Homeopatie: chytrý trik?

Homeopatie: chytrý trik?

Homeopatie: chytrý trik?

Stůně váš domácí mazlíček? Vezměte ho k léčiteli! Zdaleka nejrozšířenější metodou alternativní medicíny je homeopatie. Dávno se stala obecně uznávanou a přijímanou.

Zatímco léčitele-šarlatány si spojujeme s černou kočkou nebo bradavicí na nose, homeopatie patří do rukou lékařů a lékárníků.


Ludmila Hamplová nabízí nejen své vlastní zkušenosti s léčbou pomocí „nezjistitelného nic v trošce cukru“ v článku HOMEOPATIE: CHYTRÝ TRIK.
V Reflexu č. 14/2009 (vychází 2. 4.) dostali slovo zastánci této metody i skeptici. Dozvíte se, jestli fenka Dáša po konzultaci u odbornice přestala trpět přehnanou žravostí a nakolik Harykovi pomohlo důkladné psychoterapeutické posezení.


V Reflexu najdete také rozhovor s kdysi prvním mužem hemeopatie, který otočil a stal se z něj VELKÝ ZRÁDCE. Profesor EDZARD ERNST došel po letech homeopatické praxe a výzkumů k závěru, že homeopatie je nesmysl a její účinek je způsoben pouze díky placebo efektu:

„Udělali jsme více než 200 výzkumů a analýz. Věnovali jsme se meta-analýzám, kdy jsme třídili a porovnávali výsledky studií jiných vědeckých týmů, ale také jsme dělali vlastní klinické zkoušky. Je velmi těžké sehnat peníze na kritický výzkum alternativní medicíny. Nikdo není příliš šťastný, když mu sdělíte, že jeho způsob léčby je podvod...“











CO JE HOMEOPATIE?

Homeopatie je nejrozšířenějším oborem alternativní medicíny, jejímž zakladatelem je Samuel Hahneman (1755–1843). Z téměř desítky jejích léčebných zásad jsou nejdůležitější dvě: princip léčby podobného podobným (similia similibus curentur) a princip infinitezimálního – nekonečně malého – dávkování. Znamená to, že pacient je léčen prakticky nulovou dávkou takové látky, jejíž požití u zdravého jedince vyvolává příznaky podobné příznakům choroby.


Jaké zkušenosti s homeopatií máte vy? Myslíte si, že je použitelná i u zvířat? Nebo jde jen o jednoduchý a velmi účinný zdroj peněz?



Celý text článku Ludmily Hamplové HOMEOPATIE: CHYTRÝ TRIK najdete ZDE.
Rozhovor s profesorem Edzardem Ernstem VELKÝ ZRÁDCE čtěte ZDE.