Tvrdíkovské letáky a "Národní fronta"

I minulý týden se našlo pár událostí, o kterých by jeden chvílemi nevěřil, že se opravdu mohou stát. Tady najdete několik z nich, v pokusu o připomenutí toho, co se také děje v Čechách a na Moravě.. Asi to není příliš zábavné čtení, ale některé věci by si člověk pamatovat měl.

Pondělí 22. dubna


Tvrdíkova volebně-armádní reklamní kampaň?

Jako placená inzerce se v deníku MF Dnes objevil leták, jímž ministerstvo obrany odstartovalo necelé dva měsíce před volbami mediální kampaň na podporu reformy armády. Leták by se měl postupně objevit i v dalších novinách.
Úřad Jaroslava Tvrdíka vyrobil pět set tisíc letáků, odmítá ale sdělit, kolik reklama stála, i když ji zaplatil z rozpočtu ministerstva. „Je to předmětem obchodního tajemství,“ tvrdí mluvčí ministerstva Milan Řepka.

(Zdroj: MF Dnes, kráceno.)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes z úterý 23. dubna 2002.



Originální výmluva pro daňové poplatníky, z jejichž peněz to všechno jde. Ještě by si mohli na ministerstvu vymyslet nějaký trefný blábol, který by vystihl, k čemu je to celé dobré.



Úterý 23. dubna


Ministr Březina vysoudil omluvu za karikaturu

Vrchní soud v Praze rozhodl, že karikatura nesmí zesměšňovat politika. Každý, kdo takovou kresbu zveřejní, proto může být potrestán.
Vrchní soud rozhodoval o sporu ministra Březiny s týdeníkem Reflex. Ministrovi se nelíbilo, že časopis vyobrazil jeho postavu v komiksu Zelený Raoul při sexuálních hrátkách.
(Zdroj: MF Dnes, kráceno)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze středy 24. dubna 2002.



Díky tomu, jak si ministr vše spočítal, viděli obrázek „nahého Březiny“ spousty lidí – i takoví, kteří Reflex sami nečtou a nikdy by jej nespatřili. Pan Březina se zkrátka opět nechal vidět - snad už teď bude klidně spát.



Středa 24. dubna


Poslanci se jednohlasně shodli: dekrety jsou nedotknutelné

Poslanci jako jeden muž schválili politické usnesení k Benešovým dekretům, podle něhož není možné cokoliv měnit na poválečném uspořádání Československa.
Nikdo nehlasoval proti, nikdo se ani nezdržel, všech sto devětašedesát přítomných poslanců zvedlo ruku pro.
„Národní fronta také hlasovala jednomyslně,“ komentoval to politolog Bohumil Doležal.

(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze čtvrtka 25. dubna 2002.



Soudnější politické strany by mělo spíše zarážet než naplňovat radostí, že se tak shodli všichni se všemi – včetně komunistů.



Čtvrtek 25. dubna


Vláda vypisovala soutěž jen na každou pátou zakázku

Popularita přímého zadávání zakázek v posledních letech narostla do té míry, že si za to Zemanův kabinet vysloužil tvrdou kritiku Evropské komise. Je zdaleka nejčastější metodou, jak se v Česku přidělují zakázky placené státem.

Podle materiálu, který na žádost místopředsedy sněmovny Ivana Langera vypracoval Úřad vlády, se takto postupuje ve čtyřech případech z pěti. Dosud to zákon umožňoval bez udání důvodu.
(Zdroj: MF Dnes, kráceno)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes z pátku 26. dubna 2002.



Tak tyhle ruce jsou čisté – jenom svítí.



Pátek 26. dubna


Reklama na tabák zmizí

Za dva roky by v Česku neměl být jediný billboard s reklamou na cigarety, z časopisů mají zmizet podobné inzeráty a o reklamu na tabák by měla přijít veškerá kina.
Poslanci nezvykle rychle – v tzv. zrychleném čtení – schválili zákon o zákazu veškeré reklamy na tabákové výrobky včetně sponzoringu.
(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze soboty 27. dubna 2002.



Jakoby v České republice byly prosté zákazy opravdu stále více a více populární. Kolik poslanců, kteří se teď cítí svatě pro to, jak zatočili s nikotinem, asi uvažovalo o dopadu tohoto zákona na existenci periodik? A kolik akcí – ať už kulturních nebo jiných – se nebude konat bez tabákového sponzoringu?