Bude další squat?

Bude další squat?

Bude další squat?

Záleží to jen na vás! Přesně podle toho, co mi doporučíte v diskusi a anketě pod tímto článkem, buď neudělám nic, nebo naopak založím v Praze další squat. Na Kocábově ministerstvu pro menšiny...



Vila Milada byla dlouhá léta v jakési šedé zóně, nebyla zanesena v katastru nemovitostí. Pak se dřívější administrativní chyba napravila a majitel domu, Úřad pro informace ve vzdělávání, najal bezpečnostní agenturu a nechal vilu vyklidit kvůli soustavným stížnostem sousedů na hluk a nepořádek, který squatteři dělali.


Na místo se však dostavil Michael Kocáb, ne ve funkci dr. Ropotama, ale jako ministr pro menšiny, a nabídl squatterům pomoc. Podnikatel Petr Svinka, se kterým se Kocáb zná z minula z hudební branže, poté nabídl ve svém domě u náměstí Republiky zadarmo – jen za úhradu energií a vody – tři byty.
A já od té doby marně přemýšlím, co je to za pořádek. Lidí, kteří nemají kde bydlet a nemají peníze na drahé nájmy, je v republice spousta. Málokteří však sáhnou k obsazování objektů, které jim nepatří. Squatteři z Milady tak učinili. A místo trestu za užívání cizí věci dostanou zadarmo bydlení...
Proto si myslím, že by měl podobný stav – totiž že se mu někdo nastěhuje do objektu, kde nemá co dělat – zažít i ministr Kocáb osobně. Proto zvažuji, že se mu nastěhuju na pár dní se spacákem na ministerstvo. Ale poslední slovo k rozhodnutí, zda tak učinit, máte právě vy, naši čtenáři. Takže – mám se na Kocábovo ministerstvo „nasquattovat“? Hlasujte v ANKETĚ na konci článku.


K tématu:

Obsadit ve veřejném zájmu
Martin Kontra: OBSADIT VE VEŘEJNÉM ZÁJMU (Reflex.cz, 9. 7. 2009)
Právě v těchto domech – a speciálně v těch z nich, které patří městu či veřejným institucím – by mohlo v budoucnu pokračovat vyjasňování našich představ o tom, co je to veřejný majetek, komu z nás patří a co se s ním má dělat.
Anketa: PRÁZDNÉ DOMY SQUATTERŮM?
(Reflex.cz, 9. 7. 2009) Měla by města či veřejné instituce umožnit squatterům obývat jejich dlouhodobě prázdné, nevyužívané budovy?