Přišli jste o práci? Špatně. Máte práci? Možná taky špatně.

Přišli jste o práci? Špatně. Máte práci? Možná taky špatně.

Přišli jste o práci? Špatně. Máte práci? Možná taky špatně.

Střelba po bývalých nadřízených a série sebevražd zaměstnanců, dva případy, které spolu zdánlivě nesouvisejí.

Extrémní situace vedou k extrémním koncům.

Zlín: Pětapadesátiletý muž pracoval v místní tiskárně více než 30 let. Z pozice mistra byl později přeřazen na místo tiskaře a nakonec propuštěn. Později z legálně držené zbraně zasáhl nejprve spolumajitele společnosti a pak i dalšího člena vedení. Jeden z mužů v nemocnici zemřel, druhý postřelený je stále ve vážném stavu.
Střelec nakonec obrátil zbraň proti sobě a zranění po několika hodinách podlehl.
Podle kriminalistů je jedním z prověřovaných motivů právě ukončení pracovního poměru ve společnosti.

Paříž: Další, už 24. sebevražda za posledních 19 měsíců byla zaznamenána ve francouzské telekomunikační společnosti France Télécom. Jednapadesátiletý zaměstnanec skočil z dálničního viaduktu. Podle vyjádření vdovy podlehl tlaku, kterému byl v zaměstnání vystaven.
Francouzské sdělovací prostředky poukazují na neúnosnou situaci ve firmě, která se snaží přizpůsobit tuto bývalou monopolní státní společnost novým, konkurenčním podmínkám.
Deník Le Monde shromáždil svědectví zaměstnanců, kteří uvedli, že na některých úsecích panuje doslova teror.


Tolik strohé informace zpravodajských agentur. Dva krajní případy, u nichž neznáme (ani nemůžeme znát) všechny okolnosti. Přesto nám možná cosi naznačují. Jaké jsou vaše zkušenosti? Setkali jste se s podobnými, byť méně vyhrocenými případy? Jste v práci vystaveni nepřiměřenému tlaku? Bojíte se ztráty zaměstnání?



K tématu:

J. X. Doležal: ODSTŘEL NADŘÍZENÝCH A MARIHUANA (Reflex.cz, 5. 10. 2009)
Každý, kdo dostane nápad jít si to s bývalým šéfem (či kýmkoliv jiným) vyřídit brokovnicí, by si mohl ještě předtím zahulit. A než by dokouřil do poloviny prvního jointa, tak by si to zabíjení rozmyslel.



Petr Bílek: UBLÍŽENÍ A PONÍŽENÍ (Reflex č. 40/2009)
Je dokonce s podivem, že současnou ekonomickou situaci zaplatilo u nás životem zatím tak málo manažerů a jiných šéfů. Bude to možná tím, že mezi propuštěnci je nepatrně gangsterů.