Extremisté a „obyčejní bílí lidé“

Extremisté a „obyčejní bílí lidé“

Extremisté a „obyčejní bílí lidé“

Krajní pravici může oslabit hlavně nesouhlas veřejnosti, říkají odborníci. Jedním z hlavních důvodů, proč v poslední době přibývá akcí pravicových radikálů, je prý právě podpora obyčejných lidí.

Aktivity krajní pravice může oslabit zejména nesouhlas vyjádřený ze strany nejširší veřejnosti.
Podle názoru odborníků oslovených agenturou ČTK je jedním z hlavních důvodů, proč v poslední době přibývá akcí pravicových radikálů, právě podpora obyčejných lidí, které se jim dostalo například loni na litvínovském sídlišti Janov.
Jak tomu bylo v Krupce a Ústí nad Labem? Podívejte se na fotoreportáž Stanislava Krupaře:

V sobotu odpoledne, ještě před pietním pochodem v Ústí nad Labem, proběhlo shromáždění Dělnické strany a Ochranných sborů v Krupce.
Nacionalisté původně chtěli projít městskou částí, kterou obývají převážně Romové. Ti se spolu s hrstkou anarchistů, kteří jim vyjadřovali podporu, shromáždili před svými domy a vytvořili barikády z popelnic. Policie vzájemný kontakt znesvářených stran nedopustila a tak zástupci DS pouze přednesli své projevy, podporováni hojným počtem místních obyvatel.
„Solidní“ občan si zakřičel: „Cikán není člověk, cikán je dobytek!“ a pak si koupil placku s logem DS, kus za 35 korun.



Ústí nad Labem. Policie důsledně kontroluje každého příchozího na Lidickém náměstí. U několika nacionalistů zajistila zbraně.

Na akci přijela i skupina si šedesáti německých extremistů. Zavzpomínali na krásné časy, kdy Evropané bojovali proti prohnilému liberalismu a bolševismu.

Autonomní nacionalisté na bestiální zvěrstva spojeneckých pilotů nezapomínají. O těch fašistických si špitají pod peřinou.





K tématu:

Lenka Krbcová, Tomáš Zahradník: V ČÍSLECH, OBRAZECH A SLOVECH... (Reflex online, 21. 4. 2009)
Zajímá vás, kolik to celé stálo, jak to tam vypadalo a jaká opatření nabízejí naši politici?
J. X. Doležal: VÁLKA SAMOLEPEK (Reflex online, 20. 4. 2009)
Kolem nesporně ohrožující neonacistické demonstrace v Ústí nad Labem proběhla i skrytá válka opravdu dětinského typu. Lepilo se...
Fotoreportáže Tomáše Zahradníka z útoků na litvínovské sídliště Janov najdete zde:
EXTREMISTÉ ÚTOČILI NA JANOV (Reflex online, 18. 11. 2008)
EXTREMISTY A ROMY DĚLILO STO METRŮ (Reflex online, 20. 10. 2008)
Lucie Macková: MÁ POVRCHNÍ SETKÁNÍ S NEONACISTY (Reflex online, 22. 4. 2009)
Do první třídy jsem se těšila. Jenže – dostala jsem učitele Karla. Říkejme mu třeba Mašlička, nechci ho veřejně kompromitovat, i když v té době bylo na našem malém městě všeobecně známé, že je členem Republikánů Miloslava Sládka. Doufám, že se za to dneska stydí...