Máte strach o naši zemi?

Máte strach o naši zemi?

Máte strach o naši zemi?

Článek předního českého novináře Karla Pacnera přišel do redakce Reflexu v předvečer dvou důležitých událostí...

Článek předního českého novináře Karla Pacnera s názvem MÁM STRACH O NAŠI ZEMI přišel do redakce Reflexu v předvečer dvou důležitých událostí:
Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek nejdříve odmítl hlasovat o mimořádných volbách, které předtím sám vyvolal, čímž uvrhl Česko do politické nestability.
Krátce nato kabinet amerického prezidenta Baracka Obamy odmítl budování systému protiraketové obrany ve střední Evropě. Vyvolal tím otázku bezpečnostních garancí středoevropských zemí ve vztahu k Rusku.
Od první chvíle jsme věděli, že text Karla Pacnera překračuje hranice běžné politické publicistiky. V plném znění si ho můžete přečíst ZDE (Reflex č. 39/2009), toto je jeho závěrečná pasáž:

ZÁPADNÍ CIVILIZACE
Hitler povstal, protože chtěl – mimo jiné – odčinit ponížení, jehož se Německu dostalo z mírové konference ve Versailles. Putin povstal, protože chce odčinit rozbití bolševického Sovětského svazu a nastolit ještě mohutnější sféru ruského vlivu, tentokrát pomocí energetické zbraně a vydírání.


Probíhá velmocenská hra o budoucnost světa počátku 21. století. Postkomunistické státy východní a střední Evropy v ní zatím zůstávají víceméně němým účastníkem.
Neměla by Česká republika o svou sounáležitost se západní civilizací bojovat a prokazovat v praxi, že jsme její součástí? Ano, měla, a to velmi vehementně. Jakým způsobem?
Předně zklidněním politické scény, z níž vymizí zemští škůdci a vrátí se tam politici, kteří státotvorně racionálně uvažují. Dále skončit se švejkováním, vrátit se k hodnotám, za něž bojovali naši vojáci v obou světových válkách, a začít pociťovat sounáležitost s našimi spojenci v NATO a s přáteli v Evropské unii. To mimo jiné znamená nezpochybňovat udržování českých vojáků, případně nemocnic, v krizových oblastech a přijímat americké nabídky na společnou obranu.
Musíme docílit toho, aby nás Západ začal brát jeho svou neodmyslitelnou součást, jako je třeba Dánsko, Island či Malta. Pokud toho nedosáhneme, mohli bychom se stát hříčkou, s níž budou mocnosti obchodovat jako na podzim 1938 v Mnichově s Československem.
I když právě tohle Barack Obama při nedávném projevu k české veřejnosti na Hradčanech vyloučil.




Myšlenky v článku obsažené považujeme za natolik důležité, že jsme se rozhodli dát mu prostor doplněný prvními anketními reakcemi.
Na otázku MÁTE TAKÉ STRACH O NAŠI ZEMI? v Reflexu odpovídají:
LUDVÍK VACULÍK, spisovatel a autor manifestu Dva tisíce slov z roku 1968
...V této situaci musíme mobilizovat svou vůli, nápady a peníze a postavit myšlenku bezpečnosti na své vlastní síle. Velká odpovědnost je také na Evropské unii a tom, jaké postavení v ní budeme mít...

JEFIM FIŠTEJN, komentátor rozhlasové stanice RFE/RL
...Nedávné rozhodnutí americké vlády může vyvolat vytvoření politického vakua ve středoevropském prostoru. Jak víme, tato situace netrvá dlouho a prostor vždycky někdo zaplní. V našem případě je žhavým adeptem právě Rusko...
HYNEK FAJMON, poslanec Evropského parlamentu za ODS
...Myslím si, že strach není dobré vodítko pro racionální rozhodování. Potřebujeme racionální politiku, která bude Českou republiku před negativními vnějšími vlivy chránit...

BOHUMIL DOLEŽAL, politolog
...Česká republika, která si ve vztazích s Německem od roku 1989 sní svůj absurdní sen vítěze druhé světové války, se octne v kleštích mezi Německem a Ruskem. Němci jí nepomohou, ani kdyby chtěli, nemají na to dost sil. Nejsou už dávno žádná velmoc. Ke slovu přijdou zase Rusové.



V příštích číslech se k tématu vrátíme v následné diskusi. Zapojte se i vy! Také se bojíte o svoji zemi?