Co zbylo po CzechTeku? [RX Diskuse]

Freetechno festival byl poprvé ve své jedenáctileté historii rozehnán policií. Kolem zásahu je řada otazníků, kolem následků a škod rovněž. Ale i přes panující informační mlhu je zjevné, že policie provedla zásah nejhloupějším možným způsobem. DISKUSE: Co si o policejním zásahu proti festivalu myslíte vy?

Freetechno festival byl poprvé ve své jedenáctileté historii rozehnán policií. Kolem zásahu je řada otazníků, kolem následků a škod rovněž. Ale i přes panující informační mlhu je zjevné, že policie provedla zásah nejhloupějším možným způsobem.

Je zvykem, že po sobě účastníci freetechno festivalů uklidí. A že majitel či nájemce louky, kde se CzechTek koná, úplně náhodou den před jeho zahájením odjede na dovolenou, vypne mobil a vrátí se, když je všechno uklizené. Co se letos stalo? Chyba alternativní produkce? CzechTek rozehnán a dva dny po ukončení na lukách neutuchající, především plastový bordel.
Pan Libor Lúdik, nájemce luk u Boněnova, ze kterých byl CzechTek vyhnán, říká: "I kdyby za mnou přišli předem a nabídli náhradu škody, tak to tu nechci - já jsem zemědělec, hospodařím na řádově větší výměře, slušně vydělávám a nebudu se pouštět do akce, o které nic nevím." Asi se někdo z technařů letos na něco alternativně vybodl ...
Nájemce pozemků pokračuje: "V pátek ráno mi volal kamarád, co tu je na chalupě, že k mým pozemkům mu kolem domu jede už snad padesátý auto. Jinak jede jedno za den. Tak jsem tam vyrazil, a než jsem dojel, volala mě na mobil policie. Už tam byli - dojel jsem k nim a rovnou jim řekl, že tam nemají ty lidi pouštět. Trestní oznámení jsem podal snad v osm ráno. Za chvíli tam byl můj právník se všemi dokumenty, že jsem oprávněná osoba." Pak nechala policie CzechTek rozjet, aby ho po několika dnech válečným, drahým a poplatníky placeným zásahem osmi stovek těžkooděnců rozehnala.
"Ta škoda, co jsem uvedl? Ten milión? O seno fakt nejde. Ale rekultivace jednoho hektaru stojí pětadvacet tisíc. Postiženo je tak třicet pětatřicet hektarů. Jestli soudní znalec řekne, že to rekultivovat nepotřebuje, budu jen rád, jestli ale jo ..." A pustí se do výkladu o (tuším obilninoluskové) rekultivační osevní směsce.

HOVOŘÍ STÁT

Foto
Obrátím se na paní Blanku Kosinovou, mluvčí Policejního prezídia. Jaké byly náklady na zásah proti CzechTeku v pondělí večer a úterý v poledne a jaké by byly při zásahu už v pátek?
"Policie ČR je povinna ze zákona chránit zdraví, životy a majetek. Náklady na jednotlivé akce, které policie ze zákona musí uskutečnit nad rámec běžné činnosti, nevyčíslujeme." Jaký podíl hrálo na konečném rozhodnutí o ukončení festivalu to, že se nájemce obrátil na média a podal na policii trestní oznámení? Šlo skutečně o přímý rozkaz Stanislava Grosse?
"Nájemce podal trestní oznámení již v pátek - tehdy bylo zahájeno trestní řízení. V pondělí dal dozorující státní zástupce podnět k zákroku. Nemám informace o tom, že by policie pracovala na pokyn pana premiéra."
Proč policie zasáhla až po čtyřech dnech, a ne už v pátek? Paní Kosinová mne odkazuje na oficiální zprávu tachovské policie, ve které nacházím:
Od pátku policie vyzývala megafony v několika jazycích účastníky, aby opustili prostor, že se jedná o nelegální akci. V ranních pátečních hodinách bylo na místě kolem 1500 účastníků. V momentě, kdy se na pozemku utábořili, začali najíždět další a další. Nebyl znám majitel pozemku a také se zjišťovaly další okolnosti potřebné k dokumentaci trestné činnosti - svolavatel, zjišťování škod ... Ve chvíli, kdy byl znám uživatel plochy, už ale na louce tancovalo kolem 10 000 lidí ... Zákrok byl v danou chvíli - tzn. pátek, sobota, neděle - z hlediska bezpečnostních rizik nepřijatelný.
Foto
Cituji ze článku, který vyšel v úterý třetího srpna v MF DNES: Policisté zasáhli na příkaz nového premiéra Stanislava Grosse, který jim přikázal zlikvidovat techno party silou. Je to vůbec poprvé, co policie takovým způsobem proti podobné akci zasáhla a podle důvěrných informací MF DNES je to součást nové vládní strategie. ... Na otázku, proč se tak Gross rozhodl až poté, co už se akce začala chýlit ke konci, řekl (Grossův tajemník Zdeněk Šarapatka - pozn. red.): "V poslední době toho má přece jen hodně."
Článek nebyl dementován a pan Lúdik to vidí také jinak: "Hlavně tam nepiš, že ty policajti, co tu v pátek ráno byli, něco dělali blbě! Dělali, co mohli!" Tachovští policisté v civilu zablokovali služebními auty příjezdové polní cesty a soundsystémy byly v háji ... Pak ale asi dostali příkaz a - někdy kolem jedenácté - auta odstavili a uvolnili cestu.

PATAFYZICKÉ FINÁLE

Foto
V sobotu po ukončení party přijeli technaři uklidit. Policie zatím zatýkala ... Roman T., který má registrovanou doménu czechtek.cz, je v souvislosti s festivalem ve vazbě. Je obviněn z poškozování cizí věci. Je to trochu kuriózní, protože na jeho webu se o akci nic nepíše ani ho účastníci nepoužívali ke komunikaci během akce.
Technaři dobrovolně odvezli 15 tun odpadu - úklidová akce svolaná přes freetekno.org (web, který - na rozdíl od czechtek.cz technaři skutečně ke komunikaci užívali). Policisté při úklidu pořizovali videozáznam a seznam přítomných.
Z hlediska kvality policejního zásahu lze pochybovat, zda šlo o záměr, nebo neschopnost. Jak ukázala následná slovenská zkušenost se stejnými soundsystémy, v počátku se dá freetechno rozehnat osmkrát nižší policejní silou (tj. osmkrát levněji). U nás byl festival rozehnán až poté, co si to vyžádalo obrovské náklady - a zásah znemožnil úklid místa. Následný policejní dozor nad dobrovolnými uklízeči a jejich perlustrace jsou už úplně patafyzický jev. Jako by někdo chtěl, aby nikdo neuklízel a následky party byly co nejhorší.
Proto se nelze divit, že věční disidenti a rebelové už zase píšou vládě. Pro nezaměnitelnou poetiku textu otiskujeme otevřený dopis Ivana Martina Jirouse a Stanislava Pence v plném znění:

Stanislave Grossi,
doposud jsme k Vám (máme tím na mysli celou Vaši bandu) byli slušní. To včera skončilo. Vaše arogantní zvůle, s níž jste shazoval se stolu veškeré policejní průsery, nám byla buď úplně (Ivan M. Jirous), nebo částečně (Stanislav Penc) u prdele, proto jsme na ni většinou nereagovali. Nicméně otevřený fašismus, který nastolila Vaše odporná vláda, již promíjet nemůžeme. Žádáme okamžitou finanční a morální kompenzaci všech osob, které byly poškozeny Vaším zásahem vůči účastníkům CzechTeku u Boněnova na Tachovsku. Žádáme Vaši okamžitou rezignaci a rezignaci všech důstojníků i prostých příslušníků Policie ČR, kteří se na akci podíleli. Žádáme okamžité zastavení fízlovského trendu současného establishmentu, který směřuje přímočaře k fašizaci naší země. Především Vás pak žádáme: Nechte nás na pokoji! Vyserte se na nás. My se do Vás taky nesereme.
Ivan M. Jirous, Stanislav Penc

Diskuse na téma:
Co si o policejním zásahu proti festivalu myslíte vy?