Co Kalousek má a ostatní ne?

Co Kalousek má a ostatní ne?

Co Kalousek má a ostatní ne?

Exministr financí Miroslav Kalousek si (konečně) založil svoji stranu. TOP 09 by mohla být další z mnoha stran, které v posledních měsících vznikly a neuspěly. Kalousek má ale něco, co ostatní ne.



Kalousek má Karla Schwarzenberga. A Karel Schwarzenberg, to je půl vítězství.

Fenomén Schwarzenberg

Kníže umí přilákat hlasy z nejrůznějších skupin obyvatelstva. Je blízký Václavu Havlovi, ale Václav Klaus označil své pochybnosti o něm za největší chybu prvních pěti let svého prezidentování. Je konzervativec, ale hlasoval pro registrované partnerství. Rakouské odpůrce Temelína, kteří zablokovali státní hranice, označil za magory, ale zároveň je rozvážným starším pánem. Přesto je nesmírně oblíbený mezi mladými lidmi, na Facebooku má zhruba 10 000 příznivců. Kalousek asi 30.

Kalouskovo načasování

Do karet Kalouskovi hraje také doba a okolnosti vzniku jeho strany. Sám si užívá vrcholu své popularity i jako nejlepší ministr financí rozvíjejících se ekonomik, zároveň do propadliště dějin směřují všechny tři zelené strany a jeho bývalá strana KDU-ČSL se dál drolí. Více politického prostoru si Kalousek nemohl přát.

Sebevražedný potenciál

Zdá se, že nová strana má samé výhody. Hrozí jí však, že právě ty stranu nakonec pohřbí. Kdo ji bude volit? Liberálové, kteří podporovali Unii svobody či Stranu zelených? Ti se jen těžko smíří s postojem strany k homosexualitě, euthanasii či potratům. Vždyť jádrem členské základny jsou bývalí lidovci. Schwarzenberg zase může odradit odpůrce samostatného Kosova, protože souhlas s jeho nezávislostí v české vládě prosadil. A co víc, tehdy byli jeho největšími odpůrci právě lidovci. Bývalí voliči ODS, kteří jsou nespokojeni s Mirkem Topolánkem budou mít problém s tím, že Kalousek se Schwarzenbergem jsou stoupenci Lisabonské smlouvy (a dle programu i boje proti změnám klimatu). Ti budou volit Stranu svobodných občanů Petra Macha nebo Suverenitu Jany Bobošíkové. Lidé, pro které je na prvním místě zákaz potratů, euthanasie či registrovaného partnerství, mají zase větší jistotu u KDU-ČSL.
Miroslav Kalousek má od každého trochu. Má lehce zelený, docela konzervativní, znatelně ekonomicky liberální program. Ale jak se říká: Mnoho psů – zajícova smrt.

Budoucnost pravice
Ve hře je však i podoba budoucí vlády. Ještě nedávno se zdálo, že koalici ČSSD a KSČM nemůže už nic zabránit. Nálada ve společnosti se ale nečekaně rázně proměnila a o tom, kdo vyhraje podzimní předčasné volby, není vůbec rozhodnuto. Zřejmě bude výsledek těsný, ale dost možná, že ne rozhodující. Zdá se, že o příštím premiérovi nerozhodnou hlasy pro ČSSD nebo ODS, ale hlasy pro KSČM na jedné straně a hlasy pro KDU-ČSL a TOP 09 na straně druhé. Kalousek tak může sehrát historickou roli a zabránit vzniku čistě levicové vlády. Paradoxně ale může lidovce stlačit pod pět procent a sám tuto hranici nepřekonat. Neomezeným pánem sněmovny by tak byla levice.
Kalousek teď hraje hop nebo T(r)OP o budoucnost české pravice.



K tématu:

Kalouskův sedmý div
Petr Holec: KALOUSKŮV SEDMÝ DIV
(Reflex online, 15. 6. 2009)
Jestli ji zpětně netrumfne Lidový dům, zůstane nejlepším vtipem minulého týdne výzkum STEM, podle nějž by skoro 40 procent lidí volilo TOP 09. Stranu zatím existující pouze coby mediální vývod Miroslava Kalouska.
B. Doležal: TOP 09 NESTAČÍ SVÉ POTENCIÁLNÍ VOLIČE ZKLAMAT
(Co přinesl den: 12.–13. 6., Reflex online, 15. 6. 2009)
Podle průzkumu STEM 40 % lidí nevylučuje, že by novou stranu mohlo volit. Jak by ne, když se o ní zatím skoro nic neví a každý si do ní promítá své vlastní naděje.
B. Doležal: SCHWARZENBERG LÍDREM TOP 09
(Co přinesl den: čtvrtek 11. června, Reflex online, 12. 6. 2009)
Miroslav Kalousek ohlásil vznik nové strany, složení přípravného výboru i to, že volebním lídrem bude Karel Schwarzenberg.