Miloš Zeman: hrdě k prohře

Miloš Zeman: hrdě k prohře

Miloš Zeman: hrdě k prohře

Předseda Strany práv občanů (SPO) bude kandidovat v Ústeckém kraji v parlamentních volbách. Horší POLITICKÝ FUNUS si důchodce z Vysočiny nemohl vystrojit.

Předseda Strany práv občanů (SPO) zřejmě bude kandidovat v Ústeckém kraji v parlamentních volbách. Horší POLITICKÝ FUNUS si důchodce z Vysočiny nemohl vystrojit.

"K rozhodnutí jít do voleb přispělo i vyjádření Jiřího Paroubka, který ho označil za zbabělce," vysvětlil v MfD Zemanovo rozhodnutí jeho jmenovec a mluvčí SPO, někdejší ministr školství za ČSSD Eduard Zeman.
NIKDY NEŘÍKEJ NIKDY

Při čtení novoroční zprávy o Zemanově kandidatuře mě napadlo, že jde jen o důsledek zbytkové silvestrovské becherovky a záhy přijde dementi. Zeman se vždy kamarádil se štamprlí a sem tam musel následně hasit plameny alkoholem rozvázaného jazyka. Proč ne právě na silvestra, kdy jsme s pomocí TV namol skoro všichni?
Navíc na říjnovém ustavujícím sjezdu SPO slíbil novinářům i delegátům, kteří s vlhkýma očima viseli na každém jeho moudrém slově a přemlouvali jej k návratu do politiky, že k nim možná během volební kampaně zavítá s oprášeným Zemákem, určitě ale nebude kandidovat. ,,Místo ve straně by mělo být především pro známé místní politiky a pro mladé lidi, ne pro recyklované politiky, jako jsem já," řekl tehdy Zeman ve vinohradském Národním domě, než na chvíli usnul. ,,Proto nebudu za stranu kandidovat."
Neuběhly ani tři měsíce a všechno je jinak. Již brzy zřejmě uvidíme známého recyklovaného politika, jak neohrabaným krokem a s cigaretou v ruce vystupuje ze Zemáku a lidem na náměstí říká: Věřte mi, držím své sliby.
Z VYSOČINY DO ŽUMPY
Svým způsobem je mi Zemana, jednoho z chytřejších a talentovaných politiků, líto. Někdejší vítěz parlamentních voleb a kandidát na prezidenta jde do prohraného boje s pidistranou politických důchodců, z nichž mnohé nespojuje víc než patetický obdiv ke králi bonmotů, špatná reputace či potřeba chodit častěji na WC. Jako by se Pavel Nedvěd vrátil z Itálie a nechal se na stará kolena mrzačit v české lize, jíž kvůli sponzorům říkáme fotbalová.
Expremiér, jenž parlamentní volby vyhrál, ještě než z nich Paroubek udělal nekonečný závod v nákupu voličů za peníze voličů jiných stran, možná úplně netuší, do čeho jde. Sedm let po fiasku s prezidentskou kandidaturou zhrzeně objímal stromy - v politice věčnost. A zvlášť v té naší porevoluční, jež se během dvaceti let proměnila z historického poslání v historickou ostudu.
Navíc díky kandidatuře šéfa ČSSD bývají volby v Ústeckém kraji přehlídkou nejhnusnější předvolební demagogie jak vystřižené z poúnorových filmů o nenažraných kulacích, továrnících a živnostnících, co snídají kaviár, obědvají šampaňské a večeří zaměstnance. Letos budou ještě vyhrocenější. Paroubek bojuje o politické přežití, a především udržení vlastního nadmíru nesociálně demokratického životního standardu. Jak ukázal už před loňskými eurovolbami, nechá si kvůli vítězství - když selže tupá agrese náhodně kolemjdoucí ochranky - na hlavu zvrhnout i plato vajec.
Problém je, že Zeman, jenž na rozdíl od Václava Klause nikdy neměl opravdu svou vlastní stranu a nemá ji ani teď, není populista. Naopak: s určitým povýšeným uspokojením v očích vždy lidem říkal i to, co nechtějí slyšet.
Nyní třeba, že sociální dávky nejsou automatickou součástí platu nebo že by se politici spíš než o podporu v nezaměstnanosti měli starat, aby lidé měli práci. Vedle Paroubkova pouličního automatu na bezplatné sny, který v Ústeckém kraji nonstop krmí penězi tamní ČSSD Petra Bendy, sebevražda.
ARCHANDĚL PAROUBEK

Právě někdejší vekslák a asistent Paroubka je symbolem výjimečnosti Ústecka, v podstatě malého Česka v Česku. Ani ne čtyřicátník si za posledních deset let kraj za ČSSD (ODS to dělá podobně, jen jako Aleš Řebíček v lepším obleku) politicky zprivatizoval a z politiky udělal impérium služeb a protislužeb, do něhož vás pustí jen velké peníze; politici, jimž kryjí záda bývalí policisté, slouží byznysu a byznys na oplátku politice.
Viz loňské zrušené volby. Paroubek v nich sliboval své evergreeny - třinácté důchody, bezplatné vysoké školy a zdravotnictví či dividendy ČEZ jeho voličům. Kromě toho však měl auru archanděla bezmocných.
,,Stará se o nás, zařídil lidem bydlení," řekly mi na kadaňském mítinku ČSSD starší ženy. Pro tyto lidi je Paroubek Bůh i bez politického programu, přestože většinu věcí zařizuje jeho dlouhoprstý pěšák Benda, jenž za to dostal volitelné místo na kandidátce. Nic takového Zeman zdejším voličům neveze.
Možná tak pot a slzy, velmi partiové zboží.
SLUŠNĚ K PROHŘE

,,Nejde jen o slova o zbabělci, Ústecký kraj je důležitý," vysvětluje mi do telefonu Miroslav Šlouf, volební manažer Zemana i celé SPO. Stejně jako Zeman vrátil se i autor vítězného Zemáku ke své někdejší profesi. Právě sedí v autě na Moravě, kde se Zemanem objíždí mítinky s voliči ve Zlíně, Vsetíně a Uherském Hradišti. ,,Včera viděly Zemana stovky lidí, od mladých až po staré."
Jak reagují? ptám se. Podle průzkumů si totiž většina lidí návrat Zemana do politiky nepřeje.
,,Nenadávají mu," usmívá se lobbista, na rozdíl od Zemana vždy přátelský k novinářům. ,,Vítají ho, chtějí od něj slyšet o životě."
Proč ne. O životě chce slyšet většina z nás, i proto jsme si na sebe vymysleli TV reality shows. Jenže je rozdíl mezi vyprávěním o životě a skutečnou volební kampaní vyžadující partajní mašinérii, a především milióny na volební klobásy, pivo, billboardy, inzerci, mítinky a béčkové playbackové zpěváky.
SPO ani jedno nemá. Na rozdíl od podnikatelsky atraktivní TOP 09, jež deficit místních politiků chytře vyřešila spojením s Hnutím starostů a nezávislých, je SPO pro sponzory nezajímavá, někteří její členové se možná voleb ani nedožijí; něco málo vybere na členských poplatcích, pár miliónů sežene Šlouf, schopný manažer.
Podobně s členskou základnou. Strana zaregistrovaná v prosinci postrádá čtyři měsíce před volbami regionální aparát, natož volební kandidáty. Její web je mrtvou tapetou. Víc se o straně dozvíte i z jejího antiwebu založeného jedním z těch, kdo už od Zemana o životě slyšet nechtějí. Navíc Ústecký kraj volby nerozhoduje; větší je Praha, Středočeský, Moravskoslezský i Jihomoravský kraj.
,,Nastartujeme Zemák a pojedeme," říká Šlouf. ,,Určitě nebudeme nakupovat hlasy nebo napadat volební programy ostatních stran.
Nějaké billboardy mít budeme, ale nebudou jich tisíce. Kampaň povedeme slušně."