Šampaňské mezi drogami

Šampaňské mezi drogami

Šampaňské mezi drogami

Poučený průvodce po české kokainové scéně 1990-2000

Když vláda dekriminalizovala držení gramu kokainu, bylo načase: oblíbená DROGA INTELIGENCE, bohémy i politiků se u nás dostala na čtvrté místo v oblibě, hned za národní stříbro pervitin. Přesto málokterou drogu zahaluje tolik nesmyslných mýtů. „Na kokainu je nejnebezpečnější, že je moc dobrý,“ říká adiktolog Tomáš Zábranský.

KOKAIN - alkaloid z jihoamerického keře zvaného koka pravá, jenž se těší mytické pověsti mezi Inky, přírodními požitkáři.

Bájnou rostlinu obveselující zarmou cené, dávající sílu unaveným a sytící hladové, což není definice policistů z protidrogového, kdysi nepřinesl africký dealer z pražského
Václaváku, ale první z nich, syn boha Slunce Manco Kapak. Kokain byl poprvé izolován v roce 1859 v Evropě. Nehledejte za tím latinskoamerické kartely ani balkánskou mafii, které za sebou coby ilegální, a proto i drahá droga v Evropě táhne dnes; jako lokální anestetikum jej používal už Sigmund Freud, slavný moravský rodák se slabostí pro sex a sny. Později se bílým práškem léčili morfinisté, jistě originální metoda; jako byste závislého na rumu léčili pivem.

Průvodce po české kokainové scéně od roku 1990 do současnosti a reportáž z pražských kokainových klubů čtěte v Reflexu č. 6 (vyšel 11. února).