Reflex č. 16

Dnes bylo, jako každé pondělí, na webu zveřejněno aktuální číslo Reflexu. Uvnitř této zprávy najdete odkaz na jeho kompletní obsah s články k přečtení - číslo je samozřejmě přístupné i z archívu tištěného Reflexu.

V Reflexu číslo 16 si můžete přečíst mimo jiné o tom, jak to ve skutečnosti je s "největším korupčním skandálem v české policii" nebo třeba o tom, jak probíhal 14. ročník Čůčobraní. Dále vás čeká causa Vladimír Páral, rozhovor s architektkou Alenou Šrámkovou a mnoho dalšího.



Zde najdete kompletní obsah čísla 16 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.






Foto
Architektka Alena Šrámková je každým coulem originální žena. Je jedním z hlavních tvůrců první české stavby v postmoderním stylu - domu ČKD v Praze na Můstku - ale také pražského hlavního nádraží. Vyhrála v celé řadě architektonických soutěží a Petru Volfovi se svěřila, že "baráky má v hlavě jako zvláštní druh těhotenství".




Média mají velkou moc. Dokáží vytvořit svou vlastní realitu, která je veřejností vnímána jako skutečnost. Kdo by neznal případ prezentovaný jako "největší korupční skandál v české policii" - případ brněnských policistů Mozgy, Jeřábka a Netíka, kteří při likvidaci zadržených drog údajně "ulili" třicet kilogramů heroinu, aby ho prodali přímo na drogovou scénu do Ostravy? Sejmeme-li však z tohoto případu mediální obraz, jako se o to pokusila Jana Doležalová, zůstává náhle jen chatrné torzo nepřímých důkazů.


Foto
Jsou chvíle, kdy ticho neléčí, a to je právě situace pot‚, co prezident Havel podepsal novelu trestního zákona o šíření toxikomanie, v němž nesmyslný paragraf umožňuje pod hrozbou kriminálu stíhat i uměleckou tvorbu odrážející drogovou tematiku. Tento článek není obhajobou drog, připomíná Petr Volf, ale nezadatelného práva o nich psát!



Bridget Jonesové i hrdinkám seriálu Sex ve městě je kolem pětatřiceti, jsou soběstačné, úspěšné, finančně zajištěné, inteligentní. Nedokáží pochopit jen jednu věc - proč jsou samy. Kde udělaly chybu? Vždyť jim celý život nejde o nic jiného než najít toho pravého. Způsobů je mnoho, desetitisíce dívek i u nás hledají ideální protějšek pomocí internetových seznamek. Po seznámení s několika z nich si Honza Dědek musel položit otázku: Skutečně něco hledají? A co?


Foto
Letos oslaví Vladimír Páral 70. narozeniny. Dospívá k nim napůl v podobě milovníka východních nauk, napůl s tváří hvězdy večírků. Byl jedním z nejčtenějších českých spisovatelů, proslul technologickým stylem psaní, jenž mu získal sympatie kritiky i čtenářů. Následovala ale normalizace, která rozmělnila i odolnější hodnoty, a poslední rána přišla paradoxně po roce 1989. Jak konstatuje Michal Schindler v cause věnované jeho osobnosti - z tvůrčí svobody se Vladimír Páral zatím nevzpamatoval.




Foto
"Balet "labutí a pávů" měl končit stylizovanou souloží a striptýzem. Vyhlášení nejlepšího vinaře a odhalení, z čeho nápoj vyrobil. Plus degustace vzorků podle chuti a odvahy. K tomu normální tancovačka a tombola. Pokud se dobře pamatuju, to bylo ohledně programu večera 14. ročníku Čůčobraní, probíhajícího v Suchém Dole, všechno," konstatoval po návratu redaktor Jan Zvelebil. "Bohužel si tou pamětí nejsem moc jist."