Procenta deziluze

Procenta deziluze

Procenta deziluze

Podle agentury STEM hodnotí většina lidí morálku i odbornost současných politiků podobně jako těch totalitních, při pohledu do parlamentu kompliment. Jenže podle stejné agentury vede žebříček popularity...

Bohuslav Sobotka…

Něco tady smrdí, ne? V podstatě bych souhlasil s prvním zjištěním: většina současných politiků opravdu je na velmi podobné morální i odborné úrovni těch předlistopadových, ostatně pocházejí často z předlistopadového těsta. A navíc jsou – jak to říct slušně? - politici.

Navíc když se na kariéru profesionálního demokratického politika připravujete třeba v méně profesionálním totalitním podniku jménem RaJ, jinak ráji papalášů a galerky, nemůže dnes nikdo být tak pokrytecký a chtít od vás morálku a odbornost. Nakonec co to vůbec je? Něco jako šizené pivo a prošlý gothaj s cibulí a octem? Od takového člověka lze čekat jen růžový svetr, program ČSSD - případně obojí.

Určitě ale ne morálku a odbornost. Právě pro lidi postrádající oba tyto atributy (a spoustu dalších) jsme kdysi vymysleli námi placenou politiku s kantýnou s dvojitou becherovkou za dvacku, čímž před nimi chráníme privátní sféru - jediný zdroj aspoň relativního bohatství.

Problém ale vidím ve druhém zjištění, znehodnocuje totiž to první. Mezi šest nejpopulárnějších politiků poslala většina lidí pět sociálních demokratů v čele s Bohuslavem Sobotkou, Michalem Haškem, Lubomírem Zaorálkem a Jiřím Paroubkem. Hegemonii titánů z Lidového domu ruší na druhém místě jen kníže Schwarzenberg. A to jistě jen proto, že i na respondenty – méně šťastné jedince s potřebou povídat si s cizími lidmi - byla takováhle fraška moc.

Vezměme například lídra popularity, exministra financí Sobotku. Dlouze pátrám po jeho odbornosti a nacházím – rekordní deficit státního rozpočtu během rekordního hospodářského růstu! Dlouze pátrám po jeho morálce a nacházím – mnohamiliónový byt zaplacený poslaneckými dietami! Fakt odborné a morální! Vidět to kazatel morálky Ježíš, udělá ze sebe slušného člověka bez umolousaných vousů a mastné máničky. Možná by jej pak aspoň neukřižovali.

Možná ale lze tato dvě zjištění interpretovat i jinak, bohužel: to první v podstatě potvrzuje to druhé. Lidé, kteří si za nejpopulárnějšího politika zvolí Sobotku, si prostě zaslouží Sobotku.