Rok sportu [RX Diskuse]

Již dávno před tím, než jsme v kalendáři spatřili sympatický letopočet 2004, bylo jisté jedno: bude to rok velkých sportovních představení. U nás se uskuteční světový šampionát v české národní hře - ledním hokeji. Poté máme v Portugalsku na mistrovství Evropy naději uspět v našem nejpopulárnějším sportu - fotbale. Posléze nastane největší svátek, jenž se koná jednou za čtyři roky - olympiáda. Navíc skoro za humny, v Aténách. OTÁZKA: Kdo z našich sportovců má největší šance v tomto roce sportu?

Již dávno před tím, než jsme v kalendáři spatřili sympatický letopočet 2004, bylo jisté jedno: bude to rok velkých sportovních představení. U nás se uskuteční světový šampionát v české národní hře - ledním hokeji. Poté máme v Portugalsku na mistrovství Evropy naději uspět v našem nejpopulárnějším sportu - fotbale. Posléze nastane největší svátek, jenž se koná jednou za čtyři roky - olympiáda. Navíc skoro za humny, v Aténách.

Foto
Sportovní příznivci přemítají, jak vše obsáhnout, přičemž mají dvě základní volby: buď přímo v hledišti povzbuzovat hlasivkami, nebo u te levizoru udělovat na dálku telepatic ky podporu morální. Co volit, to si musí každý vyřešit sám. Následující text v tom může částečně pomoci. Protože informuje o šancích čes kých barev, zákulisí, termínech sou těží, vstupenkách a také způsobech, jak je získat. Dále přináší nejnovější zprávy o unikátní hokejové opeře a v závěru rozhovor s psychologem na téma, jak zabránit tomu, aby sle dování sportu fatálně nenarušilo vztahy mezi mužem a ženou.

HOKEJOVÝ SVĚT (24. 4.-9. 5.)

Foto
Sazka Arena v Praze a Palác sportu v Ostravě budou hostit již 68. světový šampionát v ledním hokeji. Je povinností českého týmu získat na domácím ledě zlatou medaili? Fanoušci jinou možnost nepřipouš tějí. Trenér Slavomír Lener to však tak jednoznačně nevidí. "Přání je to jistě, ale bude záležet na sestavě. Vybereme ji z padesáti hráčů NHL a dvaceti z Evropy. Náš hokej má hodně vynikajících osobností, jsme na tom jako kdysi Kanaďané, kteří se scházeli až na letišti," říká. Záležet bude na tom, které kluby NHL nepo stoupí do Stanley Cupu. Tady vyhlíží slibně situace Washingtonu, které mu se moc nedaří a kde hraje Jágr. "Chci ho do týmu a Jarda chce hrát v Praze. Zároveň respektuji, že od mítá být kapitánem, aby se mohl vě novat jen své hře." Trenér věří, že nová Sazka Arena pozitivně ovlivní atmosféru šampionátu. "Za svého působení na Floridě jsem poznal, že nová hala je něco jako chrám, v němž obrovská energie z diváků přechází na hráče. Věřím, že praví fa noušci přijdou houfně na tento svá tek českého hokeje!"

Foto
PŘÍBĚH SE ŠŤASTNÝM KONCEM: Snad jím bude historie vzniku haly na místě zpustlého továrního objek tu Lokomotivky ČKD. Stavbu prová zely těžkosti, ale dnes stojí v Libni architektonický skvost s unikátním stropem, jenž vypadá jako kosmická loď. Uvnitř se však stále naplno pra cuje. Pořád tedy platí otázky: Neby la tato stavba pro a. s. Sazka příliš velkým soustem? Podaří se vše do končit a vyzkoušet v termínu? Hle diště nabízí různou kapacitu: pro lední hokej 17 000, atletiku 11 000 a koncerty 18 000 lidí. Většině divá ků jsou určeny dva sektory - dolní a horní. Mezi nimi jsou dvě uzavřená patra pro VIP s luxusními lóžemi, dvěma kavárnami, třemi restaurace mi a sedmi bary. Bude to prý zázrak.

Foto
SPOR SAZKY S ČESKOU TELEVIZÍ: Iten je součástí příběhu haly, vy pukl v prosinci, a to zbytečně. Sazka vyrukovala s finančními požadavky vůči Kavčím horám, prostě "zkusila" naúčtovat desítky miliónů veřejno právnímu médiu, tedy daňovým po platníkům. Novopečený televizní ře ditel Jiří Janeček a šéf sportu Ota Černý to spolkli i s navijákem. V otázce TV přenosů není totiž Sazka pro ČT partnerem. Tím je pouze Český svaz ledního hokeje coby pořadatel turnaje, jehož po vinností je zajištění onoho pro duktu. Jen s ním má televize jed nat, nikoliv se Sazkou. To, jak se ona ohání legitimitou svého tržního chování, je někdy věru úsměvné.

DLOUHO O NIC NEPŮJDE: Češi začínají v základní A-skupině v sobotu 24. dubna proti Lotyšům, pak je čekají Kazaši (26.) a Němci (28.) . Ze čtyř základních skupin (dvě v Praze a dvě v Ostravě) postoupí tři nejlepší týmy do dvou osmifinálo vých skupin. Náš tým bude hrát se třemi celky ze skupiny D; určitě s Kanadou, zřejmě se Švýcarskem, třetího soupeře určí souboj Rakous ka s Francií. Jenomže favoritům v základních a stejně tak v osmifiná lových skupinách o mnoho nepůjde. Jedna či dvě prohry nic neznamena jí, snad jen pošramocení psychiky. Postačí totiž být v osmifinále do čtvrtého místa. Herní systém šampi onátu je již řadu let špatný a Mezi národní hokejová federace (IIHF) to ví. Špatný? Jak se to vezme, je totiž šitý na míru sponzorům a televizi: čím víc zápasů a přenosů, tím logic ky větší příjmy. Teprve od čtvrtfinále se hraje vyřazovacím k.o. systé mem, takže hráči i fanoušci procit nou z letargie. Osm celků se utká takzvaně křížem a tady prohra zna mená konec medailových nadějí. Zato poražení semifinalisté mají ješ tě šanci utkat se o bronz. "Opravdo vý" šampionát bude tedy trvat jen pár dní - od středy (čtvrtfinále) 5. května přes sobotu (semifinále) do neděle 9. května, kdy šampionát končí zápasy o třetí místo a prven ství.

Foto
VSTUPENKY: Výhradním distribu torem je Sazka, tuzemský prodej zahájila před vánočními svátky na Internetu a hned první den byly vyprodány vstupenky na zápasy českého týmu v základní skupině. Ještě proběhnou dvě prodejní kola: první v polovině ledna, druhé v břez nu (odmítnuté vstupenky od IIHF). V osmifinále stojí nejdražší lístek 1100, ve čtvrtfinále 2900, semifinále 3300 a ve finále 6500 korun.

FOTBALOVÁ EVROPA (12. 6.-4. 7.)

Deset portugalských stadiónů bu de dějištěm 12. mistrovství Evropy fotbalistů. Český tým má za sebou skvělou sérii 19 zápasů bez prohry, loni suverénně vyhrál svou kvalifi kační skupinu o postup na tento šampionát, když za sebou nechal Nizozemsko, a proto se řadí k favo ritům. Bookmakeři sázkových kan celáří věří nejvíc obhájcům titulu Francouzům, kteří mají kurs 5:1, po nich Italům (6:1), Portugalcům (7:1) a pak již Čechům a Nizozemcům (shodně 8:1). Kursy se však nesmějí brát vážně. Stačí si vzpomenout na Euro ´96. Tady jsme dostávali ve skupině s Německem, Itálií a Rus kem šanci na postup do dalšího ko la 1:20 a naději na titul dokonce 1:80. Nakonec jsme hráli ve finále a podlehli Němcům až "náhlou smr tí" v prodloužení 1:2. Za půl roku bude pro naše výkony podstatná forma klíčových hráčů. Udrží si ji brankář Čech, útočný obránce Jankulovski, štítový záložník Ga lásek, tvůrci hry ve středové řadě Poborský,Rosický a Nedvěd a ka nonýr Koller? A dostanou se do patřičné formy marodi? Baroš, rych lonohý technik Maradonova formá tu, by se měl po zlomenině nohy již brzy objevit v sestavě Liverpoolu. Bude opět tím žolíkem, jenž v závě rech utkání rozvrací soupeřovy obra ny? Kdy se vrátí na hřiště zraněný stoper Ujfaluši a za jak dlouho získá v Hamburku svou někdejší formu? Co se stane do června, je opravdu ve hvězdách. Není ale ani vylouče no, že na jaře zazáří mladíci - Va choušek či Svěrkoš.

Foto
NEPŘÍZEŇ OSUDU (?): Los portu galského šampionátu se většině na šich hráčů nelíbil, kapitán mužstva Pavel Nedvěd řekl: "Opět se potvr dilo, že při losování nikdy nemáme štěstí." Trenér Karel Brückner to vi děl trochu jinak: "Soupeři mi nevadí, určil je los, ale přál jsem si být ve skupině, která se odehraje poblíž Li sabonu. Takhle nám vzniknou potíže s cestováním." Český tým hraje ve skupině D a začíná 15. června pro ti Lotyšsku ve městě Aveiro a tady sehraje idruhé utkání - 19. června s Nizozemskem. Dějiště obou zá pasů leží 250 kilometrů od hotelové ho komplexu Penha Longa u Lisa bonu, kde bude základní tábor čes ké výpravy. Potíž je v tom, že naši hráči musejí odtud vždy den před zmíněnými střetnutími odjet a noco vat poblíž Aveira. Jisté komplikace to může přinést, ale týmu v pohodě by to zase tolik vadit nemělo. V zá věrečném zápase skupiny hrajeme 23. června s Němci v Lisabonu . Postoupíme-li, čekají nás úspěšné celky ze skupiny C, kam los zařadil Bulharsko, Dánsko, Itálii a Švédsko. Cesta za vytouženou medailí nemu sí být těžká.

Foto
VSTUPENKY: Žádosti o jejich za koupení přijímá pouze Českomo ravský fotbalový svaz prostřed nictvím elektronického formuláře. Ten je od 29. 12. k vidění na webu www.fotbal.cz. Na něm si lze objed návat vstupenky až do 30. ledna; žadatel si smí zakoupit jen čtyři na utkání. Ceny se pohybují od 1120 až do 3200 korun. Od organizátorů je příslib, že na zápasy v A veiru dosta nou příznivci Česka po 6000, avšak na utkání s Německem v Lisabonu 9000 vstupenek. Portugalsko je tro chu z ruky, ale i tak tam mohou na šinci vytvořit docela slušné kotle.

OLYMPIJSKÉ ATÉNY (13.-29. 8.)

Foto
Výkvět tuzemské sportovní re prezentace, nanejvýš však 130 žen a mužů, vyšle Český olympijský vý bor do řecké metropole na hry 28. olympiády. Jakou budou mít šanci v soutěžích, jichž se zúčastní deset a půl tisíce sportovců z celého svě ta? V Sydney 2000 jsme získali dvě zlaté (kajakářka Hilgertová, atlet Železný), tři stříbrné (atlet Šebrle, boxer Kraj, střelec Málek) a tři Porada před zápasem reprezentace (zleva): asistent trenéra Šilhavý, Lokvenc, trenér Brückner, Bolf a Baroš "Už zase čumí na ten pitomej fotbal!" říká ona a ráda by šla do kina bronzové medaile (střelec Tenk, kanoisté Jiras-Máder, triatlonista Řehula) a skončili na slušném 28. místě. Zopakovat stejný výsledek by bylo skvělé. Zejména v přípa dě Jana Železného, v době her již osmatřicetiletého, jenž bude házet oštěpem na pátých hrách. V roce 1988 byl druhý a pak tři krát za sebou zvítězil, což je oje dinělý zápis do dějin světového sportu. Podobnou stálicí je dvoj násobná olympijská vítězka Ště pánka Hilgertová. Nicméně oba mají nejlepší závodnické roky za sebou, takže, reálně vzato, jedi ným českým kandidátem na zla to je podle všeho desetibojař Ro man Šebrle. Samozřejmě překva pení se vítají. Obstarají je opět sportovní střelci? Roky o nich není moc slyšet, však taky na střelnici nepadají góly, ale přijde olympiáda a ejhle - oni vždy nějakou tu plac ku získají.

Foto
VČERA POLITIKUM, DNES BYZNYS: Je tomu tak, nedávné soupe ření zemí v bipolárním světě nahra dily souboje "hvězd sponzorských firem". Svět sice stále baví sledovat velkolepé sportovní divadlo, ale současně přibývá těch, kteří jsou znechuceni rostoucím počtem do pingových skandálů. Jejich příčina je jasná - medaile přinášejí obrovský finanční zisk. Doping se vyplácí a Coubertinovy ideály, jež stály před sto lety u zrodu novodobého olym pismu, už dávno nikoho nezajímají. Tohle může brzy přesáhnout únos nou mez. Sponzorské firmy by měly zvážit, zda není kontraproduktivní poskytovat obrovské částky do sféry, kde se podvádí. Jenomže od ne paměti platí, že svět chce být kla mán, účel světí prostředky a lidstvo potřebuje chléb a hry.

VSTUPENKY:Toužíte-li spatřit aténskou olympiádu vlastníma očima, musíte se obrátit na Egey Travel. Tím neděláme reklamu ces tovní kanceláři se sídlem v Jablonci nad Nisou a pobočkou v Praze, ale šetříme váš čas s opatřením této in formace. Jediný prodejce vstupe nek pro ČR je partnerem organizá torů her i Českého olympijského výboru. Z desetitisícového přídě lu vstupenek jich bylo v prosinci prodáno zatím tisíc. Ceny jsou různé - od tisícikoruny na atletic ké kvalifikace až po osmatřicet tisíc korun na slavnostní zahájení. Jinak například nejdražší lístek na finále oštěpu čili na Jana Želez ného při zisku čtvrtého zlata stojí přesně 12 600 korun. V podobných relacích se pohybuje i vstupné na závěr Šebrleho a Dvořákova dese tiboje. Zdá se vám to moc peněz? A nemůže i pro mnohého diváka platit ono známé olympijské úsloví, že "není důležité vyhrát, ale zú častnit se"?



DŮLEŽITÁ RADA: NEPŘEDSTÍRAT!
Rozhovor s PhDr. PETREM ŠMOLKOU , pre zidentem Asociace manželských a rodinných poradců.>
Foto
Mohou několik dní či týdnů trvající TV pře nosy ze sportovních šampionátů či olympi ády zhoršit partnerské vztahy?
Ohroženy jsou spíš vztahy, jež se teprve rodí. U zaběhanějších je známo, že mnohé naše moudré partnerky si na tu dobu domlouvají ba bince, odjíždějí do lázní, na pobyty s aerobikem a podobně. Nutno ovšem přiznat, že poslední dobou přibývá žen, jež opravdu s nelíčeným zá jmem sledují sportovní přenosy, a to včetně ono ho zatracovaného a jimi nenáviděného fotbalu
U rodícího se vztahu by však mohlo jít i o užitečnou prověrku.
Ano, ale to by ani jeden z partnerů nesměl nic předstírat. Muž by neměl říkat, že místo TV pře nosu půjde radši na procházku, a v duchu trpět jako zvíře. Žena by neměla předstírat, že ji těší partnerův zájem o sport, a zatím v duchu spřá dat plány, jak mu časem "zatne tipec". Tahle stanoviska je lépe vyjasnit včas, dokud oba mají ještě volnost v rozhodování.
Nemůže být seriál sportovních přenosů zá roveň katalyzátorem v partnerské krizi, kte rá byla dosud trochu latentní?
Může. Tím nespokojenějším v manželství bývá totiž mnohem častěji žena než muž. A to nikoliv žena týraná, ale ta, jíž muž "pouze" přestal impo novat. Je nespokojená a zároveň si jaksi nemá na co konkrétního stěžovat. Její slabý, slušný a spolehlivý muž, leč málo imponující, přece plní všechny očekávané funkce. Když pak znaven je jich plněním klesne k oné blikající bedně, dává tím své drahé do ruky zbraň. "Už zase čumí na ten pitomej fotbal! Vůbec se mi nevěnuje!" Ona by ráda do kina či divadla, ale jako na potvoru zrovna v době, kdy naši zlatí hoši hrají o medaile.
Proč je sledování sportu v televizi převážně mužskou záležitostí?
Sport je především boj, což je mužský ata vismus. Porazit a skolit soka, být lepší - s tím se v dějinách vždy potýkali muži. Ženy mají za se více rozvinuté estetické cítění, a proto jsou pro ně přitažlivější soutěže krasobruslařek, gymnastek či akvabel.
OSTROV HOKEJ-DO
Foto
... tak se měla jmenovat opera o českém hoke jovém triumfu na olympiádě v Naganu, jež bude mít premiéru 8. dubna ve Stavovském divadle. Autory jsou dva přátelé: skladatel Martin Smolka napsal hudbu a při vzniku libreta spo lupracoval s jeho autorem, hercem širokého in venčního rozpětí Jaroslavem Duškem. Ten o vzniku díla říká: "Toužili jsme napsat operu, zprvu nás lákal Prométheus, ale pak jsme usou dili, že opera by měla být o bohatýrech. A když jsme pátrali v novodobé české historii, dospěli jsme jedině k hokejistům." Při pohledu na seznam rolí zaujme hojný vý skyt jména Hnilička: Milan Hnilička, Táta Hnilič ka, Máma Hniličková. "Ano, náš třetí brankář v Naganu je hlavní postavou, při slavnostním ce remoniálu nedostal medaili, Samaranch ho pře šel. To je přece úžasný moment!" dodává Dušek.
UKÁZKA Z LIBRETA:
2. třetina - hokej, čtvrtfinále ČR - USA
Hra, válení brankáře Haška (taneční sólo)
Táta Hnilička: Pusťte tam našeho kluka
Máma Hniličková: Hnilička rychlá ruka
Táta: Pusťte tam našeho klu ...
L (naši fandové): Ne!
Táta: No tě bůch
P (fandové soupeře): Góóól!
Máma (od plotny): Co jéé?
L: Ne!
Táta: No tě bůch
Máma: No tě bůch
Foto
V díle, jež sami autoři nazývají operní fantazií, jsou role Dominika Haška, spisovatele Haška, prezidenta Havla, hokejistů Jágra, Růžičky, Svobody, předsedy MOV Samaranche, Gejši, Divačky atd. V libretu zazní úryvky z Haškova románu o Švejkovi a verše staročínského bás níka Š´-tea. Pěvci opery Národního divadla (mj. Lenka Šmídová, Luděk Vele, Aleš Briscein, Ja roslav Březina) zatím studují party, zkoušky pod vedením režiséra Ondřeje Havelky začnou šest týdnů před premiérou. Sport nebývá často námětem podobných opusů. Podle hudebního historika Miroslava Šulce viděla Praha před válkou čtyři: Dnes hra je Káďa (1925, Uranie), Surovost nepískat! (1931), Za sportem a láskou (1933, oba v nusel ském Tylově divadle), Zelená se zelená (1937, Švandovo divadlo). Zmíněné zpěvohry či ope rety o fotbale měly většinou pokleslou úroveň. A něčeho podobného se u hokejové opery obá vají již předem někteří hudební kritici. Drama turg opery ND Pavel Petráněk říká totiž: "V tis ku už zazněla rýpnutí, ale přijde nám to nefér. Pokud bude opera špatná, prosím, ať to napíší, ale zatím neviděli ani text a ani jedinou notu." V době hokejového šampionátu se bude hrát jednou (5. května), ale jinak se letos počítá se šesti představeními opery s názvem NAGANO .


Otázka do diskuse:
Kdo z našich sportovců má největší šance v tomto roce sportu?