Potřebujeme ministerstvo pro ženy? [RX Diskuse]

Diskriminace žen v naší společnosti bezpochyby existuje. Paradoxně je tak u nás "utiskována" většina - žen totiž žije v České republice více než mužů. Avšak musíme kvůli tomu zřizovat novou instituci? DISKUSE na téma: Jste pro zřízení ministerstva pro rovné příležitosti mužů a žen?

Diskriminace žen v naší společnosti bezpochyby existuje. Paradoxně je tak u nás "utiskována" většina - žen totiž žije v České republice více než mužů. Avšak musíme kvůli tomu zřizovat novou instituci?

Foto
Na diskriminaci si nepostěžuje podnikatelka nebo herečka. Roli Julie či Desdemony jí kolega už od konce antiky nepřebere, a proto také nehrozí, že by za roli dostal vyšší honorář. K JUDr. Jaroslavě Štamberkové na Český helsinský výbor přesto ženy kvůli diskriminaci přicházejí. Modelovým příkladem je mladá žena, která je zaměstnaná v bance: "Kolega je mým spolužákem z vysoké školy, děláme tutéž práci, máme stejně dobré výsledky, přesto bere o čtyři tisíce více." Právnička ji ujistila, že diskriminována je, a dívka odešla. Soudit se? Ani náhodou. I kdyby spor vyhrála, nevěří, že by si nemusela dříve nebo později kvůli soudní při shánět novou práci. Navíc by vůbec neměla vědět, kolik bere její kolega. Nepodepsaly jste náhodou také, že o výši svého platu nebudete s nikým mluvit? Dobře vymyšleno.
Úsměvný titulek
Experti chtějí ministra pro ženy, přečetla jsem si na první straně Lidových novin (23. 9. 2003). Proč ne ministryni?
Představme si organizační strukturu takového ministerstva: V čele ministr, dva náměstci a každý z nich k ruce jednu asistentku. Pak několik odborů: pro neviditelné bariéry - umělé vytváření překážek, kvůli nimž žena nemůže postoupit na vyšší pozici, pro genderový mainstreaming - srozumitelně řečeno, až budete navrhovat změny ve veřejné dopravě, musíte mít na paměti, že ženy ji využívají více, a proto jim pomůže, když zlepšíte její dostupnost, pro odbourávání vžitých sociálních stereotypů v rolích ženy a muže - aby stále nevařila Fifinka, ale i Pinďa a Myšpulín a tak dále. Zvláštní parlamentní komise pak dohlédne na to, pokud by náhodou šéfovala některému z odborů žena, aby dostávala stejně vysoký plat jako její kolega z vedlejších dveří.
Ty stovky lidí nově zřízeného ministerstva, kteří budou rozesílat po celé republice desítky dotazníků, oběžníků, příkazů a odkazů, jejichž pozdní navrácení a chybné vyplnění budou sankcionovat, na což je písemně dopředu upozorní, budou placeni z našich daní a jistě se dočkají i schválení zákona o státní službě. Vidina teplého místečka a slušného platu až do penze je vyprovokuje k návrhu dalšího formuláře, který by posloužil ke zjištění, kolik žen je v obecním zastupitelstvu Horní Dolní, aby se posléze ujistili, že v Horní Dolní, kde zcela náhodně nežije ani jedna žena, respektovali zipový systém, jinak to paritní zastoupení žen a mužů na kandidátkách politických stran.
Že by to takhle nějak mohlo dopadnout, je přesvědčena zástupkyně starosty městské části Praha 12 JUDr. Helena Chudomelová: "Ministerstvo pro ženy určitě nepotřebujeme, potřebujeme, aby správně rozhodovaly soudy, měli jsme dobré zákony a ženy se samozřejmě nebály soudit. Nejsem ani pro paritní zastoupení mužů a žen na kandidátkách politických stran. Nemám ráda jakékoliv zvýhodňování a tohle je diktát. Pokud je žena dobrá, prosadí se, i v politice chceme mít přece kvalitní ženy, a ne jakékoliv ženy."
Vzniku ministerstva se naopak zastává PhDr. Marie Čermáková, ředitelka Sociologického ústavu Akademie věd ČR, a Petr Pavlík, PhD., z centra pro Gender studies na FF UK. Občanské organizace podle nich nestačí stejně jako vládní a meziresortní komise. Nemají totiž moc ani možnost věci ovlivňovat. Pro "plošné nábory" žen ale také nejsou.
"Nemluvme o ministerstvu pro ženy, ale pro rovnost příležitostí mužů a žen, to je nesmírně důležité, vždyť někdy jsou diskriminováni i muži," upozorňuje Petr Pavlík.
Zatmění Slunce
Diskuse o diskriminaci žen mi připomínají zatmění Slunce. Když na ně astrologové upozorní, všichni se rádi podívají - ještě si opatří speciální brýle, aby si nepoškodili oči, a za týden zapomenou, jaký že to úkaz pozorovali.
Návrh na zřízení ministerstva vyprovokoval Twinning projekt Švédské rady pro trh práce a českého ministerstva práce a sociálních věcí. Evropská unie, do níž jsme si odsouhlasili vstup, by totiž ráda, aby evropská společnost byla budována na principu genderové rovnosti. Zároveň ovšem připouští, že neví, jak by taková společnost měla vypadat, protože taková společnost zatím neexistuje. Švédsko je ale v plnění tohoto snu mezi evropskými zeměmi nejdále. Samo také ministerstvo nemá, ale ministra pro rovnost pohlaví vykonává místopředseda vlády.
Kde začít? Doma, nebo na ministerstvu?
Napadne vás poslat syna do zahraničí jako au pair? Pak si dejte pozor, komu se svěříte. Můj kolega se zděsil, protože to není podle něj ta pravá mise pro muže. Uplynuly tři roky a Reflex přináší výpovědi tří mladíků, kteří jako au pair pracovali. Vůbec jsem neměla z jejich slov dojem, že by jejich mužství utrpělo tím, že přebalovali mimino a luxovali.
A jak pomoci vysokoškolsky vzdělaným ženám, jež uspořádají konferenci na téma diskriminace žen v jejich profesi a nepozvou na ni ani jednoho muže? Když se zeptám proč, jedna z nich mi popuzeně odpoví, že by stejně nepřišli.
Než uteču, položím ještě jednu otázku: Přemýšlíte o tom, jak vychováváte doma své syny, aby jako dospělí nediskriminovali manželky a kolegyně?

Otázka do diskuse:
Jste pro zřízení ministerstva pro rovné příležitosti mužů a žen?