Poprava čestného občana Disneylandu

Poprava čestného občana Disneylandu

Poprava čestného občana Disneylandu

NICOLAE CEAUSESCU vládl jako orientální vládce. A&#160stejně skončil.

Před dvaceti lety - 15. prosince 1989 - začala v&#160Rumunsku revoluce. O deset dní později došlo k&#160něčemu, co šokovalo celý svět - po několikahodinovém procesu byl takřka V PŘÍMÉM PŘENOSU popraven dosavadní vládce Rumunska Nicolae Ceausescu. Spolu s ním skončila na popravišti jeho žena Elena. Sametový mýtus zhroucení komunismu ve střední a východní Evropě vzal za své.

Už v jedenácti letech se bez rodičů potloukal Bukureští, vyučil se ševcem a&#160snad vykrádal kufry na nádraží. Kdo ví, čím se vlastně živil.


V patnácti se ocitl mezi komunisty, prošel kriminály, a když se v roce 1947 chopila Rumunská dělnická strana moci, začal stoupat vzhůru.
V roce 1965 se zastavil na samotném vrcholu - podle vzpomínek současníků proto, že se jevil neškodný a celkem poddajný. Jenže Nicolae Ceausescu ukázal pravý opak, brzy odstavil své konkurenty a nastolil tvrdou, zároveň až bizarní diktaturu, která neměla (snad s výjimkou Albánie) v Evropě obdobu.
Avšak rok 1989 nepřečkal ani tento režim.
,,Všechno začalo 15. prosince v&#160Temešváru, když se úřady pokusily vystěhovat evangelického kněze László Tökése z jeho fary někam na venkov. Druhý den vypukly nepokoje, v ulicích se objevily tanky a 18. prosince byl v Temešváru vyhlášen výjimečný stav. Moc se domnívala, že se jí podařilo bouře pacifikovat a Ceausescu se klidně vydal na návštěvu Íránu. Když se 20. prosince vrátil, byla už situace vážná. Nepokoje se rozšířily do dalších měst v Sedmihradsku a Banátu," vysvětluje přední znalec rumunských a balkánských dějin MIROSLAV TEJCHMAN, historik z České akademie věd, autor řady knih, mj. monografie o Nicolae Ceauseskovi.


Miroslava Tejchmana se na revoluci v Rumunsku a okolnosti Ceausescovy smrti ptal Dan Hrubý. Čtěte v Reflexu č. 50 (vyšel 10. prosince).