Internetový adresář Reflexu č. 48

České hory hlásí první sníh, specializované servery o tom však zatím cudně mlčí. Například na stránce http://www.snih.cz byl ještě uprostřed listopadových vánic hrdý nápis: Startujeme 1. prosince. Lepší je navštívit stránky jednotlivých lokalit. Nejpopulárnějšími českými horami jsou Krkonoše, na webu však kralují Krušné hory (i když „kralují“ asi není nejpřesnější termín, protože Krušnohorci si založili vévodství, a k jeho návštěvě budete potřebovat „vízum“).

České hory hlásí první sníh, specializované servery o tom však zatím cudně mlčí. Například na stránce http://www.snih.cz byl ještě uprostřed listopadových vánic hrdý nápis: Startujeme 1. prosince. Lepší je navštívit stránky jednotlivých lokalit. Nejpopulárnějšími českými horami jsou Krkonoše, na webu však kralují Krušné hory (i když „kralují“ asi není nejpřesnější termín, protože Krušnohorci si založili vévodství, a k jeho návštěvě budete potřebovat „vízum“). Více informací hledejte na webu http://www.krusnohorci.cz/ http://www.krusnohorci.cz, kde se dozvíte i informace o sněhových podmínkách na konkrétních sjezdovkách.
Na krkonošských portálech zatím nesněžilo: platí to pro http://www.krkonose.cz/ i http://www.krkonose-info.cz/ Pokud se do Krkonoš chystáte, zadejte do vyhledávače konkrétní místo. Hotely i boudy mají obvykle své vlastní stránky, kde údaje o sněhové pokrývce aktualizují. Totéž platí i pro provozovatele sjezdovek a lanovek. Sníh se před turisty snaží zatajit portál http://www.jizerskehory.cz/ . Mnohem lépe je zpracovaný web na http://jizerky.jinak.cz/ , kde nechybí dokonce ani odkaz na sníh. Na něm je ale jen málo užitečný graf vývoje sněhové pokrývky přebíraný z Českého hydrometeorologického ústavu. Ke sněhu se podobně macešsky staví i profesionálně zpracované „oficiální“ stránky mnoha dalších českých hor: velké weby a rozcestníky se soustřeďují na komerční prezentaci místních turistických podniků, zatímco lyžařské podmínky v nejlepším případě odbývají odkazem na meteorologické weby. Některé aspoň nesou odkazy na jednotlivá střediska, kde už sněhové podmínky obvykle bývají. To je i případ šumavského portálu http://sumava.net/ . Existují ale čestné výjimky. Slušné a aktuální sněhové zpravodajství je třeba na stránkách http://www.beskydy.cz/ , kde se nachází i bohatá nabídka dalších užitečných informací. Totéž se dá říci také o webu www.jeseniky.net.
Kdyby vám ovšem nestačily české a ani slovenské hory, pak je tu adresa http://czech.wunderground.com/ski. Tady můžete zjistit sněhové podmínky ve většině lyžařsky zajímavých terénů světa -od Aljašky až po Wyoming, o Alpách ani nemluvě.