Zelení chtějí odvolat Bobo Klause

Zelení chtějí odvolat Bobo Klause

Zelení chtějí odvolat Bobo Klause

Tak to konečně víme: prezident prý nepodepíše Lisabonskou smlouvu kvůli strachu ze sudetských Němců. Scheisse! Jak dlouho chce ještě brnkat na tuhle falešnou strunu?

Tak už to konečně víme: prezident Václav Klaus prý nepodepíše Lisabonskou smlouvu kvůli strachu ze sudetských Němců. Scheisse! Jak dlouho chce ještě brnkat na tuhle falešnou strunu?
U Klause je to jako špatné déjà vu: vždycky, když nám chce dokázat, jak dobrým je prezidentem, jede buď do Moskvy nebo si vzpomene na sudetské Němce a jejich údajné majetkové nároky.
Nyní konečně uviděl jejich zlého ducha i v Lisabonské smlouvě. Možná to konzultoval s Janou Bobošíkovou; ta na tom založila celou svou politickou kariéru. Na rozdíl od Klause naštěstí v posledních volbách prohrála.


Tentokrát tady ale něco smrdí. Klaus není až tak hloupý, aby uvěřil, že mu tohle uvěříme; Sudetští Němci a Lisabon, vytažení nyní, znějí nápadně falešně i na známého romantického nacionalistu. Zvlášť když všichni víme, že v politice bývá vše, jen ne romantický: coby obstojný hráč šachů odjakživa plánuje i své politické tahy dlouho dopředu. Ostatně právě proto dodnes sedí na Hradě.
Zoufalý tah se sudetskými Němci spíš připomíná Klausův poslední výstřel ve tmě. Udělá prostě cokoli, aby Lisabonské smlouvě aspoň jakkoli ztížil cestu na svět, když už ji nemůže pohřbít. Nakonec ještě nedávno, když stále doufal, že za něj špinavou práci odvedou Irové, sliboval, že v případě jejich ANO smlouvu podepíše. Najednou nás vysídlují Němci.
Předseda Zelených Ondřej Liška chce Klause odvolat. Proč ne: těžko předvídat, co nás kromě dalších knih čeká ve zbývajících letech jeho druhého hvězdného období. Snad ruská vlajka na Hradě? Mnohem elegantnější by bylo léčit Klause jeho vlastní medicínou, „ústavním“ napružováním Ústavy: třeba ústavním obejitím jeho podpisu.


K tématu:

Anketa: STYDÍTE SE ZA PREZIDENTA? NEBO MU FANDÍTE? (Reflex.cz, 12. 10. 2009)
„Václav Klaus se dopustil bezprecedentního kroku. Odmítl respektovat psaná i nepsaná pravidla a hraje už poněkolikáté nebezpečnou nacionalistickou hru. A šokoval tím veřejnost doma i v Evropě. Někteří se za prezidenta stydí...“

Bohumil Doležal: „KLAUS BY MĚL BÝT ODVOLÁN“
(Co přinesl den: 10. října, Reflex.cz, 12. 10. 2009)
Klausův postoj by tedy bylo nutno nejprve diagnostikovat jako zvláštní formu Alzheimerovy choroby, projevující se záchvaty nekontrolovaného nacionalismu...
Bohumil Doležal: PODMÍNKA PRO PODPIS
(Co přinesl den: 9. října, Reflex.cz, 12. 10. 2009)
Podobně jako tchoř, když se dostane do ouzkých, začne smrdět, začíná český politik v obdobné situaci hauzírovat Benešovými dekrety. Klausova podmínka je jednak zbytečná, jednak nemravná.