Sebevražda mistra Kalouska

Sebevražda mistra Kalouska

Sebevražda mistra Kalouska

Sotva se expředseda lidovců Miroslav Kalousek nechal o víkendu zvolit prvním místopředsedou (i jemu bylo hloupé být předsedou) TOP 09, začal páchat politickou sebevraždu: pustil do světa partajní program.



Snad ironií osudu ovládly pondělní noviny úryvky z jeho zdravotnické části; Kalousek nám v ní zhruba slibuje, že si sami zaplatíme všechno včetně odstranění křečových žil či akné – pokud máte tu smůlu. „Nejlepší zuby mají v Dánsku, kde si platí prakticky všechny zubní zákroky lidé ze svého,“ řekl HN Kalousek, de facto šéf TOP 09, nepočítáme-li předvolební mediální legraci s Karlem Schwarzenbergem.

Soudě podle pouze povrchní obhlídky Kalouskova chrupu, jíž jsem na sněmu TOP 09 prováděl dva dny, měl by si peněženku nachystat i sám chemik z Bechyně; pár tmavých míst se tam určitě najde. A to zdaleka nemluvím jen o nejlacinějších plombách, které nám chce TOP 09 taky prodávat. Co teprve takové vybělení zubů?

Nic proti osobní odpovědnosti, někde začít musíme. Dánové možná mají hezké zuby, protože si je sami platí; taky ale mají jeden z nejlepších a&#160nejméně zkorumpovaných států, takže místo černých plomb dostávají za své daně jiný základní státní servis. My dostáváme politické kmotry.

Což ale není celá pointa. Tu byste nejlépe našli v sále Top Hotelu, kde se delegáti strany jednomyslně volili za předsedy: byl plný někdejších lidovců, kteří politiku i správu země přivedli tak daleko – že si sami museli založit novou stranu. Žádné překvapení, že při tom zapomněli na Boha.

Největší legrace ovšem je, že to byla právě Kalouskova KDU-ČSL, jež v&#160poslední vládní koalici tak dlouho změkčovala celkem milosrdnou Julínkovu reformu, až z ní de facto zbyl jen starý socialistický základ, volební mantra Jiřího Paroubka a jeho ČSSD. Ostatně s programem zrušení zdravotnických poplatků se ČSSD zmocnila v posledních krajských volbách moci ve všech krajích kromě Prahy, kterou jí nyní ze všech sil servíruje Pavel Bém.


Obávám se, že se i jinak chladně uvažující Kalousek nechal unést horkými předvolebními průzkumy a prostou oblibou knížete, jehož masku nosí už půl roku přes obličej. Až lidé zjistí, kolik je volba oblíbeného Schwarzenberga bude stát, rádi zapomenou, že ho měli chvíli méně neradi než ostatní politiky.





Tomáš Tesař: OBRAZEM: JAKÝ BYL SJEZD TOP 09?
(Reflex.cz, 30. 11. 2009)
Sjezd politické strany TOP 09 se konal symbolicky v pražském Top Hotelu. Delegáti zvolili své lídry a projednali stanovy strany. Víkendové dění zdokumentoval fotograf Reflexu Tomáš Tesař.



Reflex.cz: HLASUJTE: Věříte TOP 09, že své heslo - zásady ne výsady - myslí upřímně?

(Ankety, 30. 11. 2009)