Rozhovor s Cyrilem Svobodou

Šéf zahraniční politiky a místopředseda vlády Cyril Svoboda od počátku vítal vstup Čechů do Evropské unie s optimismem a nadějí. Co nás v budoucí podobě EU podle něj čeká?


Foto



Zajímá nás ovšem také, komu byste si přáli položit otázku vy sami. Pokud nám pošlete svůj nápad, budeme se snažit umožnit vám, abyste se na stránkách Reflexu s dotyčným setkali. Své případné návrhy můžete posílat na tuto adresu.








Martina Dobrá > Proč nebyla v naší zemi v referendu o vstupu do EU nutná účast padesáti procent voličů?




Takový je zákon. Rozhodli o něm poslanci i senátoři. Já osobně se domnívám, že je správné nedávat hranice pro účast v referendu. Nelíbí se mi totiž, že v případě zrušení referenda kvůli nízké účasti rozhodují vlastně hlasy těch, co zůstali doma. Každý má přece možnost přijít a hlasovat. Není spravedlivé, aby hlas občana, který si najde čas a přijde k volebním urnám, propadl kvůli tomu, že někdo jiný zůstal doma a nehlasoval.





Mareš > Jak byste vysvětlil, že se v některých zemích (například na Slovensku) rapidně zvýšila v posledních hodinách referenda účast voličů? Výsledky tak totiž vypadají velmi nedůvěryhodně.




Slovenská vláda a média mobilizovaly v posledních hodinách voliče a naléhaly, aby přišli k referendu, a jejich volání Slováci vyslyšeli. Slovensko stejně jako další kandidátské státy je důvěryhodná země a výsledky hlasování jsou pod demokratickou kontrolou. O výsledcích bych si nedovolil pochybovat. Pokud by kandidátské země nedokázaly zajistit svobodné volby neměly by v Evropské unii stejně co pohledávat.





Ivan Berka > Jakou váhu bude mít Česká republika v Evropské unii, do čeho budou moci čeští politici zasahovat?




Váhu bude mít ČR takovou, jakou si sama naváží. Nejsme žádní trpaslíci a máme dost spojenců, proto věřím, že naše země se nebude skovávat v koutku. Jsme devátou největší zemí z 25 členských států. A k druhé části otázky: Čeští zástupci budou moci po vstupu do Unie zasahovat do všeho… Už to totiž nebude pro nás jakýsi Brusel, kde se o nás rozhoduje, ale společenství, jehož jsme součástí a spolurozhodujeme v něm. A jestli se ptáte přímo na české politiky, tak budou zastoupeni v řadě orgánů Unie, ale hlavně budou také volby do Evropského parlamentu, takže sami občané můžou rozhodnout, kdo je bude v Evropě zastupovat.





P. Špaček > Do jaké míry je prezident České republiky vázán zahraničněpolitickými postoji vlády při vlastní prezentaci názorů? Někdy to působí tak, že vláda a prezident prosazují odlišné druhy zahraničních politik. Je to podle vás šťastné?




Odpověď na první část Vaší otázky dává Ústava. Podle ní zahraniční politiku státu určuje vláda, která je za ní odpovědná parlamentu a voličům. Nemyslím, že vláda a prezident prosazují odlišné druhy politik. Zahraniční partneři to také tak vnímají. Nikdy nemluvili o nějaké dvojí politice. Politika vlády je v postojích stabilní, předvídatelná. Vláda chce tento obraz zahraniční politiky v zahraničí udržet.





Tomáš > Jedním ze základních zájmů Vaší strany je vzdělání. Do čela resortu školství přišla nekvalifikovaná osoba, platy učitelů se jí zvýšit nepodařilo, na nový vysokoškolský zákon se stále čeká a tak bychom mohli pokračovat. I laik pochopil, že na podzim chystaná revoluce ve školství znamená jen dvě hodiny „něčeho“ navíc. Snaží se KDU-ČSL s tímto něco dělat?




Vzdělání je prioritou, proto chceme, aby kraje měly peníze na střední školy. Kraje tak mohou určit počet potřebných škol. Zákon o vysokých školách potřebujeme s jasnou koncepcí vzdělávání včetně více-zdrojového financování vysokých škol. Je potřebné dosáhnout vzájemného uznávání diplomů v EU, aby se i naše školství více otevřelo a bylo vystaveno vyšší náročnosti soutěže ze zahraničí. Jde o otevírání příležitostí pro studenty.





L. Zemanová > Sám jste otcem čtyř dětí. Myslíte si, že je dnes pro mladé manželské páry s průměrnou měsíční mzdou reálné uvažovat o tolika potomcích, vezmete-li v úvahu například současnou bytovou situaci , výši sociálních dávek a fakt, že by svým dětem rodiče nechtěli odepřít vysokoškolské vzdělání? Děkuji za odpověď.




Stát se rodičem je správné rozhodnutí, i když uznávám, že v dnešní době je k tomu potřeba odvaha J Prosazoval jsem několik návrhů, které měly zlepšit podmínky hlavně pro mladé rodiny. Ekonomická situace mladých rodin není dobrá a je potřeba ji zlepšit. To je obsahem připravované reformy veřejných rozpočtů. Reforma musí obnovit rodiny. Na druhé straně sám jsem ze sedmi sourozenců, všichni jsme se narodili do roku 1956. Bylo to velice náročné, ale krásné. Měli jsme mimořádné mládí.





Helena Nováková > Trápí mě otázka oficiálních svazků gayů a lesbiček. Chystá se v pořadí pátý návrh zákona ministerstva spravedlnosti na toto téma. Jak budete hlasovat a proč? Zajímá mě Váš upřímný názor. Zamyslete se prosím nad tím, že by Vás toto téma mohlo v budoucnu více zajímat, protože Vy i řada dalších politiků máte také děti.




Manželství je chráněno zákonem jako podmnožina něčeho podstatného, tedy rodičovství. To vše je upraveno v zákoně o rodině, protože smyslem této úpravy je právě chránit práva dětí. Soužití homosexuálního páru není zaměřeno na výchovu dětí, proto jde o vztah soukromý. Nepotřebuje žádnou speciální ochranu. Zákon o registrovaném partnerství nepotřebujeme.





K. Neumann > Jak a kdy hodlá vláda řešit současnou bytovou situaci mladých lidí, kteří ač vzdělaní a schopní nemají ani na „výlet“ do Evropy, natož na to splácet hypotéku?




Možnosti mladých získat byt jsou velmi složité. Je pravda, že pokud mají slušný stálý příjem, tak jsou vyhlídky lepší. Každý měsíc hypotéční banky hlásí, že úroky jsou rekordně nízké, ale chápu, že i tak jsou pro mladé často nedostupné. Osobně mě tato tématika zajímá, protože mám dospívající syny, kteří také budou časem hledat bydlení.





Maja > Velmi mě potěšil návrh zákona vicepremiéra Petra Mareše o svobodě pro marihuanové kuřáky. Těší i vás?




Neznám detaily návrhu pana místopředsedy vlády Mareše. Předpokládám, že o návrhu se ještě rozvine velká diskuse, jak to kolem marihuany bývá. Stávající zákon je zaměřen proti překupníkům a distributorům . Není zaměřen a nepoužívá se proti uživatelům drog. Kdyby tomu tak bylo, pak by se drtivá většina mládeže nedoplatila na pokutách a české věznice by praskaly ve švech. Vždyť téměř není mezi mladými nikdo, kdo by neměl zkušenost s drogami. Zákon se proti mladým v široké míře nepoužívá, to by pak musely být zavřeny všechny diskotéky, houseparty a další podobné podniky.





Iva Bláhová > Nevěřím v serióznost seznamů spolupracovníků komunistické Státní bezpečnosti. Za ta léta se ti, kteří potřebovali a měli tu možnost dávno stihli vyškrtnout. Není zbytečné po letech vytahovat informace neuplné a v některých případech zase nepravdivé?




Ano, možná, že někteří byli vyškrtnuti protože si to zařídili. Ale těch je minimum. To nemůže ovlivnit vypovídací schopnost seznamů jako celku.





Böhme > Kdyby záleželo jen na Vás, odsoudil byste poválečné násilí spáchané na sudetských Němcích a byl ochoten diskutovat o sporných dekretech Edvarda Beneše bez nacionalistického zaujetí?




Diskuze je dobrá a je důležitá, ale není o čem jednat ve smyslu mezinárodním.





Kurt Landau > Kdybyste byl prezidentem, zvolil byste vůči KSČM spíše postoj Václava Havla nebo Václava Klause?




Zvolil bych postoj Václava Havla.





Markéta > Je premiér Vladimír Špidla suchar? Děkuji za upřímné sdělení?




Není suchar. Nevšimli jste si například v jaké formě přivítal výsledky referenda? Má smysl pro humor, pro humor inteligentní a citlivý k druhým lidem. Projevuje jej ale spíše mimo širokou veřejnost.





J. Kalistová > Považujete dnes americký úder na Irák za oprávněný a úspěšný?




Vojenská operace byla úspěšná. Nyní je před námi namáhavé období obnovy Iráku. To bude další zkouška schopnosti mezinárodního společenství.





Olaf Olafson > Příliš Vám nezávidím situaci, kdy jste přišel na ministerstvo do postkavanovského bince (alespoň si to tak živě představuji). Asi se nepodělíte o nějaké dojmy, nebo ano ..?




Ministerstvo pracuje výborně a to, že se vynořují poslední kostlivci vnímám právě jako výsledek dobře fungujícího aparátu, který má schopnost odhalovat chyby a napravit je. To, co se na ministerstvu dělo, je výsledkem neuvěřitelné sebejistoty některých lidí, že peníze a korupce můžou u nás vládnout napořád. A tento příběh naštěstí skončil. Škoda, že i jinde nezakročili stejně.





P. Přibyl > Jsou vnitrostranické reakce na vaše působení ve funkci ministra snesitelné? Myslíte, že zůstanete předsedou?




V době, kdy jsem nebyl členem vlády pro mě bylo vždycky důležité, když některý člen strany byl na významné funkci.





Kateřina Stašková > Zabýváte se myšlenkou na předčasné volby? Jaký by byl podle Vás v případě pádu současné vlády další scénář?




Nezabývám se tím. Tahle vláda se vyrovnala těsně po svém vzniku s povodněmi, zatrhla pochybné kšefty z minulosti, na mezinárodním poli obstála v době irácké krize a před pár týdny skončilo zdárné referendum o vstupu země do EU. Také jako první po roce 1989 přichází tato vláda s reformou rozpočtu a je připravena hájit české zájmy po vstupu do unie. Věřím, že i s tím se kabinet vyrovná a přežije do řádných voleb v roce 2006. Odvahu k tomu má.