Klaunovy medaile

Klaunovy medaile

Klaunovy medaile

Musely to na Hradě být hotové orgie lásky dekorované Řádem bílého lva, nejvyšším českým vyznamenáním. Tentokrát jím prezident Václav Klaus vyzdobil polského prezidenta Lecha Kaczyńského.



Doufejme aspoň, že Klaus vyznamenal správné z jednobuněčných dvojčat Kaczyńských. Když totiž Lechův bratr býval polským premiérem, měli mnozí státníci problém je od sebe rozeznat: stejný malý vzrůst, stejná chybějící brada, stejná chlapecká mluva… Ostatně bůhví, jestli jsou doopravdy dva. Často se zdá, že i jeden je na odfláknuté boží dílo až moc.


Většina z evropských politiků se před nimi radši spíš klidí; kromě legračního vzhledu je totiž spojují i protievropské a bigotní názory, které Polsko za jejich exekutivního kralování vracely zpět před osvícenství, kdy nám stát a církev strkaly nos nejen do peněženek, ale i do ložnice.
Otázka je, za co Klaus polského prezidenta vlastně vyznamenal. Za odpor k Lisabonské smlouvě? Nebo snad za to, že za ním vůbec přijel? S výjimkou manželky Livie a Ladislava Jakla si totiž na Hrad pro podporu přestávají jezdit i balkánští politici, když teď prosí Brusel o klíč do EU. Co kdyby je TV při odjezdu natočila s některou s Klausových knih, v Bruselu nejhorším možným kacířstvím?

A - málem bych zapomněl: Kaczyński samozřejmě pohladil Klausovi ego svým protibruselským postojem, v jeho případě maskovaným komplexem z Německa. Jaká zásluha! Brzy možná Klaus začne bílými lvy dekorovat sám sebe. Snad bychom mu měli platit nějakého profesionálního hladiče ega, když mu jich celá hradní kohorta nestačí. Už kvůli těm národním řádům.