuto – pro milovníky nebeské podívané smutnou zprávu „definitivně“ potvrdila NASA: „Kus ledové skály prostě zmizel,“ informovala na Twitteru. Osud komety se zdál být zpečetěn.

 

Jenže, dnes ráno se kometa, nebo to co po ní zbylo, opět objevila. Možná z ní zůstalo jen mračno kometárního prachu, které se – možná – opět zkondenzuje. Vědci to dosud nevědí, ale jsou přesvědčeni, že tajemství „komety století“ odhalí. Autor tohoto textu je svolný o tom informovat.