NOVÁ SCÉNA REFLEXU

NOVÁ SCÉNA REFLEXU

NOVÁ SCÉNA REFLEXU





DIVADELNÍ PŘEDSTAVENÍ 1983–2000




V roce 2009 najdete u části nákladu Reflexu přiloženy následující inscenace:



B. Polívka: ŠAŠEK A KRÁLOVNA
26. 3., Divadlo Na provázku, režie B. Polívka, hrají B. Polívka a Ch. Poullain
N. V. Gogol: REVIZOR
28. 5., Dejvické divadlo, v hlavní roli Ivan Trojan
E. Rostand: CYRANO Z BERGERACU
10. 9., Divadlo na Vinohradech, režie J. Dudek, hrají: J. Hanzlík, H. Maciuchová, S. Skopal, O. Brousek
G. Preissová: GAZDINA ROBA
8. 10., Divadlo na Vinohradech, v hlavní roli D. Veškrnová


PŘEHLED PRODEJNÍCH MÍST NAJDETE ZDE.

Reflex s DVD je v prodeji vždy 14 dní.


NOVÁ SCÉNA REFLEXU 2009

Nejzásadnější inscenace osmdesátých a devadesátých let minulého století (do roku 2000). Co jste viděli a nemůžete zapomenout; co jste vidět nestihli a teď je vám to líto.


ŠAŠEK A KRÁLOVNA, 1983, DIVADLO NA PROVÁZKU
S BOLESLAVEM POLÍVKOU A CHANTAL POULLAIN



Obal DVD si můžete stáhnout zde.


„Neumí čééésky, neumí čéésky…,“ pokřikuje šašek na upjatou královnu v legendární scéně Šaška a královny. Tuto hru napsal Boleslav Polívka během jediné noci, za pár týdnů pak se svou kongeniální manželkou Chantal nazkoušel.
Šašek a královna objeli celý svět a dočkali se mimo jiné francouzské, anglické i italské verze. Polívkův geniální opus je dnes známý především díky stejnojmennému filmu režisérky Věry Chytilové; toto je však unikátní příležitost připomenout si původní verzi, vzniklou v brněnském Divadle Na provázku.
DVD je doplněno informačně hutným bonusem Od Pépeho k Šaškovi, ve kterém Boleslav Polívka vzpomíná na klíčové inscenace své kariéry.


REVIZOR, 1998, DEJVICKÉ DIVADLO
S IVANEM TROJANEM



Obal DVD si můžete stáhnout zde.


Inscenace, která proslavila Dejvické divadlo. Diváci dodnes opakují, jak líto jim je, že už se nehraje.
V roce 1998 byl Ivan Trojan nominován za roli Hejtmana v této inscenaci na Cenu Thálie. Revizor v Dejvickém byl prvním hostováním vynikajícího, kontroverzního ruského režiséra Sergeje Fedotova v České republice; nejen o jeho excentrických režijních metodách se dozvíte v exkluzivním rozhovoru s Ivanem Trojanem. Interview je přiloženo jako bonus k DVD.
Šestnáctiletou historií jednoho z našich nejlepších divadel vás v dalším bonusu provede také jeho ředitelka Eva Měřičková.


CYRANO, 1986, DIVADLO NA VINOHRADECH
S JAROMÍREM HANZLÍKEM


Obal DVD si můžete stáhnout zde.


O novoromantickém dramatu Edmonda Rostanda se říká, že kdo si jeho verše byť jen přečte, navždy se do Cyrana zamiluje. Slavný vinohradský režisér Jaroslav Dudek obsadil do titulní role Cyrana, o níž sní desítky herců, dva muže na vrcholu sil: Jaromíra Hanzlíka a Viktora Preisse. O to, kdo natočí televizní záznam, si tito dva losovali zlomenou sirkou: vyhrál Jaromír Hanzlík. Na jednu ze svých zásadních rolí vzpomíná v bonusu nazvaném Trable s nosem. Vzpomínka Jaromíra Hanzlíka je natočena v nezaměnitelné rekvizitárně Divadla na Vinohradech.



GAZDINA ROBA, 1992, DIVADLO NA VINOHRADECH
S DAGMAR VEŠKRNOVOU HAVLOVOU


Obal DVD si můžete stáhnout zde.



Mistrovské dílo režiséra Zdeňka Kaloče je považováno za inscenaci desetiletí. Pravdivé a syrové hře vévodí Eva Krajčířka Dagmar Veškrnové. Herečka za tuto přelomovou charakterní roli dostala diváckou cenu, které si dodnes velmi váží.
O jejím osudovém setkání s českou klasikou i o tom, jak se seznámila s Václavem Havlem, vypráví exkluzivní patnáctiminutový bonus. Natočen byl v lednu 2009 v Nadaci Vize Dagmar a Václava Havlových.