Volali na nás z okna, ať se vrátíme

Volali na nás z okna, ať se vrátíme

Volali na nás z okna, ať se vrátíme

„Tripartita je na nic. Naplivali jste mi do ksichtu. Jste hluší a slepí. Lžete a okrádáte zaměstnance o teplá jídla.“ Těmito slovy přivítal odboráře premiér Topolánek na mimořádném jednání tripartity. Zástupci odborů, kteří si také často neberou servítky, to vydrželi poslouchat pouze pár minut a pak odešli. Teď jednají, jak to premiérovi vrátí. „Na podzim se to vyhrotí,“ říká předseda Odborového svazu horníků JAN SÁBEL (56), „budeme stávkovat!“


Proč vás Topolánkova slova tak vyvedla z míry? Vždyť odboráři také nechodí pro silná slova daleko.

Mezi námi, on nám tím i trochu nahrál.
Nahrál?

Nám se to hodilo. My říkáme pořád, že vláda je agresívní, že tady vzniká nová totalita. Že nás neposlouchají. Na tripartitu chodíme s mnoha návrhy a vezmou nám tam dva. Těžko se prosazujeme a Topolánek to teď tím svým velmi brutálním jednáním potvrdil.
Podle Topolánka prý nejste jenom zvyklí na to, když vám někdo říká pravdu.

To není pravda. Na pravdu zvyklí jsme. Každý normální, slušný politik, a ještě navíc premiér České republiky by se ale měl naučit ovládat a na jednání tripartity už tuplem. Razantně ať si třeba mluví doma. To si ale nedovolí. Tak ať si to třeba říká na tenise.
On své chování vysvětluje v Hospodářských novinách tím, že jeho život nebyl „žádná selanka“. Že například sedm let fáral. To by vám — jako horníkovi — mohlo být sympatické, ne?

Já si nejsem jist, jestli sedm let fáral. To si asi musím ověřit. Pokud by totiž opravdu aktivně sedm let fáral, tak by se nemohl na důchodovou reformu dívat, jak se na ni dívá.
Pracovně jste se nikdy nepotkali?

V žádném případě. Já jsem opravdu fáral a jsem z OKD. On dělal v nějaké firmě, která se zabývala snad měřením.
Takže nefáral.

Nevím to jistě, ale myslím, že tak jednou za měsíc nebo za dva.
Setkali jste se někdy v Ostravě?

Ano. Známe se dobře. Setkávali jsme se na různých schůzích podnikatelů a odborů. On zastupoval podnikatele. Já bych o něm mohl vykládat story.
Tak něco řekněte.

Je to už trochu dávno. V té době jsem si ale určitě nepomyslel, že by se z něho mohl stát premiér.
Jak na vás Topolánek tehdy působil?

Řeknu vám jen jedno, podle toho, jak se choval, se dalo tušit, že to je tvrdý a arogantní člověk. A teď se to ukázalo ještě průkazněji.
A to je ta „story“ o Topolánkovi? Víc neřeknete?

Radši ne. Až jindy.
Vraťme se tedy ještě k té tripartitě. Jak to tam vlastně probíhalo?

Jednání už mělo pomalu začít. Měli jsme diskutovat o zákonu o zaměstnanosti. Z vlády tam byl Kalousek a Řebíček a najednou do místnosti vtrhl Topolánek. Sedl si za stůl a řekl: „Za chvíli musím za panem prezidentem, tak využiju toho, že se pan Nečas zpozdí, a něco vám řeknu,“ a začal. Obvinil nás, že jsme lháři a podvodníci.
A „plivete mu do ksichtu“ ...

A mnoho dalších věcí. Zajímavé je, že když jsme si zjišťovali, jestli byl z jednání pořízen nějaký záznam, tak jsme nejprve v kuloárech zjistili, že ano, ale že byl hned vzápětí dán příkaz k tomu, aby byl zlikvidován. To ale samozřejmě nemůžeme dokázat.
Kdo z vás se první zvedl?

Josef Středula a tím druhým jsem byl já spolu s dalšími dvěma odboráři. Zůstal tam akorát Zavadil, který se snažil něco říct, ale protože mu premiér vystoupení neumožnil, tak to řekl bez mikrofonu.
Co řekl?

Že takové ... Něco v tom smyslu, že to nebudeme poslouchat a že k tomu chceme vystoupit. Když nemohl, tak odešel taky. Když jsme byli už venku, před Úřadem vlády ČR, tak na tu skupinu, která odcházela později, ještě začali volat z okna úřadu, abychom se vrátili zpátky.
Kdo na vás volal?

Já teď nevím. Někdo z Úřadu vlády. Abychom se vrátili, že se nám chce Topolánek omluvit.

Někdo na vás z okna Úřadu vlády pokřikoval, ať se vrátíte?

Dokonce ze dvou oken.
Co říkáte na Topolánkova slova, že se sice omlouvá za formu, jakou to řekl, ale ne za obsah?

Pro nás byl ale právě obsah tím největším problémem. Kdyby byl premiér i tvrdý a řekl, že s námi nesouhlasí, tak bychom to ještě vzali. My bychom vzali i to, kdyby se nám snažil říct, že bojujeme tvrdě za ty stravenky, ale tím, že řekl, že je přesvědčen, že tripartita je zbytečná, hrubě urazil zaměstnavatele i odbory. Chceme teď po vládě, aby k tomu řekla své stanovisko. Od Topolánkova vystoupení se už distancoval jak Nečas, tak Kalousek. Řekli, že premiéra hájit nebudou, že to byl jeho osobní názor a že prostě je takový. My chceme ale stanovisko celé vlády.
A má vůbec tripartita význam? Vláda vaše připomínky nebere a vy zase odmítáte téměř jakoukoliv reformu.

O tom jsme rozhodovali minulý týden, jestli má tripartita smysl, nebo ne. Jednohlasné to nebylo. Někteří chtěli odejít. Můj názor je ale opačný. Musíme i tak prosazovat své zájmy. Od toho nás odboráři platí. Když nepřesvědčíme vládu, tak třeba přesvědčíme poslance. Tím, že jsme v tripartitě, tak máme informace a na jejich základě můžeme postavit nějaké požadavky. Můžeme se pokusit prosadit alespoň několik málo procent z našich názorů. Když tam nebudeme, tak neprosadíme nic.
Topolánek říká, že zastupujete jen deset procent zaměstnanců.

To také není pravda. Nejsem si jist, jestli zastupujeme jenom deset procent zaměstnanců. Kolik lidí je ale v ODS? Dvacet tisíc? Třicet tisíc? A koho zastupuje ODS? Samozřejmě můžeme diskutovat o tom, že jsou parlamentní volby a že nezáleží na počtu členů, ale voličů. Jestliže ale člověk, jenž vede třicet tisíc členů ODS, nám odborům, které mají dohromady možná 700 000 členů, chce něco takového říkat, tak to není adekvátní. Ať se zamyslí sám nad sebou. Až bude v ODS půl miliónu členů, tak před ním smeknu.
Vezměte si třeba stravenky. Vám nevadí, že nějaká lobbistická společnost dostala od firmy Sodexho milión korun, aby stravenky ve vládě a v Parlamentu prosadila? Třeba to byly peníze na úplatky.

A to si právě myslím, že byl cíl celého Topolánkova výstupu, že chtěl přehodit vinu za stravenky na odbory a zaměstnavatele a zakrýt možné vazby svého přítele Dalíka na firmu Sodexho. Je otázka, jestli v tom opravdu něco nevisí včetně korupce. Kdybychom to reálně začali rozebírat, tak ty stravenky jsou přece ve světě naprosto běžná věc. Nemyslím si, že by zrovna to měl být nějaký velký problém mezi zaměstnavateli, odbory a vládou. Tady jsou daleko větší problémy. Je tu důchodová reforma, privatizace zdravotnictví a třeba nedostatek peněz ve školství. Ne hloupé stravenky.
Topolánek mluví v souvislosti se stravenkami o šedé ekonomice.

Jestli může být jedno procento stravenek zneužito? Že si možná někdo na úkor svého zdraví za to koupí nějaké potraviny, které zrovna nejsou tím teplým jídlem?
Třeba alkohol.

To nevím, jestli to je vůbec možné. V obchodě, kde bydlím, ne. A jestli bych chtěl udělat opatření, aby se to ani takto nedalo zneužít, tak pak bych v rámci nějaké vyhlášky mohl napsat, že ty stravenky budou moci být používány jenom v restauračních provozech a pouze na teplé jídlo. A je po zneužívání.
Jak budou odbory po tomto intermezzu dál postupovat?

Máme stále stávkovou pohotovost. Už více než čtrnáct dní. Ta byla vyhlášena kvůli všem těm vládním reformám.
Jak dlouho bude ještě trvat, než se rozhodnete, zda ji zrušíte, nebo budete stávkovat?

Myslím, že letos bude všechno.
Takže budete stávkovat.

Teď je tu otázka důchodové reformy. Zřejmě budeme muset znovu nahlas říct, co si o ní myslíme. Jsme připraveni na další kroky vůči zdravotní reformě. Nejpozději do září se budeme proti ní muset tvrdě postavit a o školství také víme, že tam chybějí peníze. Všechno nás to tak spojuje, že se to možná na podzim vyhrotí.
Co si od podzimní stávky slibujete? Myslíte si, že vám vláda ustoupí?

Buď vláda pochopí, že v některých věcech přestřelila — a my neříkáme, že úplně ve všech —, anebo s námi bude mít problémy. Chceme jednat, když ale s námi vláda nejedná, tak budeme muset přitvrdit. Vláda by si měla uvědomit, že i když si to teď tou svou „stodvojkou“ třeba prosadí, tak je to její sebevražda, protože předpokládáme, že za dva roky, když budou nové volby, tak už ODS nevyhraje. Lidi ji volit nebudou. My jsme přesvědčeni o tom, že za ty dva roky dojde k významným změnám, a za to budeme bojovat.
Bojujete za vítězství ČSSD.

Když se odbory mají starat o sociální politiku a zastupovat zaměstnance, a když si vezmete, že ODS zastupuje zaměstnavatele, podnikatele, tak odbory vždycky budou více tíhnout k levici. Tak je to na celém světě.
Myslíte si, že na příští tripartitu třeba přijde i premiér Topolánek?

Myslím, že ne.
Protože se vás bude bát?

Topolánek se nebojí. Ale myslím si, že té ostudy už bylo dost i na něj.


Co si o chování premiéra Topolánka na tripartitním jednání myslíte vy?