Rozhovor s Petrem Bílkem

Odpovědi na otázky, poslané šéfredaktorovi Reflexu panu Petru Bílkovi, najdete uvnitř článku. Zítra je zároveň poslední den, kdy můžete posílat své otázky do současného rozhovoru. Pozítří už Janu Bobošíkovou nahradí další osobnost.


Foto

Odpovědi na otázky, poslané šéfredaktorovi Reflexu panu Petru Bílkovi, najdete zde. Zítra je zároveň poslední den, kdy můžete posílat své otázky do současného rozhovoru. Pozítří už Janu Bobošíkovou nahradí další osobnost.

Nestandartní doba pro posílání dotazů do prvního rozhovoru byla způsobena startem nové podoby webu - v budoucnu bude pro zadávání otázek vyhrazeno vždy sedm dnů.







Veronika Lazarkova
 >
 
Mily pane sefredaktore, je dobre, ze jste (Reflex) na internetu. Jen nejak nevim, zda lze clanky i cist ci jen "slintat" pri pohledu na nazev a potom si jit zakoupit papirove cislo. Nehodlate zmenit svou fotografii v uvodniku? Vypadate na ni nihilisticky a to by asi sefredaktor nemel. Vse dobre, ctu vas rada i v tistene podobe. Veronika




Petr Bílek: Vaší zmínce o slintání nerozumím. Reflex online přece nabízí své vlastní čtení. No a papírové číslo je přístupné od pondělka. Váš dojem z mé fotografie mne překvapil, dosud jsem to od nikoho neslyšel. Obávám se ale, že bohužel s tím, jak vypadám, nic nenadělám.





theMob >
 
Zdravim pane Bilek. Co vas vice laka, zit v CR a cestovat po USA a nebo zit v USA a cestovat po CR. Jakou nejlepsi radu do zivota ste kdy dostal. Dekuji a preji mnoho dalsich uspesnych let s reflexem.




Petr Bílek: Více mne láká žít v ČR a případně cestovat po USA. Rad jsem dostal mnoho, ale žádnou si ze zásady nepamatuji.





Tomas Novy >
 
Dobry den pane Bilek, jednak gratulace ke spickove homepage reflexu. Chybi mi tu ovsem tri drobnosti. Jednak vas sloupek. Byla radost ho cist, v cisle 10/02 neni. Napravite tento nedostatek? Dal mi chybi nedokonceny radek "hledani v reflexu". Fuj, proc neni odkaz (v sedive barve) udelany poradne? Navic vyhledavac nefunguje, pamatuji se z let 1994-96 na neuveritelne vtipny clanek Saudek zranen?, ktery jsem nenasel. A posledni vec: Zeleny Raoul je na webu jen za rok 1995. Bude pokracovani?
Diky za odpovedi.




Petr Bílek: Milý pane Nový, Reflex online má svou miniredakci, jejíž aktivity jsou docela autonomní. Domluvil jsem se s nimi, že na Vaši otázku odpovědí, protože já nemám, co bych k tomu řekl.


Petr Staníček, webmaster: Při vší snaze jsem žádný nedokončený odkaz "hledání v Reflexu" nenašel, takže bohužel nedokážu odpovědět. Vyhledávač už by měl fungovat korektně, otázkou je, zda inkriminovaný článek v archivu vůbec existuje...



Tomáš Mls, online editor: Sloupek šéfredaktora v čísle 10 / 02 už k dispozici je. (Po nějakou dobu skutečně nebyl.) Archív tištěného časopisu na webu začíná číslem 33 / 1999 a stejně tomu bylo i na staré verzi internetových stránek Reflexu - starší čísla zatím na síti k dispozici nejsou a ani nebyla. Doufáme, že se to změní, i když je to poněkud problematická záležitost.
Zelený Raoul bude přibývat postupně. V tuto chvíli je k dispozici už i rok 1996 a příští týden přibyde další - za rok 1997. Až bude archív kompletní, budou jednotlivé díly komiksu zveřejňovány spolu s aktuálním číslem Reflexu, tedy v pondělí.





Kristyna Baumanova >
 
dobry den, pane bilku! bude archiv reflexu sahat jen do roku 1999? pokud budou ctenari chtit, zmenite grafiku nove homepage reflfexu? pripada vam nova homepage hezci a prehlednejsi, nez ta puvodni? mne osobne ne, mozna je nas vice, mohl byste o tom treba nechat hlasovat. ovsem chvala reflexove iteraktivite.




Petr Bílek: Milá Kristyno, o takových věcech se hlasovat nedá. Nikdy by se k ničemu nedošlo. Dostali jsme i úplně opačné reakce na novou homepage, než je Váš názor. Pokud jde o archiv, odpoví Vám online redakce.


Tomáš Mls, online editor: K archívu Reflexu viz otázka výše.





M. Fišer >
 
Moc rád bych věděl, jak se to má s knižním vydáváním Caus. Neusnulo to nějak ?




Petr Bílek: První svazek caus vyšel před dvěma lety. Nakladatelství Triáda Publishing však neprojevilo zájem v knižním vydávání pokračovat, a proto se domníváme, že tento projekt je volný pro eventuálního nového nakladatelského zájemce.





Ijaacek >
 
Hezky den, pane Bilku, chtel bych se vas zeptat, jestli se bojite nove nastupujiciho konkurencniho casopisu "Instinkt" a jestli v redakci pripravujete neco takoveho, jako byla ta akce k 10letemu vyroci REFLEXU (setkani se ctenari)... Dekuji vam za odpoved! PS: Uz nezdrazujte! :-)))




Petr Bílek: Nového časopisu se nebojíme. Za dobu existence Reflexu se objevilo mnoho nových časopisů. Je to úplně normální pohyb na trhu. Jestli nám bude konkurovat, to se teprve ukáže.
Reflex on the Road v rozsahu, který jsme realizovali kolem desátého výročí, neplánujeme, ale kdykoli nějaká skupina čtenářů projeví zájem, přijedeme a rádi pohovoříme.





Daniel Janek >
 
Vážený pane Bílek ! Díky za nový Reflex online a stále lepší a lepší Reflex tištěný. Za Vašeho šéfredaktorství jej čtu s lehkostí a beze strachu, jen z komentářů pana Klausomila Pečinky na mě vždycky vyjukne duch "otce zakladatele" Petra Hájka.Řekněte NAROVINU, pane šéfredaktore, Vy se duchů nebojíte ?




Petr Bílek: Nevěřte na duchy!





Zdenek Kopic >
 
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda by nebylo možné vydat starší ročníky časopisu REFLEX na CD-ROM nejlépe ve formátu PDF. Mám doma čtyři ročníky a začínam pátý a už to není kde skladovat. Děkuji za odpověď.
S pozdravem ZDENEK KOPIC




Petr Bílek: K desátému výročí jsme CD-ROM vydali. Můžeme o tom uvažovat znovu. Díky za podnět.





lenka >
 
Chci jen napsat jak skvely jste casopis. Opravdu jste nejlepsi.
Potesila by mne tvar spisovatele Zdenka Zapletala.Diky.




Petr Bílek: Díky za uznání. Se Zdeňkem Zapletalem jsme rozhovor měli. Až se vyznamená jako nový Dietl v televizi, rádi si to zopakujeme. Víme, že se k tomu schyluje.





Jan Kaše >
 
Reflex nekupuji pravidelně, ale povšiml jsem si, že se Vám v něm přemnožila reklama -na reklamní dvoustrany si rozhodně z dřívějška nevzpomínám. Jak souvisí třeba reklamy na auta s kritickou reportáží o bazaru AAA Auto Praha? Nebo pochvalná recenze na neový film Davida Lynche s reklamní dvoustránkou v tomtéž čísle?
Děkuji za odpověď
P.S. zelený Raoul je poslední dobou spíš k pláči než xmíchu, nechtělo by to inovaci.




Mezi reklamou a redakční částí Reflexu je ta souvislost, že zadavatel reklamy neboli klient považuje dotyčný obsah za natolik zajímavý, že mu stojí za to koupit si v Reflexu za nemalé peníze odpovídající plochu inzerce. Nic jiného v tom nehledejte. Pokud jde o Lynche, jsme mediálními partnery filmu, takže distributor platí za reklamní plochu v Reflexu reklamními aktivitami pro nás při uvádění filmu v kinech. Jestli máte dojem, že recenze byla tímto faktem ovlivněna, rád bych Vás ujistil, že její autor o partnerství neměl tušení.
Co by za to daly jiné časopisy, kdyby se jim přemnožila reklama.
Zelený Raoul je tam odjakživa proto, aby Vás… no, vyvedl z klidu.





Viktor >
 
Proc seda barva?

Nelibi se mi moc ta uprava pro prehlizeni "archivnich" cisel na internetu.

Myslim si, ze byl moc dobry napad zavest tuhle formu stranky, ale graficka podoba starsich cisel byla rozhodne hezci nez tahle nova e-verze.

Ale mozna sem jen prilis zaujat sam sebou. Tak pokroku zdar a praci cest.

Otazka by mohla byt, zdali pro jedineho nostalgickeho ctenare se nevratite ku te stare graficky prehledne a nadherne forme?

Klidne si ponechte uvod v te vase sedi s interaktivnim prostredim a diskusi-podporujicim environmentem, ale dejte tam proboha prehlizeni starsich cisel tak jak bylo, hrozne je to totiz nici. (mala sipka bude v levem dolnim rohu pro ty nostalgicke). Moc dekuju. V




Petr Bílek: Obávám se, že takový luxus bychom si přece jen nemohli dovolit. Mrzí mne, že Vám nemohu pomoci.


Petr Staníček, webmaster: Starou verzi již opravdu není možné používat. Ale pro každého, komu tato jednostránková "interaktivní" verze nevyhovuje, je k dispozici také "klasičtější" verze. Přepnout se do ní můžete pomocí odkazu, který najdete v menu pod položkou "Nastavení" (pro zájemce také přímo zapsáním adresy Reflexu ve tvaru http://www.reflex.cz/?domverze=0).





m.chaloupka >
 
vazeny pane bilku
reflex je kvalitni casopis ktery si dlouhodobe udrzuje slusnou uroven
ctu ho pravidelne a rad.jakozto vas vytrvaly ctenar mam pravo exhumovat svoje pripominky
ktere jsou sice jiz znacne zetlele nicmene porad pritomne...
muzete mi vysvetlit vas nekriticky obdiv k usa ktery se tahne reflexem jako cervena nit ?
nadsene texty veroniky bednarove jsou sice ctive ale dost zkreslene / dobre prinejmensim jednostranne /
dalsi zapachajici mrtvolou vaseho casopisu je DOT SHE... kdyz uz chcete davat prostor feministkam proc
neoslovite nejakou vzdelanou damu ktera vi co chce rict / je jich urcite dost /blaboly k.jonasove
jsou az perverzne spatne a prispevky pana breziny netreba komentovat
je mi jasne ze dobry casopis vas musi potesit a zaroven rozcilit coz se vam dari perfektne
jeste bych chtel ocenit fotografie pana jedinaka a vubec kvalitu fotografii po teto strance jste v cr zrejme cislo 1
diky ze jste a preju mnoho uspechu.




Petr Bílek: Díky za chválu i kritiku. Kdybyste však četl, co říkáme na adresu Spojených států v rubrice Na vandru nebo třeba v čísle 12 v článku Děti emigrantů, nemohl byste hovořit o obdivu. Feministky opravdu hledáme a rádi si dáme poradit, která by se Vám líbila víc než Kateřina Jonášová.





Josef Mareš >
 
Dobrý den, pane Bílku. Rovněž chci pochválit za web, objevený drobný nedostatek jsem posal webmasterovi. Jsem čtenářem Reflexu od jeho počátku, ve sklepě skladuji stará čísla a je toho už požehnaně. Asi se k tomu nebude možné vrátit, tak bych se přidal k nápadu pana Kopice na vydání na CD.

Dotaz: Nezdá se Vám, že si pan Knížák trochu občas odporuje a zbytečně se předvádí. Nějak mi poslední dobou nesedí jeho zanícená podpora ODS a plivání po všech ostatních. Nebylo by lepší nabídnout prostor pro jiné osobnosti, např. paní Šiklová. Neuvažujete o častější obměně v této rubrice.
Přeji hodně úspěchů.




Petr Bílek: Podle mého názoru si Milan Knížák protiřečí zajímavě a předvádí se tak, že mu kdekdo závidí. ODS fandil vždy, přece za ni dokonce kandidoval do Senátu. Kdybychom dali příležitost Jiřině Šiklové, nevadilo by Vám, že s největší pravděpodobností by fandila US-DEU?





Jan Šidík >
 
Pane Bílku, jaké máte nejvyvinutější reflexy?




Petr Bílek: Reflex sebeobrany





Monika P. >
 
Co delate, kdyz Vam je smutno? A kdyz mate spoustu prace a vubec se Vam do ni nechce? Nebo se Vam to nestava?




Petr Bílek: Když je mi smutno, tak si dám pivo. Když mám moc práce, tak pracuju tak dlouho, až jí tolik není.





Robert Jirik >
 
Vazeny pane Bilku,
jsa webdesignerem, mel bych nekolikero drobnych pripominek k WWW verzi Reflexu ...
- nepodarilo se mi jej zobrazit v Mozille (a tudiz jsem nesmirne nastvan musel presedlat na vedlejsi stroj s IE)
- kdyz jsem chtel diskusi k clanku JXD okorenit o nekolik peprnych sluvek, nepovedlo se mi prihlasit neregistrovany (mozna bude chyba na me strane ...), a pri pokusu o registraci se mi misto potvrzeni vzdy zatvrzele vraci hlaska `insert into xuzivt` - neplete si nekdo z programatoru SQL_Query() s echo ()?
Jinak preji hodne uspechu ...




Petr Bílek: Tak, milý pane, na tohle jsem krátký. Odpoví Vám online kluci


Petr Staníček, webmaster: Problém s přihlášením jsem předal programátorům naší databáze, ale je docela možné, že jste se právě trefil do okamžiku, kdy na ní zrovna něco prováděli. Určitě ale zjistím příčinu. S va?í Mozillou je to podivné - stránky jsou odladěny i pro ni, sám na ně Mozzilu používám bez problémů. Možná máte nějaké nestadardní nastavení, které jsem zapomněl ošetřit - nejlepší by bylo spojit se se mnou e-mailem (stanicek@mac.com), abychom přišli na příčinu vašeho problému.





LADISLAV KUBEC >
 
Dobrý den pane Bílek! Součástí vašeho časopisu je příloha.V řadě článků sledujete život i témata z arabského světa .Bude někdy tato příloha věnována vztahům mezi USA a Iránem ,hlavně propagandy,kterou zneúžívají obě strany.




Petr Bílek: Na Írán se chystáme. Sice ne celou přílohou, ale rozhodně jinak, než čtete v denním tisku.





Peter Begeni >
 
Vaz. p. Bilek.
Velmi sa mi paci nova podoba webu Reflexu. Pre mna ma vsak zatial dva nedostatnky. Pri citani "tisteneho reflexu" mi pri obsahu chybaju autori clankov (co nebolo ani na starom webe). No a druha vec je ta, ze som vysie uvedenu pripomienku chcel niekde poslat, ale nikde som na strankach nenasiel vhodny odkaz, kam by sa mali take pripomienky posielat - tak som musel dat odkaz tu.




Petr Bílek: Děkuji za připomínku i snahu nám ji poslat. V tuto chvíli se o ní už ví a určitě se s tím online redakce vyrovná.


Tomáš Mls, online editor: Chybějící autoři u některých starších článků je technický problém, o kterém víme a který brzy zcela odstraníme.
Co se týče vhodné adresy pro posílání jakýchkoliv připomínek, k dispozici je má mailová adresa mls@reflex.cz, která se dá najít pod položkou Redakce v menu (pak kliknout na Redakce Reflexu online).




Rozárka > 
Pane Bílku, snažila jsem se být komunikativní a zareagovat nadšenou pochvalou na přílohu jednoho z minulých Reflexů (o vývoji trendů v oblékání), nepodařilo se mi ovšem najít v archivu odkaz. Moje oči dostaly také zabrat, šedivé písmo na šedivém podkladu, to je bezva nápad. Vůbec se výborně orientuji v celé nové homepage, všechny kroky dělám aspoň dvakrát, takže si to určitě brzy zapamatuji. V tištěném Reflexu mi dá práci rozlišit reklamu od článku. Nejspíše mám být pozornejší a důslednější, ale zatím jsem jen rozladěná. Jste velmi kvalitní časopis, lidé si vás budou kupovat i když uděláte spoustu věcí, které se jim nelíbí. Zdá se mi, že na to hřešíte. Máte (máme) to zapotřebí?!




Petr Bílek: Milá čtenářko, na nic nehřešíme. Internetové spojení do redakce je v tiráži každého Reflexu. Orientace na nové homepage nemůže být složitá, když jsem se v ní vyznal i já. Každá reklama v tištěném Reflexu je důsledně označena. Ještě něco?


Tomáš Mls, online editor: Extra o vývoji trendů v oblékání v archívu díky technickým problémům chybí. Tento nedostatek bude odstraněn.




martin jezek > 
Pane sefredaktore! Proc neni take treba v Nemecku neco jako Reflex? Uz na to dlouho hledam odpoved. Pry tam drive nejaky Zeitgeistblatt existoval, ale uz davno neni. V cem myslite, ze je to vlastni kouzlo spolecenske novinariny a Reflexu konkretne? Martin Jezek




Petr Bílek: V Německu patrně přestala existovat pro Zeitgeistblatt cílová skupina. Všechny tiskoviny tam asi musejí být buď zjevně pragmatické, nebo bulvárně relaxační. Společnost orientovaná na výkon a úspěch nepřeje reflexi. Lidé mají pocit, že by je mohla zdržovat v jejich tahu na bránu peněz a kariéry. V postindustriální společnosti lidé preferují chladná média, fakta před názory.




Oldrich Janik > 
Dobry den pan Bilek, vela zdravia a vdaka za skvely casopis a zaujimave citanie. Skoda, ze niektore rozhovory nie su dlhsie. Este pred serialom "U nich" som Vam chcel poslat napad pre "sloupek" o prospesnych a prijemnych veciach, ktore su v nekrehkych demokraciach kazdodenne a v Cechach by mohli niekoho inspirovat/pokial clovek nezije dlhsie na "Zapade" tak o tom ani nema sajnu/. Teraz sa tomu blizi "Na vandru".
K vyrociu Reflxu sa vsademozne rozdavali CD-R s 5 rocnikmi casopisu a na "emigrantov" ste zase zabudli. Skoda.
Mate este niekoho na Slovensku? Myslite, ze sa uzivite vedla i-dnes?
Mate cas na rodinu a zaujmy?
Vasa oblubena osobnost v CR?
Dakujem. Oldo Janik




Petr Bílek: Nezapomněli jsme na emigranty. CD-ROM dostávali ti, co přišli na naše večírky spojené s výročím. Na Slovensku máme stále ještě tisíce čtenářů. Idnes nám rozhodně nekonkuruje, nejsme zpravodajské médium. Moje rodina mnoho času nepotřebuje a moje zájmy dost souvisejí s tím, co dělám, takže mám štěstí. Mám rád Boleslava Polívku, třeba.




Eva > 
Vazeny pane sefredaktore,

Jaky mate nazor na pridavani koncovky -ova k neceskym zenskym prijmenim. Nemohl by byt Reflex v tomto smeru prukopnikem na ceskem medialnim trhu a uvadet jmena tak, jak by si je jejich nositelky praly videt? Dokazete si predstavit, ze o Vasi osobe referuje The Washington Post jako o Petru Bilkova? Dekuji za odpoved a preji hodne uspechu. Reflex je vyborny casopis a nema v Cechach ani ve Statech konkurenci.




Petr Bílek: Děkuji za pochvalu. Tam, kde by jméno ženy působilo s příponou -ová komicky, akceptujeme v Reflexu jeho cizojazyčnou verzi.




Zdeněk > 
Pane Bílku, v Reflexu byla dřív na poslední straně v "upoutávkách" na příští číslo i podoba příští titulní strany. Moc se mi to líbilo a teď mi to chybí. Neuvažujete o návratu k této praxi.
Taky bych navrhoval jepší sešití Reflexu, často se mi stává, že prostřední stránky vypadnou. Třeba u časopisu Týden se mi to téměř nestává a to je tlustší.




Petr Bílek: Řekli jsme si, že „prozrazovat“ titulní fotografie předem, už nemá smysl. Chtěli bychom vždy ve čtvrtek překvapit. To je jeden důvod. Ten druhý spočívá v tom, že výrobní lhůta se natolik zkrátila, že můžeme měnit obálku ve chvíli, kdy je předcházející číslo již na stáncích. Její zveřejnění předem by nám svazovalo ruce. Sešití Reflexu bylo v loňském roce problematické pouze u čísel, která se svými 132 stranami přiblížila technickému limitu šičky.




Jan Potůček > 
Gratuluji k nové podobě webových stránek. Zajímalo by mne, jak Reflex vnímá snahy Sebastiana Pawlowského konkurovat Reflexu novým týdeníkem Instinkt.




Petr Bílek: Děkuji za gratulaci. Jak jsem už napsal, snahy pana Pawlowského vnímáme a nejsme si jisti, že nový týdeník by měl být naší konkurencí. Počkáme a uvidíme.




Michal Rada > 
Dobry jakykoliv cas, kdy toto ctete. Vydavatel Reflexu, spolecnost Ringier je zaroven vydavatelem i dalsich titulu, mj. Blesku. Jake jsou vztahy mezi jednotlivymi medii, jakou mate radost z podobneho bratra a jak moc vam zasahuje do zivota?




Petr Bílek: Společnost Ringier vydává i Týdeník Televize, TVrevui, ABC, TVplus i Sport. Naše vztahy jsou profesionální. Nevím, proč mluvíte o zásazích do života.




Lenka Plšková > 
Je pravda, že pan Doležal připravoval volební kampaň pro současného starostu Prahy 6 pana Pavla Béma ?




Petr Bílek: Není.




Mirek Sebera > 
Přeju Vám hezkýden, pane Bílku. Vaše webové stránky mě nepřekvapily, protože stejně jako tištěná podoba mi ukradly hodinu z mého času, než jsem je celé prosurfoval. Připojuji se dále ke čtenáři, kterému by se líbil archiv RFX na CD (na rozdíl od něho schovávám RFX už od 1.ročníku a mám půlku sklepní kóje nepoužitelnou. A teď k otázce: zajímalo by mě, jaké to vlastně je šéfovat tolika silným novinářským osobnostem? Přeji hodně úspěchů. M.




Petr Bílek: Šéfovat takovým lidem vyžaduje nekonečnou trpělivost. Někdy mně dojde. Díky za přání.




radek > 
Jsou jeste clanky ze sieraleone od pana dolezala




Petr Bílek: Jiří X. Doležal nikdy nenapsal ani čárku o Siera Leone. Asi se ptáte na Jana Šibíka. Pokud za Vaší větou měl skutečně být otazník a týkala se Šibíka, pak odpovídám, že nejsou.