Miluj svoji vládu

Miluj svoji vládu

Miluj svoji vládu

Agentura STEM nám věnovala legrační vánoční dárek – další průzkum veřejného mínění. Jsme prý podle něj spokojeni s politikou: vládě věří 64 procent lidí, politickou situaci kladně hodnotí 24 procent. Znáte větší nesmysl?

Agentura STEM nám věnovala legrační vánoční dárek – další průzkum veřejného mínění. Jsme prý podle něj spokojeni s politikou: vládě věří 64 procent lidí, politickou situaci kladně hodnotí 24 procent. Znáte větší nesmysl?

Politika je zvláštní obor, jak víme. Proto se jí také vesměs věnují zvláštní lidé se zvláštním posláním, viz třeba Bohuslav Sobotka či Milan Jančík, oba vzácné muzeální artefakty. Zvláštním pohledem proto musíme hodnotit i veškeré politické výzkumy.
Například by mě zajímalo, jakou vládu STEM myslí? Kvůli ústavě a TV máme jednu ve Strakově akademii, ta ale nevládne. Její členy ani nikdo nezná; ODS, ČSSD a zelení do ní totiž jmenovali bezejmenné typy, jejichž kvalifikací je splachovatelnost a schopnost denně maskovat, že kromě pobírání ministerského platu vlastně nic nedělají.

Nejlepším důkazem toho je ministr financí, jistý Eduard Janota; tak dlouho cizeloval státní rozpočet na příští rok, až mu z něj nic nezbylo. Načež dal hlavu dohromady s premiérem, jehož jméno teď nemám čas si ověřovat, a zjistil, že to nevadí. Na ministerstvu bude něco připravovat i dál.

Ani se nedivím, že se coby člen vlády těší téměř prezidentské popularitě: kdo nic nedělá, nic nezkazí.

Čímž se dostáváme ke skutečné vládě. Vládne z Poslanecké sněmovny a občas mívá i přes sto členů.
Jejím premiérem je předseda ČSSD Jiří Paroubek, vicepremiérem předseda komunistů Vojtěch Filip a čističem bot tradičně lidovec Cyril Svoboda, hluboce věřící lovec žen s lukrativní závětí.

Největší legrace je, že kromě ČSSD jde výhradně o strany, jež nemají v oficiální vládě žádné zastoupení. Ohledně spokojenosti s vládou by tedy STEM nyní měl pro jistotu dělat výzkumy dva; jeden ze Strakovky, druhý z parlamentu.

Ale možná se jen opakuje historie. Nepřekvapivě Česká republika nejvíc hospodářsky rostla, když jsme neměli vládu – premiér ani ministři nic nekazili. Nyní vládu taky nemáme. Problém je, že hospodářsky rosteme trochu méně.