Plzeňská inspirace Dana Browna

Plzeňská inspirace Dana Browna

Plzeňská inspirace Dana Browna

Opsané disertace a krádež duchovního vlastnictví, ztracená čest, opovržení kolegů a zřejmě i odchod milovaných žen.
Autor bestsellerů oslovil pedagogy věhlasné plzeňské Západočeské univerzity, zda by pro něj mohli zkomponovat námět na nový román.

Opsané disertace a krádež duchovního vlastnictví, ztracená čest, opovržení kolegů a zřejmě i odchod milovaných žen. Spojte tyto čtenářsky atraktivní motivy do příběhu a zasaďte jej do prostředí odkojeného Haškem a švejkováním, Hrabalem a pábením, Fuksem a spalováním mrtvol.


Nevychází vám z jednoduché rovnice neskutečný literární i filmový trhák? Danu Brownovi, autorovi již pěti bestsellerů, ano.
Otec Šifry mistra Leonarda či Andělů a démonů pokračuje v thrillerech z prostředí vzdělanců, ovšem rozhodl se nahradit geniálního znalce symbolů a šifer, harvardského akademika Roberta Langdona, „někým zemitějším ... a sympatičtějším“. A proto oslovil pedagogy věhlasné plzeňské Západočeské univerzity, zda by pro něj mohli zkomponovat námět na nový román.


Vážení proděkani slovutné právnické fakulty ZČU Milan Kindl, autor příběhů advokáta Martina Aldera z prózy V síti, a dosud literatuře i právu takřka neznámý Ivan Tomažič se tak velkého úkolu nezalekli. A nejenže začali chutě psát – rozhodli se dokonce v praxi ověřit reálnost vlastního syžetu a inscenovat jej v druhé půli září před očima veřejnosti. Inspirováni příkladem někdejšího prorektora a protoplagiátora plzeňské univerzity Iva T. Budila a ovlivněni Stanislavského metodou herecké tvorby, vrhli se do díla...
Námět, který Dana Browna tolik uchvátil, najdete v Reflexu č. 41 (vyšel 8. 10. 2009).


K tématu:

Kateřina Kadlecová: PLAGIÁTOŘI TÉTO ZEMĚ (Reflex.cz, 9. 10. 2009)
Plzeňskou právnickou fakultu bude případ podvržené disertace stát již tak dost pošramocené dobré jméno. Akademické tituly to však plagiátorům neodpáře, a jak už to tak bývá, odnesou to i studenti, kteří za nic nemůžou.