Piráti všech zemí, spojte se!

Piráti všech zemí, spojte se!

Piráti všech zemí, spojte se!

Pirátské strany o politicích tvrdí, že jsou digitální negramoti, a proto dělají špatné zákony. Uspějí piráti v politice?

Úspěch švédské Pirátské strany, která dosáhla na křeslo v Evropském parlamentu, povzbudil spřízněné duše po celém světě.
V Evropě si internetoví piráti zakládají strany od Španělska po Rusko, aktivní, ale zatím neregistrované strany působí i v USA a Austrálii.
„Pozadu“ není ani Česko a Slovensko. Strany v obou zemích se organizují především na Facebooku, kde získávají a obě mají již přes tisíc členů. Česká pirátská strana již sehnala potřebných tisíc podpisů a podala na ministerstvo vnitra žádost o registraci.


Úspěchu švédské Piratpartiet předcházelo dubnové rozhodnutí soudu, který udělil tvrdé tresty provozovatelům serveru Pirate Bay, kde milióny lidí sdílely hudbu a video. Měsíc nato už měla strana 40 tisíc členů a mezi mladými lidmi se ve volbách umístila na druhém místě.
Pirátské strany o politicích tvrdí, že jsou digitální negramoti, a proto dělají špatné zákony. Mezi mladými lidmi, kteří z Internetu běžně stahují velké množství dat a zároveň o politiku nejeví příliš zájem, mohou mít pirátské strany v celé Evropě velký úspěch.
Co se nepovedlo proletářům ani Ganleymu, může se povést pirátům.


Co si myslíte vy? Mají „pirátské strany“ své místo na politické scéně?