Francouzi mi budou chybět

Francouzi mi budou chybět

Francouzi mi budou chybět

Dnes je první den, kdy zase nevedeme EU, a mně něco chybí. Nemyslím Topolánkovy eurovtipy. Chybí mi stín Nicolase Sarkozyho. Nikdo neudělal v posledním půlroce pro Česko tolik jako on, dokonce ani Jiří Paroubek.

Dnes je první den, kdy zase nevedeme EU, a mně něco chybí. Nemyslím Topolánkovy eurovtipy. Chybí mi stín Nicolase Sarkozyho v zádech. Nikdo neudělal v posledním půlroce pro Česko tolik jako on, dokonce ani Jiří Paroubek.


Francouzský prezident, jenž měl koncem francouzského předsednictví trochu problém pochopit, že každý půlrok jednou končí, snad neměl den, kdy by o nás nemluvil ve velkých světových médiích. Takovou reklamu, navíc bezplatnou, Česku neudělal ani slavný panoramatický šot s Karlštejnem na CNN!
Každý se jistě chtěl na vlastní oči přesvědčit, jestli jsme doopravdy takoví idioti, jaké z nás Sarkozy s pomocí svých přátel z tisku dělá. Odmysleme si na chvilku Paroubka: samozřejmě že nejsme.
Idioti – excusez-moi – jsou naopak Francouzi. Snad jen francouzský existenciální novinář, čtoucí denně jiné francouzské existenciální novináře, může myslet vážně, že francouzské předsednictví bylo úspěšné, protože s sebou Sarkozy všude po světě vozil unijní vlajku, jak vážně řekl jeden z francouzských komentátorů. Neznám existenciálnější argument!
Zato znám jeden existenční: Gruzie. EU à la Sarkozy vypadá asi takhle: přijedete, roztáhnete unijní prapor, poplácáte všechny po zádech a – voilà! – Gruzii chybí třetina území. Jestli někdo dokázal, co je s EU špatně, pak právě Sarkozy: spolek kecálků, kteří se rádi fotí a které svět nikdy nemůže brát vážně.
Čímž nechci říct, že by kvůli záři našich úspěchů nešlo vidět i neúspěchy. Třeba začátek i konec Entropy se úplně nepovedl. Ale jinak? Řekněme, že jsme v čele EU byli stejně úspěšní i neúspěšní jako ostatní: dotáhli jsme to k dalšímu půlroku.



Další články autora najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST


K tématu:

Osladili jsme to Evropě?
Anketa: OSLADILI JSME TO EVROPĚ?
(Reflex.cz, 1. 7. 2009)
Jak hodnotíte Českou republiku v čele Evropské unie? Byl to propadák, nebo úspěch? Nebo něco mezi tím?