Nevaž se, obnaž se! [RX Diskuse]

Pokud vám ještě z koupelny nezmizel zubní kartáček vaší pětadvacetileté dcery nebo dvaadvacetiletého syna, jste šťastnými rodiči. Máte totiž doma racionálního, sebevědomého a aktivního potomka, který si nezatěžuje hlavu zkázou tropických pralesů, ozónovými dírami ani brutálními poměry v Severní Koreji. I tenhle fakt odhalil agenturní výzkum na téma: jak dnes žijí mladí lidé. DISKUSE: Co si o životním stylu dnešních mladých lidí myslíte vy?

Pokud vám ještě z koupelny nezmizel zubní kartáček vaší pětadvacetileté dcery nebo dvaadvacetiletého syna, jste šťastnými rodiči. Máte totiž doma racionálního, sebevědomého a aktivního potomka, který si nezatěžuje hlavu zkázou tropických pralesů, ozónovými dírami ani brutálními poměry v Severní Koreji. I tenhle fakt odhalil agenturní výzkum na téma: jak dnes žijí mladí lidé.

Foto
Ještě studuje - je přece jedno kolikátým rokem, protože si vydělá pár tisícovek měsíčně, které dokáže obdivuhodně rychle utratit. Že ho nenapadne vhodit do domácí kasičky několik vydělaných mincí? Nezoufejte, na oplátku nevyžaduje koupi značkového trička nebo bot, protože na to si přece dokáže vydělat sám. Ani moc neobtěžuje, neboť je ve škole, v hospodě, na brigádě, leze po horách, eventuálně polyká kilometry na kole. Ale hlavně nepřetržitě s někým komunikuje. Buď po Internetu, či mobilem nejnovější značky, ale kvůli tomu se nemusí také zdržovat doma.

Foto
"Když někomu jen zavolám, tak mě to potěší, že ho slyším, že s ním promluvím. A pokud je více času, tak se pak sejdeme a pokecáme, tohle lidi spojuje, že má člověk mobil u sebe a není závislý na pevný lince. Stačí pauza ve škole nebo v práci, je to rychlý spojení, řekneme si pár novinek a na chvilku se trochu odreaguju." (Student VŠE, 22 let)

Foto
Když mu na víkend uvolníte byt, protože jedete jako vždy na chalupu nebo chatu, přímo zajásá. Decibelům útočícím z jeho pokoje nic nestojí v cestě, leda nerudný soused. Napadlo vás snad někdy přikázat svému velkému dítěti, aby přišlo do půlnoci domů? Takhle ztrapňovat se přece před ním nebudete. Když má zrovna chuť si s vámi povídat, tak mu místo pohádky (je přece dospělý, třebaže jenom věkem) vyprávíte zkazky ze socialistické éry minulého století. Mezi jeho nejoblíbenější patří určitě ta, jak jeho dědeček nerespektoval heslo, které jste si provokativně pověsili na dveře: Domov je místo, kam se chodí, když je všude zavřeno! a zavřel byt dřív než hospody a ráno jste schytali pár facek. A protože vás potomek vycepoval k tolerantnosti, předčasně vás neopouští. Takovou volnost a servis zadarmo už do konce života nepotká.

Globální vesnice

Foto
Agentura Millward Brown provedla v deseti evropských zemích rozsáhlý průzkum mezi vysokoškoláky (někde přibrala i absolventy středních škol) ve věku 18 až 25 let. Šetření proběhlo ve velkých městech, v rovnoměrném zastoupení žen a mužů.
Ukázalo se, že dnešní Evropa je globální vesnicí, v níž mladí lidé mají mnohem více věcí společných než rozdílných. Rodný jazyk, minulost té které země a ekonomická úroveň sice rozličné jsou, ale výrazně se na osobnosti mladých lidí nepodepisují. Mladé Němce rodiče spíše zaplatí plastickou operaci než Turkyni, Polák bude častěji plachtit na moři než Maďar a Čech, ale všichni společně si budou kolektivně sportem zvyšovat adrenalin v krvi, i kdyby měli jenom prohnat auto. Nejlépe vytuněné (neboli tuningové). To si koupíte starší auto, spoiler umístíte dozadu, auto nastříkáte, polepíte, pak si předěláte bezpečnostní pásy u sedaček, aby se zapínaly křížem jako ve formuli 1, a dozadu umístíte reprobedny. Jenže auto se stále ještě courá stopadesátikilometrovou rychlostí a neřve jako lev. Musíte proto vyndat motor, upilovat hlavu, koupit takzvaně laděný výfuk a je to. Hurá na chatu ke kamarádovi, protože rodiče tento víkend výjimečně zůstávají doma. Pokecáme, vypijeme nějaké to pivko, urožníme maso a zahulíme si. Samozřejmě marihuanu, i když cigarety zakázány také nejsou.

Foto
"Člověk by si měl užívat a pracovat celoživotně, nějak to kombinovat. Ne že si budu do pětadvaceti extrémně užívat a pak extrémně pracovat, neměly by to být skoky, ale nějak plynule přecházet. Člověk si může vyrazit i v šedesáti a v sedmdesáti, když bude mít chuť a energii. Nechci být zalezlý v kanceláři a vydělávat třeba i půl miliónu, peníze nejsou všechno. Když budu dělat od nevidim do nevidim, nepojedu na dovolenou, tak co z toho?" (Student ČVUT, 19 let)

Mladí hédonikové svým antickým předchůdcům ostudu nedělají. V zájmu přírody i vyššího morálního principu se snaží o dosažení pozemských radostí a získání co největšího potěšení pro sebe i ostatní lidi. Brání vám snad, abyste nekonali dobro, které přináší požitek, zatímco zlo utrpení? Trošku utrpení by jim způsobil leda odjezd kamaráda na rok do Ameriky nebo na Srí Lanku, ale celá partička najednou nezmizí.

V koutě nikdo nevysedává

Foto
"Když mi bylo patnáct, tak jsem říkala: rodina v pětadvaceti. Teď je mi jedenadvacet, tak jsem dítě odsunula na osmadvacet, ale určitě bych první chtěla stihnout do třiceti. Mít dvě je otázkou peněz, je to přepych. Nebo bych si musela najít nějakého milionáře, ale zase neumím být závislá na chlapovi. Štvalo by mě říkat si mu o peníze." (Studentka VŠZ, 21 let)

Mladé dámy zvou na rande jedince opačného pohlaví. Ti se ani moc nevzpírají, dělá jim to dobře, usmívají se, konverzují, ale citově se nevážou. Protože oni se budou ženit až někdy kolem roku 2017. Momentálně dohlédnou k nejbližšímu víkendu a občas se jim v dáli mihne představa, že by měli dodělat školu. Možná už v pětatřiceti nepohrdnou takovým normálním šťastným manželstvím, rodinným domem a nevytuněným autem. "Nebylo by špatný mít velký barák s bazénem, tenisovým kurtem a každou chvíli někam cestovat. Vůbec by se mi líbilo být nějakým obchodním zástupcem a pořád cestovat. Kdybych měl rodinu, to by nebylo moc dobrý. Zázemí by šlo stranou." (Student VŠE, 22 let) Není těžké uhádnout, proč milují vtipné a dynamické reklamy, přesně takové, které vyjadřují jejich životní styl. A naopak si utahují ze spotů, kde vystupuje spořádaná rodinka, maminka, tatínek, holčička a chlapeček.

Měním, tedy jsem

Foto
"Dneska se stávkuje na vysokých školách, ne?" ptá se rodič před odchodem do práce. "No právě, odpadla nám přednáška." "Ty nebudeš stávkovat?" "Stávkuju. Copak už vstávám?" Mladí si přizpůsobili Descartovo Myslím, tedy jsem na Měním, tedy jsem. Neznamená to ovšem, že by vyráželi obden do ulic s transparenty Prezident je velezrádce, nenavrhuje nám ústavní soudce! Mění svoje aktivity. Jsou neustále v pohybu, informováni o všech technických a módních novinkách, reklamách, stále se na něco potřebují koukat. Hektické sledování okolí jim nedovolí nahlédnout občas do sebe. Vlastně se toho tak trochu obávají. Je jednodušší prohlásit: "Teď je víc možností, jak se uplatnit, ale zase člověk musí být dravější a jít hodně přes mrtvoly, takže těch hodně možností je jen pro pár vyvolených." (Student FF UK, 24 let) Není proto lepší se dívat raději na sebe? Jak vypadám, kolik vážím, co mám na sobě, a dokonce chvályhodné je, když nepáchnu. "Někdo si řekne: jéé, chlap, a on jde na manikúru nebo kosmetiku. Ale já si myslím, že není důvod se tomu smát, naopak je to hezký. Jsem zastáncem toho, že by se měli v podpaží holit i kluci. Dřív, když se kluk navoněl, tak všichni říkali, že je to strašný, ale je lepší, když voní, než když smrdí." (Studentka PDF, 20 let) I mladí pánové přiznávají: holky to mají horší, ten tlak na jejich vzhled je obrovský, a tak některé z nich končí jako anorektičky.

Život se značkami

Foto
Kvalitní a dražší značkové oblečení je důležité si pořídit na sport, do hor i k moři. Slaná voda přece levné plavky snadno a rychle rozežere. Ale jinak jsou naši studenti ochotni počkat si na slevy a pro sandály zaskočit třeba i na tržiště. Po chodbách vysokých škol skutečně nekorzují pouze značkové manekýnky a manekýni, spíše naopak. Občas mají mladí lidé i vlasteneckou úchylku, jak sami hrdě prohlašují. "Koupila jsem si naschvál český fén na vlasy, hrozně se mi líbil a měla jsem z něho velkou radost. Je fakt, že český výrobky trochu pokulhávají v designu, ale určitě by se měly české výrobky kupovat." (Studentka VŠE, 20 let) To, že nepřetržitě sledují, co objevného je právě na trhu, ať už s reklamou v zádech, či bez, je ovšem výhodné i pro rodiče. Pokud si chcete pořídit nový mobil, kolo nebo auto, nemusíte spoléhat na radu v obchodě, odborníky máte doma. A spolehlivé. Kdyby Nokia byla člověkem, jak by asi vypadala? "Nedokážu říct, jestli by to byla Japonka, nebo Japonec. Byl by to urostlý člověk a inteligentní, pohybující se ve městě, kde žije spousta lidí, jezdí hodně aut, a on by se snažil, aniž by věděl cokoliv o světě, všechno v tomhle městě dotahovat do dokonalosti. Byl by šťastný, neměl žádné starosti, ale ani rodinu." (Student ČVUT, 21 let) A jak vypadá škodovka? Obyčejný chlap kolem padesátky v džínách a tričku, má rodinu a chalupu, kde neustále kutí. Je docela zručný.

Cesta do pekel?

Foto
Mladí lidé nedotčení reálným socialismem chápou svobodu jako únik z řádu, ne jako odpovědnost. Zaděláváme si do budoucna na problémy? "Jen těžko lze od nich očekávat, že budou jasným zárodkem hodnotových změn směrem k otevřené společnosti," myslí si sociolog PhDr. Libor Prudký. Zajímavé je i srovnání se stejně obsáhlým výzkumem mezi dětmi ve věku osm až třináct let. I oni musejí mít tu správnou značku mobilu a džín, vysedávají u Internetu a neustále komunikují se svými vrstevníky. Jsou dospělejší, nebo ti osmnácti- až pětadvacetiletí dětštější? Už je slyším: Nechte nás žít! Možná to opravdu umějí lépe než my. Nebo jim dokonce závidíme?

Seznam zemí, v nichž proběhl výzkum

Česká republika, Francie, Itálie, Maďarsko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rusko, Španělsko, Turecko

Co mladí milují
* Neustálou změnu,v aktivitách i ve vztazuích
* Pohodu
* Zábavu a volný čas
* Své přátele
* Komunikaci všeho druhu
* Novinky
* Svoje tělo a svůj vzhled
* Sport
* Hudbu
* Pohodlné, sportovní oblečení

čemu se vyhýbají
* Monotónní činnosti,rutinní práci a stereotypu
* Odpovědnosti, závazkům
* Společenské a politickéangažovanosti
* Silné citovéangažovanosti
* Neupřímnosti v politice a v chování lidí

Co překvapilo pracovníky agentury, kteří se na výzkumu podíleli

Foto
Stanisław Mencwel, Polsko:Sebevědomí. Pro dnešní mládež je Západ něčím zcela normálním a blízkým.

Monica Spinolová, Itálie
"Smutně" mě překvapil nedostatek sociální perspektivy u mladých lidí napříč celou Evropou. Nedostatek společenské aktivity, fakt, že tuhle společnost nemají příliš rádi, ale přitom nemají žádný sen či konkrétní snahu ji změnit. Současná generace je příliš pasívní, sebestředná, s malou kreativitou a inovací, tu uplatňuje pouze v konzumní oblasti.

Szilvia Detkiová, Maďarsko
Pesimismus. Západ je pro mládež místem příležitostí, Maďarsko zemí, kde bez peněz a kontaktů nemají šanci. Mladí netouží ničemu vzdorovat. Bez jakýchkoli pochybností přijímají myšlenky od druhých. Důraz, který kladou na vzhled, je patrný. Na ulici jsou vzoroví a nepřehlédnutelní.

Martina Kühnelová, Německo
Tolik se zaobírají svým vzhledem a oblečením, že jim nezbývá čas na společenské a politické aktivity. Nevěří, že by mohli něco změnit, a tak se starají jenom o sebe. Žádné sny, žádné naděje, jednoznační konzumenti, kteří očekávají od druhých, že jim řeknou, co a jak mají dělat.

Gabriela Dymešová, Česká republika
Jsou příliš racionální, je až neuvěřitelné, jak se kontrolují, co mají na sobě, jak vypadají, jak působí. Nevhodné oblečení je větší faux pas než hloupý názor. Zároveň, jak moc se cítí malinkými ve velkém světě, bojí se budoucnosti, přemýšlejí, zda si najdou pozici ve společnosti: Spadnu na okraj, nebo budu někdo?

Kateřina Kučerová, Česká republika
Mile mě překvapilo, že jsou tolerantní, otevření a sebevědomí. Nebojí se zkoušet nové věci, nebojí se autorit, nemají tolik sarkasmu a ironie, jež lze běžně vycítit v generacích nad nimi, mezi lidmi, kteří žili obklopeni komunistickou diktaturou.

Slovníček - Mladí lidé se sami dělí do skupin, které charakterizují.

Foto
Kravaťáci - pracují, vydělávají peníze, sociální postavení je pro ně důležité
Skejťáci - upřednostňují zábavu, volný čas, nezávislost, pohodlné oblečení a mají peníze
Barbíny - vyhledávají bohaté partnery v barech, navštěvují solárium a kosmetiku
Sportovci neboli fitkaři - každý den jsou v posilovně a pěstují si svaly
Zevlouni - žijí s rodiči, nepracují, často chodí na pivo
Babinec - skupina mladých žen, které tráví volný čas společně v barech a hospodách
Vyvoněný luxusáci - lvi salónů, kteří dokáží za noc utratit i čtyři tisíce korun
Nagelovaný týpci - ohromují ženy, navazují krátké známosti
Pohodáři - dovedou skloubit práci se zábavou, ani jedno, ani druhé nepřehánějí včetně pití a kouření marihuany.
Makrobiotici / vegani - jsou uzavření, meditují, nekouří, nevyhledávají zábavu, neutrácejí peníze
Hipísáci - nekupují si značkové oblečení, kouří marihuanu, nemají peníze
Smažky - berou drogy, často tvrdé, spí u přátel nebo na nádraží, občas žebrají
Technaři - navštěvují taneční parties, konzumují extázi, chtějí si užívat, mít peníze, a hlavně být nezávislí na životním stylu
Aktivisté / odpůrci globalizace - nemají peníze, někdy jsou zapálení, jindy frustrovaní, hlavně ale politicky a společensky aktivní
Krišnáci - bojovníci proti konzumu, meditují a zpívají na ulici
Huliči - kouří marihuanu, někdy každý den, moc nepracují
Houmlesáci - žebrají a spí venku
Diskofilové - hrají si na drsňáky, nápadně se oblékají, chodí na diskotéky a věnují se tuningu


Otázka do diskuse:
Co si o životním stylu dnešních mladých lidí myslíte vy?