DIVADELNÍ DVD EDICE V ROCE 2008

DIVADELNÍ DVD EDICE V ROCE 2008

DIVADELNÍ DVD EDICE V ROCE 2008

I letos bude časopis Reflex pokračovat ve vydávání DVD s divadelními hrami. První dvě inscenace (v lednu a únoru) budou spadat ještě do série her 70. let, která odstartovala v roce 2007, od března 2008 pak budou vycházet záznamy představení z let osmdesátých.
Jako první vyjde na konci ledna slavné monodrama Jeana Cocteaua LIDSKÝ HLAS. V inscenaci pražské Violy z počátku 70. let (natočeno 1982) se představí Jaroslava Adamová v režii Josefa Henkeho.
Koncem února vyjde poslední DVD ze série 70. let – záznam představení VĚC MAKROPULOS podle hry Karla Čapka. V divadle S. K. Neumanna v Libni hru v režii Karla Pokorného nastudovali Jana Štěpánková (titulní role), Karel Urbánek, Miroslav Nohýnek, Zdeněk Ornest, Daniela Kolářová a další.
V březnu odstartuje hrou Carla Zuckmayera HEJTMAN Z KOPNÍKU série z 80. let. Tato inscenace se od premiéry v roce 1980 hrála deset let, nejen pro paralelu s absurdní byrokracií právě vládnoucího systému, ale také pro neokázalý lidský rozměr, který titulní postavě dokázal pod vedením Ladislava Smočka vtisknout tehdejší nováček souboru Petr Nárožný.
Čtvrtou hrou v pořadí bude na konci dubna záznam představení dramatu IVANOV Antona Pavloviče Čechova z Divadla J. K. Tyla v Plzni. Hru v překladu Leoše Suchařípy zrežíroval Oto Ševčík, jehož osobnost rozhodně stojí za připomenutí. V hlavních rolích hrají Ivo Gübel, Marta Šolcová, Radek Kolesa a další.
Na květnovém DVD se představí inscenace W. Shakespeara HAMLET v režii Miroslava Macháčka a s Františkem Němcem v hlavní roli. Shakespearovu tragedii nastudovala činohra Národního divadla v Praze v roce 1986. Dále hrají Josef Somr, Jana Hlaváčová, Boris Rösner, Zora Jandová, Petr Kostka, Vladimír Brabec, Jiří Štěpnička, František Filipovský, Bořivoj Navrátil a další.
Ke konci června se vyjde drama Hamlet ještě jednou – tentokráte pod názvem HAPRDÁNS NEBOLI HAMLET PRINC DÁNSKÝ VE ZKRATCE v osobité interpretaci a režii Ivana Vyskočila v provedení Nedivadla z roku 1988. Hlavní role se zhostil sám Ivan Vyskočil, dále hrají Vlasta Špicnerová a M. Vyskočilová.
V záři vyjde v podání Divadla v Řeznické hra F. F. Šamberka BLÁZINEC V PRVNÍM POSCHODÍ (PO DESETI LETECH). V dubnu 2005 uplynulo od studentské premiéry této komedie 20 let. Padl divadelní rekord, protože inscenace se hrála po dvě desetiletí ve stejném obsazení. Hra byla poprvé uvedena na učebně pražské DAMU jako semestrální práce studentů 2. ročníku herectví. Již 20 let se tak na jevišti potkávají v režii Michala Bartoníka a Miroslava Hanuše Barbora Hrzánová, Miroslav Hanuš, Martin Dejdar, Petr Jančařík a u piána profesor Milan Dušek.
Říjnové DVD bude obsahovat záznam představení hry bratří Mrštíků MARYŠA z Východočeského divadla v Hradci Králové. V provedení z roku 1983 se v režii Jana Grossmana představí Markéta Vosková-Novotná, Miroslav Švejda, Marie Tardy, Alena Cónová a další.
Předposledním, listopadovým DVD bude záznam představení TŘI SESTRY Antona Pavloviče Čechova z Činoherního studia v Ústí nad Labem (1984). Jedná se o první inscenaci, která byla z Činoherního studia vůbec natočena. Hru v překladu Leoše Suchařípy zrežíroval Ivan Rajmont, hrají Kateřina Rajmontová, Marie Spurná, Jan Hrušínský, Pavel Rimský, Zuzana Töpferová, Tomáš Töpfer, Rudolf Stärz, Leoš Suchařípa a další.
V prosinci se edice 80. let uzavře záznamem inscenace Molierovy tragikomedie DON JUAN z Divadla Na zábradlí v Praze (1990). Divadelního scénáře a režie se ujal J. Grossmann, v hlavních rolích se představili Jiří Bartoška, Ondřej Pavelka, Jana Preissová, Jan Přeučil, Vladimír Dlouhý, Zuzana Bydžovská, Tereza Brodská, Pavel Zedníček, František. Husák. Grossmanův Don Juan byl označován za inscenaci desetiletí.