Mistři rozvodu

Mistři rozvodu

Mistři rozvodu

Jak zapudit ženu a neztratit voliče? Odlišné postavy české politiky spojuje jediné: náhlé konce dlouholetých manželství.

Jak zapudit ženu a neztratit voliče? Mirek Topolánek a Jiří Paroubek – dvě naprosto odlišné postavy české politiky spojuje jediné: náhlé konce jejich dlouholetých manželství.
Jaké osobní důvody je k tomu vedly, nám může být lhostejné. Miroslav Cvrček se ale zajímal o okolnosti finančního vyrovnání s bývalými partnerkami. U obou mužů jsou totiž podivné a zároveň charakteristické: Jiří Paroubek se rozvedl ve stylu levicového funkcionáře, Mirek Topolánek jej chce dosáhnout svým typickým pravicovým fanfarónstvím.
Celý článek MILIÓNOVÉ ROZVODY najdete v Reflexu č. 24/2009.


POLITIKA A MANŽELSTVÍ
Příběhy Paroubkova a Topolánkova manželství mají dvě roviny. Osobní a politickou. Ta první, včetně důvodů pro rozvod, je hájemstvím každého z nich. Spravedlivý nechť hodí kamenem – vždyť v Česku se rozpadá téměř každé druhé manželství.
Ta druhá rovina – politická – se ovšem týká nás všech, ať si to chceme připustit, nebo ne.
Způsob, jakým se oba pánové s ambicemi vést tuto zemi vyrovnávají se svými bývalými partnerkami, totiž hovoří nemálo i o tom, jak hodlají v budoucnu nakládat s veřejnými penězi. Politika je totiž tak trošku jako manželství (na začátku je slib věrného milování v dobách dobrých i zlých), jen s jedním malým rozdílem. Když nás, voliče, politik nakonec zradí, nečekejme od něj žádné bohaté odškodnění a královské alimenty. Na to je nás – zhrzených voličů – příliš mnoho.

Rozvodové příběhy Jiřího Paroubka a Mirka Topolánka svádějí ještě k jednomu zobecnění:
První z nich tahá spolu se svými poradci za nitky tak, aby při finančním vyrovnání nemusel otevřít vlastní peněženku. Peníze vznikají tak nějak socialisticky – přes rozvoz toaleťáků po dětských domovech nebo neuvěřitelným zhodnocením bezcenného kusu pastviny.
Mirek Topolánek má podnikatelský talent pro byznys s nulovou mírou rizika. Podíly se kupují od města, za společníky se berou politici z druhého břehu (výsledky voleb pak neznamenají pro firmu žádný otřes) a ke kšeftování lze využít třeba exkluzívního přístupu k politickým informacím i kontaktů z ekonomického polosvěta.
Vzhůru k rozvodu!


Jaký je váš názor? Měly by nás zajímat okolnosti finančního vyrovnání politiků s bývalými partnerkami?

Celý článek MILIÓNOVÉ ROZVODY najdete v Reflexu č. 24/2009.