Konec spermií v Česku?

Konec spermií v Česku?

Konec spermií v Česku?

PŘESUNE SE PLOZENÍ DĚTÍ Z LOŽNIC DO LÉKAŘSKÝCH LABORATOŘÍ?
Kvalita spermií se neustále zhoršuje ...


... a klesá i jejich množství. Zatímco ještě nedávno se celé generace mužů děsily toho, aby náhodou partnerku nepřivedly do jiného stavu, dnes se obávají o svou plodnost. Situace se zhoršuje každým rokem. I ti nejoptimističtější vědci se obávají konce spermií v Česku. Budou se za dvacet let rodit děti už jen uměle?
Vyšetření kvality, množství a pohyblivosti spermií ve skutečnosti není nic hrozivého. Spermiogram, jak se vyšetření nazývá, nebolí. Nedějí se při něm žádné hrůzy a trvá jen pár minut. Výsledky základních testů jsou hotové do hodiny. Přesto se ho většina mužů ve skrytu duše obává. Nejinak tomu bylo i v naší redakci, když jsme se rozhodli na vlastní kůži vyzkoušet, jak to s těmi českými spermiemi vlastně je. Z převážně mužského kolektivu se k testování spermatu přihlásil pouze jeden srdnatý dobrovolník – Jiří X. Doležal. A já pochopila, že mě čeká nezapomenutelný zážitek.

KLÍČOVÝ OKAMŽIK
Mírně poprchává a naše výprava – tedy já, má sedmiměsíční dcera spící v kočárku, fotograf Honza Šibík a odvážný JXD – míří ke Klinickému centru Iscare v Praze, kam směřují kroky neplodných párů pro pomoc. Sklobetonová budova nám otvírá svou poněkud sterilní náruč a JXD suše konstatuje, že „v tomhle baráku se mu teda nepostaví“. Já nejistě doufám v opak, neboť v opačném případě mám po reportáži.

Uvnitř kliniky se svorně drží za ruce převážně mladé(!) a pěkné páry, které doufají ve zrození geneticky vlastního potomka. O naší tlupě si nejspíš myslí, že jsme sexuálně velmi zajímavá domácnost nebo že si holt neumím vybrat otce pro své dítě.
Nastává klíčový okamžik a JXD odchází do čisté, celkem útulné komůrky. Připravené pornografické materiály s jistým despektem odmítá, vystačí si s fantazií. Po pár minutách je skutečně hotov. „Už jsem masturboval v horším prostředí, navíc v této činnosti mám jistou praxi,“ hlásí a hrdě předává plastový kelímek se zásadním obsahem zdravotní sestře.
ŽÁDNÁ SLÁVA, PÁNOVÉ
Napjatě čekáme na výsledky a JXD se lišácky usmívá. „Moje pracovní teorie je, že spermie budou tak zkouřený, že budou zelený a motat se dokolečka,“ směje se. Zhruba do půl hodiny je jasno.
JXD je hluboce pod normou 20 miliónů spermií na mililitr. Má jen šest miliónů. Polovina z nich je „použitelná“, tedy bez zjevných patologií, a hlavně v pohybu. Výsledek je však jednoznačný.

„Prakticky nemáte šanci počít dítě přirozenou cestou. Jste jasný kandidát na asistovanou reprodukci, ovšem s velmi dobrými vyhlídkami,“ sděluje klidným hlasem MUDr. Milan Mrázek, Ph. D, primář Centra asistované reprodukce. JXD se raduje, neb má takřka antikoncepční jistotu. Pokud by však začal zdravě jíst, přestal kouřit cigarety a marihuanu, mohl by doufat v zázrak. „Je jisté, že se na vás nezdravý životní styl podepsal. Na druhé straně váš výsledek ještě není nejhorší. Mnozí mladší muži se zdravým životním stylem jsou na tom výrazně hůř,“ dodává příjemný lékař.
Právě jeho rukama procházejí páry, které mají problém s početím. Špatnou zprávou je, že se neplodnost zatím týká zhruba 15 procent populace, přičemž polovina problémů je na straně mužů. Pokud má muž méně než pět miliónů spermií na mililitr, je považován za klinicky sterilního. Zatímco ještě před čtyřiceti lety byla hranice normálního spermiogramu vytyčená Světovou zdravotnickou organizací 60 miliónů na mililitr a později se snížila na 40 miliónů, dnes je na třetině, tedy dvaceti miliónech. Realita je dokonce tak špatná, že i muž se 70 procenty patologických spermií může patřit mezi jedince splňující normu.
Předpokládá se, že se spermiogram bude i nadále snižovat. Každý rok se v Česku narodí zhruba tři procenta dětí jen díky asistované reprodukci a zhruba pět až sedm procent dětí je na světě jenom díky tomu, že jejich rodiče prošli léčbou neplodnosti. Situace v ostatních vyspělých zemích není o moc lepší. Navíc už i bohatí Číňané začínají mít problém s rozmnožováním, zatímco jejich chudší spoluobčané tento problém nemají.

Podle primáře Mrázka hraje v kvalitě spermií roli mimo jiné způsob života. Obecně platí, že je dobré dodržovat normální zdravý životní styl, přiměřeně se hýbat, vyhýbat se cigaretám, alkoholu i drogám včetně marihuany. „Velmi nebezpečný je v současnosti rozšířený nešvar, že muž pracuje a notebook má položený na klíně. Sám synovi pořád říkám, že by si to měl hlídat,“ varuje lékař. Dokonce i odvěký spor, zda nosit slipy, nebo trenýrky, má racionální základ. „Varlata jsou zcela záměrně uložena mimo dutinu břišní, aby se udržovala nižší teplota, jež je nezbytná ke vzniku spermií. Příliš přiléhavé spodní prádlo a obtažené kalhoty jsou problém,“ dodává.
POZOR NA NECHRÁNĚNÝ SEX!
Mužskou neplodnost lze podle odborníků považovat za civilizační nemoc. Roste počet mužů, kteří jsou zatíženi chronickými nemocemi, například i nezjištěnou cukrovkou. „Negativně kvalitu spermií ovlivňuje vysoký tlak, ale i léky, které jej léčí. Prakticky jakékoliv systémové onemocnění se projeví na spermiogramu,“ vysvětluje MUDr. Jitka Řezáčová, temperamentní vedoucí pracoviště asistované reprodukce Ústavu péče o matku a dítě v Praze. Podle ní představují obrovské riziko pro mužskou, ale i ženskou plodnost také bakterie Chlamidia trachomatis.

Typičtí obyvatelé těl mnoha mladých a sexuálně velmi aktivních lidí. Infekce totiž dokáže zajistit neprůchodnost chámovodů u mužů a vejcovodů u žen. Tyto potvůrky jsou dokonce tak zákeřné, že u 80 procent nakažených probíhá nemoc bez příznaků, přesto její důsledky mohou být fatální.
Po prodělané infekci se v ejakulátu nedají nalézt prakticky žádné spermie. „Léčba je přitom velmi jednoduchá, postačí, když všichni sexuální partneři spolknou jednu tabletu antibiotika, a je po problému,“ popisuje lékařka. Navíc existuje i velmi jednoduchá ochrana před nákazou, a to trvat na použití kondomu při sexu s neznámým partnerem.
O budoucí plodnosti muže se ale rozhoduje mnohem dříve, než dospěje. Postačí, když chlapci nesestoupí jedno nebo obě varlátka. „Tohle se musí léčit do dvou let věku dítěte, první rok konzervativní léčbou, a pokud nepomůže, je nutné přistoupit k operativnímu zákroku. Jinak dojde k nevratným změnám Leydigových buněk, jež produkují mužský pohlavní hormon testosteron. Navíc roste riziko nádorových onemocnění,“ varuje doktorka Řezáčová. Nebezpečná je také mezi mladými muži poměrně rozšířená varikokéla neboli rozšíření žilní pleteniny v oblasti šourku. Celé to začíná pocity nepříjemného tahu v intimních partiích.
V podstatě se jedná o onemocnění podobné křečovým žilám na nohou nebo hemoroidům v konečníku. Pokud se neléčí, může vést k poruše tvorbě spermií, neplodnosti, ale i erekce.
CHEMIE JE VŠUDE
Bohužel ani zcela zdravý muž, jenž jí zdravě, sportuje, hlídá si míru stresu, nepracuje celý den vsedě a nemá žádné zdravotní problémy, nemusí mít spermie v pořádku. A naopak muž, který žije všelijak, jen ne zdravě, se může spokojeně a bez problémů rozmnožovat. V tom je nebezpečí snižující se mužské plodnosti. Ovlivňuje ji tolik možných proměnných, že není v silách jednoho člověka uhlídat si je. Navíc na každého jedince působí zcela individuálně.
Obrovský problém ohrožující reprodukční zdraví celých generací je chemické znečištění. Toxické látky jsou obsaženy prakticky v čemkoliv, s čím každodenně přicházíme do styku, od dřevotřískového nábytku, kosmetiky přes čisticí prostředky až po PET láhve. Záludnost mnohých nebezpečných chemikálií je v tom, že nejsou vidět ani cítit, a tak drtivá většina lidí vůbec neví, že se s nimi setkává.

„Chemické znečištění je globální záležitost. Některé látky se dokáží dostat mnoho tisíc kilometrů od místa svého vzniku, a tak i domorodci v africkém pralese mohou mít problém s tím, co my tady vyprodukujeme. Prakticky není na světě místo, kde by nehrozilo chemické znečištění,“ říká Mgr. Antonín Krása, ekotoxikolog, který působí v Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR. Reprotoxické látky dokáží ovlivnit mužskou plodnost ještě před tím, než muž dospěje do puberty a je schopen rozmnožování. Dokonce působí už během nitroděložního vývoje plodu. Tedy stačí, že se matka během těhotenství, ale už i před samotným otěhotněním setká s nebezpečnými chemikáliemi a zadělává svému synovi na problémy s plodností. Nemluvě o tom, že se toxické látky přenášejí skrz mateřské mléko a kojenci je přijímají ve vysokých koncentracích. Nebezpečné jsou například některé ftaláty obsažené v dětských hračkách a obecně prakticky v čemkoliv z plastu včetně podlahových krytin, obalových materiálů, ale i potahů kovových konzerv.
„Známe účinky některých látek, ale zatím nejsou popsány jejich vzájemné interakce. Navíc o vlivech nově vzniklých chemikálií víme ještě moc málo,“ je přesvědčen RNDr. Jindřich Petrlík z ekologického sdružení Arnika, jež se věnuje nebezpečí chemického znečištění a snaží se proti němu bojovat. Jako příklad uvádí dnes již zakázané silně toxické DDT, hubící škodlivý hmyz. Svého času bylo velmi populární a vítané jako zázrak, dokonce je lidé používali na likvidaci blech v domácnosti.
Dodnes se však DDT nachází ve vysokých hodnotách v živých organismech a působí nemalé problémy. Může se tak snadno stát, že i u nově vyvinutých látek v současnosti považovaných za bezpečné se může časem přijít na negativní účinky.
GENIÁLNÍ ČESKÝ OBJEV
Nadějí pro neplodné muže jsou metody asistované reprodukce. Jen v Česku je 27 center pro léčbu neplodnosti, kde vznikají děti ze zkumavky. Lékaři a embryologové v nich dokáží dělat divy. Věda pokročila dokonce tak daleko, že i muž bez jediné spermie v ejakulátu může mít geneticky vlastní dítě, a to díky objevu českých vědců. Tým RNDr. Jany Pěknicové, Ph. D, z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd vyvinul metodu, jak poznat kvalitní spermie.

Objevili látku, jež dokáže označit spermie, přesněji nabarvit na žluto ty, které se dokáží dostat do vajíčka. To je pro úspěšnou reprodukci rozhodující schopnost. „Dokážeme tak otestovat i buňky, z nichž se spermie teprve vyvinou. Tedy jsme schopni poznat, zda u muže dochází ke spermatogezi neboli tvorbě spermií,“ vysvětluje sympatická dáma, jež působí jako milá tetička, i když je mezi vědci opravdovou kapacitou. Díky této metodě dokáží lékaři poznat, zda má smysl dělat u muže operaci, při níž se odebere část tkáně, ze které se spermie „vypěstují“, a následně vyberou vhodnou metodu asistované reprodukce. Dochází k takřka zázračné situaci, že i muž bez vlastních spermií se může stát otcem.
NADSAMEC ZE SLEZSKA
Stává se ale, že není možné použít mužovy spermie, například kvůli tomu, že je nositelem genetické vady, a tak by oplodnění i následné těhotenství byly značně riskantní, ne-li přímo nemožné. Pak se používají spermie dárců. Požadavky na ně jsou poměrně přísné. Muž musí být ve věku 18 až 35 let, zcela zdravý a bez genetické zátěže, s minimálně dokončeným středoškolským vzděláním s maturitou.
Dále nesmí trpět žádnou sexuálně přenosnou chorobou. Dárců je ale zoufale málo. „Bohužel se nám příliš mužů nehlásí a jen velmi málo z nich vyhovuje. Potřebovali bychom další dárce,“ přiznává Ing. Olga Teplá, embryoložka z Klinického centra Iscare. V loňském roce se jim přihlásilo jen 25 mužů, testy prošlo 14 z nich. Ve skutečnosti ale žádný z nich nedosahoval ani normálního spermiogramu. „Je to tragické, ale my už přijímáme muže, kteří by ještě před několika lety byli považováni za outsidry.

Za úspěch považujeme, když má muž jen třetinu spermií zdravých,“ konstatuje embryoložka. Kvalitní spermie zkrátka nejsou. Přitom dárcovství spermií je přísně anonymní, takže ani dárce a ani příjemce vzájemně neznají svou totožnost. Navíc jde o celkem slušně placenou brigádu. Za jednu dávku dostane dárce až tisíc korun. Takto si při studiu vysoké školy přivydělával i třicetiletý Miloslav ze severní Moravy. „Celkem jsem si vydělal asi 45 tisíc,“ říká chlapík, jenž rozhodně nevypadá jako reprodukčně nadprůměrný jedinec, naopak úplně normálně, až nenápadně. Spermie dávali jeho spolužáci i celá mužská část jeho rodiny. „Akorát bratrance nevzali, ale děti mít může, takže jsme všichni dobří,“ směje se. Vyloženě speciální režim před odběrem dodržovat nemusel, pouze minimálně tři dny před odběrem se musel zdržet sexuální aktivity a také alkoholu. „Jednou jsem se ve
Dnes už dárcem není, ale očekává s manželkou vlastního potomka. Dárcovství spermatu by ale s klidným srdcem doporučil každému, kdo splňuje lékařské podmínky.
Dokonce i můj drahý kolega JXD by se rád zapojil, i když nemůže. „Minimálně by se tak zlepšil genetický fond populace,“ uvažuje zálibně. Jeho spermie však zničeny nebyly, ale použijí se na výzkum. Na klinice se totiž se spermiemi muže, který 25 let každý den kouřil marihuanu, ještě nikdy předtím nesetkali.
Ale vážně. Jaká je naše budoucnost ve světle kvality spermií? Češi se rozhodně nemusí obávat toho, že vymřou. Spíš jen toho, že sex už bude skutečně jenom pro potěšení, a když budete chtít dítě, nezbude než požádat o pomoc lékaře. Rozmnožování se zkrátka přesune z postelí do lékařských ordinací a laboratoří.


Co si o asistované reprodukci myslíte vy? Jaké jsou vaše zkušenosti? Obáváte se neplodnosti?

Reflex testoval kvalitu českých spermií na Jiřím X. Doležalovi. Jak to dopadlo? Podívejte se na VIDEO ... (Reflex online, 28. 1. 2009)